Disneys dolda budskap (med glimten i ögat)En läsare tipsade om den här videon och jag blev inspirerad till att skriva ett inlägg om det. Under 2000-talet har det blivit vanligare att smutskasta Disneys klassiker och den hårdaste smällen har prinsesskaraktärerna fått ta. Genom åren har det alltid funnits kommentarer om att deras kroppar inte är realistiska och därför kommer ge en sned bild av hur kvinnokroppen ska se ut till yngre tjejer, men nu för tiden har kritiker även börjat ge sig på filmernas och karaktärernas handling och många påstår att Disneyfilmer kan vara skadligt för barn att titta på.


Så trots att jag älskar Disney så har jag tänkt tillbaka på vissa filmer och tänkt så kritiskt jag kunde och självklart kan jag förstå att många tycker att detta är opassande:


Askungen både pratar och sjunger om att alla drömmar kommer bli sanna om man önskar tillräckligt mycket. Hon ville gå på balen, men hade inte tid att sy om sin klänning så mössen stal material från hennes styvsystrar och sydde klänningen åt henne. När klänningen sen förstördes av de elaka styvsystrarna så kom en god fée och trollade fram en ny klänning. Med andra ord: om du bara väntar tillräckligt länge så kommer universum att fixa alla dina problem. Det spelar ingen roll att du bara är en hushållerska. Dröm på, så kommer du att gifta dig med en kunglighet förr eller senare.


När Snövit får det förgiftade äpplet som hon tror är ett önskeäpple så har hon chansen att önska att drottningen aldrig ska hitta henne eller att hennes folk ska skonas från den elaka drottningen, men väljer istället att önska att den där killen som hon träffade i två minuter ska hitta henne igen så att dom kan gifta sig. Dessutom är det egentligen ingenting som hindrar henne från att själv gå ut i världen för att leta upp honom igen eftersom hon säger att drottningen aldrig kommer att hitta henne där hon befinner sig.

Törnrosa har växt upp med dom tre goda féerna mitt ute i skogen och när hon väl får reda på att hon egentligen är en kunglighet och ska få träffa sina biologiska föräldrar börjar hon gråta över att hon då kommer missa sin date med killen som hon träffade i skogen. När hon sen är påväg till slottet där hon för resten av sitt liv kommer bli bortskämd och uppvaktad ser hon ut som om hon går mot sin egna avrättning. Askungen skulle då inte klagat...


Ariel lämnar sin familj, ger upp sin största talang och ändrar sin kropp för att kunna leta upp den där prinsen som hon aldrig ens pratat med. Hon mer eller mindre säljer sin själ till en häxa och behöver aldrig ta konsekvenserna för det eftersom hennes pappa bryter kontraktet och hennes prins besegrar häxan. På slutet får Ariel som hon vill och får dessutom tillbaka sin röst.

Odjuret låser in Belle i sitt slott som sin fånge och låter henne inte få mat om hon inte äter tillsammans med honom. Speciellt Skönheten och Odjuret får ofta ta skit, eftersom folk ser filmen som ett exempel på en destruktiv relation där kvinnan borde stanna kvar hos den skrikande och våldsamma mannen, eftersom han egentligen är snäll innerst inne.

För att sen gå in på lite småsaker från filmerna i helhet så kan man ju med riktigt kritiska ögon se att Lejonkungens budskap handlar om att man måste döda personer för att kunna bli mäktig eller framgångsrik. I det här fallet syftar jag på att Scar dödade Mufasa för att bli kung och att Simba sen blev kung genom att döda Scar. Och för att få en tjej så spelar det egentligen ingen roll om du är ärlig om dig själv eller inte.  Aladdin ljuger, men får ändå prinsessan på slutet.

Jag kan hålla med om att Disneys dolda budskap oftast verka handla om att man hittar kärleken så förblir man lycklig. Som ett exempel så vantrivs Jasmine i palatset, men när hon träffar Aladdin och han blir sultan och hon måste fortsätta att leva där så nämner hon det inte mer. Belle vill se världen, men kommer bara en bit in i skogen där hon träffar Odjuret som hon stannar hos.

Men trots att jag kan se det kritiska i Disneys klassiker, så anser inte jag att det kan ställa till med problem för barn. Jag, precis som miljontals andra tjejer och killar, är uppvuxen med Disney och trots att vi lekt lekar som varit inspirerade från filmerna, så såg vi inte på filmerna med dom ögonen som vuxna gör idag. Läste någon texten i mitt nyårsinlägg? Disneyfilmer kan bara göra skada om man ser på dom med fel ögon.

Men om du är sugen på lite mer pajkastning mot Disney så kan ni gå in på Lady Dahmers blogg och bland annat läsa det här inlägget eller det här.


Så till dagens frågor
1. Har Disney påverkat din uppväxt?
2. Kommer du låta dina barn titta på Disneyfilmer?
3. Finns det någon Disneyfilm som du tycker sänder ut ett negativt budskap?

Kommentarer
Postat av: Alexandra

1. Disney har påverkat mina drömmar, om natten. Drömde i tecknat Lejonkungenformat tills jag gick i åttonde klass, där snackar vi tvskadad unge :P2. Mina barn kommer absolut få se Disney.3. Nej, inte som jag kan komma på på rak arm.

2012-01-14 @ 21:42:24
Postat av: Lina

1. Hmmm.. Inte så vitt jag vet, kanske utan att jag märkt det :o2. Helt klart, jag har sparat alla mina gammla disneyfilmer och det är det enda mina barn ska få se, det de visar på tvn nu är 1000 ggr mer skruvat :s3. Att man måste vara så nedrans smal, tror inte det är så bra

Men barbie är också smal så tror inte barn bli atomatiskt anorexiska av det ändå :)

2012-01-14 @ 23:01:43
Postat av: Sara

1. Med hjälp av Disney tror jag att mina drömmar och tankar utvecklades och jag kommer ihåg att jag kunde gå runt hemma och leva mig in i de olika låtarna och drömma mig bort. Detta gjorde mig alltid på lika bra humör och jag kan inte se att Disney påverkat mig negativt på något sätt alls :)2. Det kommer jag!3. Inte vad jag kan komma på.

2012-01-14 @ 23:04:37
Postat av: Bella

1. Disney har bara påverkat min uppväxt positivt. Det finns så många fina budskap med Disney filmer, ett exempel är ju låten "Färger i en vind" ur Pocahontas (älskar den låten). Dinsey har bl.a. lärt mig att det är okej att drömma även när allt ser mörkt ut och att man ska fokusera på sina mål.2. Självklart ska mina barn få titta på Disney filmer, en bättre "tv uppväxt" finns inte! Håller på att lära min lillasyster på 4 år hur fantastiskt underbart det är med Disney filmer och jag tror jag har lyckats :)3. Nej, inte som jag kan komma på.

2012-01-15 @ 11:08:18
Postat av: Lalle

1. ja jag har levt och drömt bort mig när det har varit mörkt hemma (föräldrarna alkoholister) så det är bara!!! bra! :)2. ja klart min son på 4 år älskar disney dagens och gamla ^^,3. nej nej nej INGEN!!!! :)

2012-01-15 @ 11:20:51
URL: http://lalle87.bloggplatsen.se/
Postat av: Nadja

1: Det enda som disney har påverkat mig med är att jag alltid blev gladare när jag såg filmerna och det blir jag även nu när jag ser dom! :)2:Klart dom (när jag väl skaffar några) Ska se på disney!3: Det beror väl på hur man ser det. Tex så är ju disney prinsessorna smala etcetc. Men det ligger i betraktarens ögon hur man uppfattar filmerna :)

2012-01-15 @ 14:01:34
URL: http://screaminphanthomrider.blogg.se/
Postat av: Tove

1. Självklart! Jag är uppvuxen med nästan bara disney filmer. Med vännerna sjöng och dansade vi alltid till låtarna. Fredagsmyset inehöll disneyfilmerna och det var den bästa tiden i mitt liv! Fortfarande när jag är sjuk och ligger hemma åker filmerna fram och rullar hela dagen :D2. OH JA! Ingen tvekan!3. Ne inte vad jag kan komma på. Snarare tvärt om. Jag har nog lärt mig av disneyfilmer att drömmar kan gå i uppfyllelse, kärlek är för alla och så länge du tror på dig själv klarar du det du vill.

2012-01-19 @ 11:35:00
URL: http://roxiies.blogspot.se
Postat av: Edie

Lysande inlägg! Håller med övriga ovanstående. Jag har inte fått några snedvridna ideal av Disneyfilmer och jag ser hellre att mina plastbarn ser på Disney än på Cartoon network. Men på sista frågan, och efter att ha läst inlägget så måste jag nog säga att de flesta (åtminstone de tidigare) filmerna har ganska dåliga budskap. Kanske särskilt då Den lilla sjöjungfrun (som var min favorit när jag var liten), och att hon faktiskt ändrade sin kropp för att passa in. Och i fallet med Askungen så visar den ju att arbete inte lönar sig, systrarna sliter ju sönder klänningen som mössen ägnat hela dagen åt att sy :S

2012-02-01 @ 03:54:07
URL: http://edievigren.blogg.se/
Postat av: EliasPbo

Har Disney påverkat din uppväxt: Ja, när jag har levt färdigt mitt liv så tänker jag till och med bo själv i Disneylandet och förbli en 8-åring(både till utseendet, storleken och rösten) och jag ska bo i Disneyslottet tillsammans med Disneys hjältinnor.

Kommer du att låta dina barn titta på Disneyfilmer: ja det kommer jag att göra och jag struntar i om de är barntillåtna eller från 7 år eftersom 7-års filmer kan ses i vuxet sällskap, dessutom så är jag bara 17 år nu och har inte flyttat hemifrån än, och jag tänker inte flytta hemifrån föränns jag gått klart gymnasiet eller senare.

Finns det någon Disneyfilm som du tycker sänder ut negativt budskap: Ja, trots att jag är den största Disney-älskaren på jorden så tycker jag att det finns negativa budskap i alla Disneyfilmer:
Snövit: krusbärspajen hon bakar hinner hon inte baka klart pågrund av häxan, och dvärgarna sliter sönder kudden som toker lägger huvudet på, även alla scenerna där de andra djuren inte väntar på sköldpaddan
Pinocchio: Fiskarna som gepetto fiskar lyckas han inte ta med sig pågrund av att de blir kvar i havet
Dumbo: elefant-honorna tar ju ingen hänsyn till en liten elefantunge bara för hans öron, dessutom så fastnar ju storken på poststationen, om han inte hade hoppat upp på fönstret så hade det inte skett, dessutom att direktören piskar och låser in Fru Jumbo bara för att hon försöker skydda sin son mot ett gäng elaka pojkar, och sen att han tvingar Dumbo att vara Clown bara för att tältet rasade av misstag, och dessutom att vagnarna på cirkuståget varierar sig hela tiden
Bambi: både Bambis mamma och en fasan blir skjutna
Askungen: Styvmodern, Petronella, Gabriella och Lucifer bara kör med Askungen, sen så förstör de ju Askungens klänning som dessutom var hennes mammas från början, dessutom så har ju mössen ägnat hela dagen åt att sy, sen att glasskon går sönder, den som Askungen tappade och den som från början var en vanlig sko, om bara gudmodern inte hade begränsat hennes tid på balen
Alice i Underlandet: Alice glömmer ju Dinah uppe vid hålet, sen så fastnar Alice i kaninens hus, sen att Hattmakaren har sönder kaninens klocka(HAN BEHÖVER JU DEN!!!), sen att Alice kallar tillbaka Filurkatten och samtidigt tappar sin näsduk utan att plucka upp den
Peter Pan: George Darling är en så elak och hjärtlös pappa som sticker upp mot sina barn och dessutom skäller på Nana, sen att Tingeling är elak mot Lena och dessutom skvallrar på de vilda pojkarna, sen att Hövdingen anklagar pojkarna för att ha kidnappat hans dotter, vet inte han att Kapten Krok faktiskt är filmens hot, sen att sjöjungfruna är taskiga mot Lena, sen att Peter Pan tappar sin kniv när han strider mot krok
Lady och Lufsen: Katterna orsakar problem och skyller på Lady och Tant Sara sätter munkorg på henne, sen att Bonden skjuter mot Lady och Lufsen, sen att Tant Sara arresterar Lufsen bara för att han försökte försvara bebisen mot råttan
Törnrosa: hon rusar ju hem utan att ha plockat ett enda bär, dessutom så bråkar ju Flora och Magdalena om vilken färg klänningen ska ha, dessutom så har ju Onda Fen kastat en förbannelse på Törnrosa
Pongo och de 101 dalmatinerna: Cruella doppar sin cigarett i en muffins, sen att Nanny kastar tekannan mot dörren så att den går söndersen att Hjalle kastar vinflaskan mot katten så att den går sönder, han ska ju ha något att dricka, sen att Jeppe hela tiden tappar sina smörgåsar, sen att Cruella De Vil kastar in Hjalles flaska i brasan, han ska ju ha något att dricka, sen att Jeppe använder ett stolben som batong, sen att de lämnar spår åt Cruella, sen att det droppar vatten på dalmatinerna så att sotet försvinner och de blir upptäckta, sen att labradoren hoppar av lastbilen som ägs av hans husse
Svärdet i stenen: Hector tar sönder enmassa disc med sitt svärd som sen går sönder pågrund av några kastruller, sen att Kay slår sönder en kvast med sitt svärd, sen att merlin tappar sitt leksaksplan i vattnet och Archimedes skrattar åt det, sen att Merlin rättar Arthurs krona bara föratt han ska få den för ögonen
Djungelboken: scenen där Bagheera drar Mowgli i byxorna, scenen där aporna kidnappar Mowgli och attackerar Baloo, samt scenen där Shere Khan skadar Baloo
Aristocats: scenen där Toulouse kastar ner ljusstaket på Maries huvud och förstör den, sen att den elaka Chauffören i mjölkbilen chasar iväg katterna
Robin Hood: Scenen där Prins John förstör Robin Hoods stork-förklädnad, samt scenen där Prins John kastar bringaren mot väggen
Filmen om Nalle Puh: Inget tvivel om att budskapen är negativa, de är läskiga bara jag tänker på dem, scenen där Nalle Puh stoppar bina i munnen och spottar ut dem och råkar sparka ner ett i leran och sen så flyger det upp och knuffar honom i hålet och skrattar åt honom och sen att bina attackerar både honom och hans ballong bakifrån och biet skrattar återigen åt honom, och sen att de jagar både Nalle Puh och Christoffer Robin(detta är den enda Nalle Puh-film där jag tycker att bina är jobbiga), sen att Puh nyser och har sönder ramen som dessutom var en del av Kanins spegel som han tog isär, sedan scenen där Kanin går vilse i skogen och blir rädd för grodorn kväkande och en kålmask som tuggar i sig löv(detta är den enda Nalle Puh-filmen som jag någonsin har varit rädd för)
Bernard och Bianca: scenen där alligatorerna har sönder orgeln
Micke och Molle: Micke råkar reta upp en höna med kycklingar och hönan jagar honom och kom råkar välta spannen med mjölk, sedan att Tjifen har sönder stängslet till hönsgården, sedan att Amos har sönder brevlådan med sitt gevär, sedan att Amos bryter sig in i naturreservatet(det kallar jag OLAGLIGT), sen när Micke och Björnen faller från stocken(dvs, stocken försvinner och det finns ingen övergång till andra sidan längre)
Taran och den magiska kitteln: Gurgi stjäl Tarans äpple och äter på det, sen att Taran överlämnar sitt svärd till häxorna, sen att Gurgi offrar sig till kitteln
Mästerdetektiven Basil Mus: när Skrället bryter sig in och kidnappar Flaversham så har han sönder många delar av hemmet, sen att Basil sätter sig på sin fiol(nu kan han ju inte spela!), sen att många leksaker i leksaksaffären går sönder, sen att det blir slagsmål på baren
Oliver och Gänget: Georgette är så hänsynslös mot Oliver
Den lilla sjöjungfrun: Ariel har en så hänsynslös pappa som dessutom bränner hennes fina samling, sen att Ursula förvandlar sig till Vanessa och stjäl Ariels röst, sen att kocken hela tiden jagar Sebastian och förstör allting
Bernard och Bianca i Australien: De fängslade djuren blir kvar i burarna, Joey tappar sin fickkniv i ravinen, sen att Wilbur blir kvar i nästet och blir biten av örnungarna
Skönheten och Odjuret: alla by-bona är så elaka mot både Belle och hennes pappa
Aladdin: vakterna jagar för många personer, dessutom så rör Abu en juvel så att grottan rasar samman
Lejonkungen: Scar skrämmer ner en av sina hyenor i lavan, sen så dödar han sin egen bror och skyller allt på sin brorson
Pocahontas: Hövdingen anklagar John Smith för många saker
Ringaren i Notre Dame: Clopin försöker hänga Quasimodo och Phoebus och alla är så elaka mot Quasimodo bara för hans utseende, så ska man inte behandla andra
Herkules: Hades använder en trolldryck för att göra Herkules dödlig
Mulan: Chi-Fu är ju så elak mot Mulan.
Tarzan: Kerchak och gorillaungarna är elaka mot Tarzan bara för att han inte ser ut som en gorilla
Kejsarens nya stil: bron går sönder så att de inte kan ta sig över
Atlantis: Milo dricker ur en flaska med nitroglycerin
Lilo och Stitch: Stitch ställer till med bråk
Björnbröder: Denai jagar Kenai bara för att han är björn, dessutom så dör ju Sitka
Prinsessan och Grodan: Ray dör ju, dessutom så är alla människor elaka mot Louis och förstår inte att han bara vill vara med och spela, sen så är både Tiana och Charlotta kära i Naveen
Trassel: Eugeine skär av Rapunzels hår så att hon inte kan rädda honom(det enda som var bra med att håret klipptes var att Gothel föll ner från tornet), dessutom så stjäl han enmassa skaer och gör alla arga på honom

2013-09-28 @ 22:26:16
Postat av: EliasPbo

Jag kom på att det finns fler budskap jag stör mig på:

Röjar-Ralf: Ralf är ju ond fast han är god.

Frost: Elsa kastar av misstag en förbannelse på sin syster Anna.

Jag undrar förövrigt vad du tycker om alla mina detaljer i varenda Disneyfilm som jag har kommenterat just här, har du tänkt på alla dessa saker tidigare??? Jag är jättenyfiken.

Svar: Oftast ligger det någonting i det du skriver, du verkar ha samma öga för detaljer som jag har. Men i just det här inlägget så är dina synpunkter inga dolda budskap.
disneysworld.blogg.se

2014-03-13 @ 20:57:33

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0