Visste du att...?

- Slottet på Disneyland är döpt efter den här filmen.
- Originalsagan Törnrosa kommer från Tyskland. Där heter prinsessan Briar Rose, vilket hon också kallas i den amerikanska versionen. I Italien kallades hon istället för Aurora, namnet som Sverige använde i dubbningen.
- Före Disney producerade filmen var Törnrosa enbart känd som en saga och en balett. Majoriteten av musiken i filmen kommer från baletten. Scenen när Den onda fen hypnotiserar Aurora till att sticka sig på spinnrocken innehåller ett musikaliskt stycke som heter "Puss-in-Boots and the White Cat". I baletten spelas den musiken under en komisk scen. Sången "Hail dig prinsessan Aurora" som är den första låten som spelas i filmen är slutsången i baletten.
- Detta var den sista filmen som delvis tuschades för hand.
- Trots att filmen heter Törnrosa, så är karaktären bara med i ungefär 19 minuter av filmen och har väldigt få repliker.
- Eleanor Audley som tidigare gjort originalrösten till Den elaka styvmodern i Askungen blev tillfrågad att göra rösten till Den onda fen, men tackade nej eftersom hon kämpade med tuberkulos. Dock ändrade hon sig och tackade ja till rollen och både dubbade rösten och gjorde sin egna "live action reference" till filmen trots sin sjukdom. Audley var även en av Walt Disneys favoritröstskådespelerskor.
- Scenerna när Den onda fen kidnappar Prins Philip och han senare flyr från hennes slott kommer från gamla idéer till Snövit och de sju dvärgarna.
- Från början skulle De tre goda feerna se exakt likadana ut, men idéen skrotades. Dessutom skulle dom också vara sju stycken.
- På Disney Studios har man inga noteringar över vem som gav originalrösten till drottningen.


Kommentarer
Postat av: ERika

Min ny favorit blogg!!! Helt fantastisk, du är grymm! :D

2011-09-21 @ 16:59:53
Postat av: Maj - en bra träningsblogg

tycker om inläggen "visste du att" så mycket sådana fler inlägg :D annars tycker jag det är underhållande att läsa!

2011-09-22 @ 02:13:03
URL: http://majjohansson.blogg.se/

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0