Historielektion - Peter Pan

Sir James Matthew Barrie föddes den 9 maj 1860 och dog den 19 juni 1937.
 
 

Han var gift med skådespelerskan Mary Ansell och dom levde tillsammans i London, men eftersom det inte var ett lyckligt äktenskap brukade han tillbringa dagarna med att ta långa promenader i parken Kensington Gardens.

En dag, i slutet på 1890-talet, mötte han familjen Llewelyn Davies. Familjens pappa Arthur hade dött tre år tidigare och lämnat hustrun Sylvia med fem söner. George, John, Peter, Michael och Nicholas. Barrie underhöll barnen genom att dansa med sin hund Porthos, vifta på öronen, osv. Han blev en del av familjen och barnen kallade honom så småningom för farbror Jim. Familjen blev hans inspiration till att skriva pjäsen om Peter Pan.

Arthur Llewelyn Davies med sina söner.

En vanligt missuppfattning är att Peter skulle ha varit Barries favorit av barnen, men det var egentligen Michael. Peter var den mest mogna av alla bröder och betedde sig som en vuxen trots att han var så ung. Teorier säger att det var därför Barrie döpte barnet som aldrig växte upp till Peter och gjorde honom till en symbol för ungdom. En ung flicka vid namn Margaret Henley gav Barrie inspiration till pjäsens kvinnliga huvudroll. Hon brukade kalla Barrie för "Friendy", men hade svårt att uttala R och gjorde att det lät som hon sa "Fwendy", vilket ledde till namnet Wendy som Sverige dubbade om till Lena.

Karaktären Peter Pan dök första gången upp i boken "The little white bird" 1902. Två år senare hade pjäsen "Peter Pan" premiär och blev en stor succé. 1911 skrev Barrie boken "Peter och Wendy" som idag räknas som en klassiker.

Men att Barrie la all sin energi på familjen Llewelyn hjälpte inte hans knakiga äktenskap och paret skiljde sig. När Sylvia dog i cancer blev Barrie tillsammans med barnens mormor deras förvaltare och förmyndare. Han tog hand om alla barnen tills dom blivit myndiga, men historien slutade inte lyckligt. När första världskriget satte igång blev tjugotvååriga George inkallad och dog i strid. Michael dog som tjugoettåring genom att drunkna och Peter själv tog livet av sig som sextiotreåring, sju år efter att Disney släppt sin animerade version av karaktären.

J.M Barrie donerade rättigheterna och framtida inkomster till Peter Pan till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital, vilket gjorde stor skillnad ekonomiskt när Disney producerade sin långfim. Filmen utspelar sig i början på 1900-talet i London, England.


Kommentarer
Postat av: Sarah

Så sorgligt :(

2014-07-03 @ 17:23:42
Postat av: EliasPbo

Peter Pan VHS intro(1993-03-11):
1. Varningstext(Buena Vista Home Video)
2. Aladdin teaser
3. Premiär i november endast på bio
4. Walt Disney Home Video logo(1986-1995)(med röst)
5. Köpvideopremiär 27 mars 1993
6. Svärdet i stenen trailer
7. Köpvideopremiär september 1993
8. Skönheten och Odjuret trailer
9. Videoaktuell
10. Jakten på den försvunna lampan trailer
11. EuroDisney reklam(version 1993)
12. OBS! fler tips efter huvudfilmen
13. Walt Disney Home Video logo(1986-1995)
14. Walt Disney Pictures logo
Efter filmen:
1. videoaktuell
2. Bernard och Bianca i Australien trailer
3. videoaktuell
4. Askungen trailer
Peter Pan VHS intro(1998-06):
1. Varningstext(Buena Vista Home Entertainment)
2. Disney Videos logo(1995-2001)(med röst)
3. kommer på hyr & köpvideo i juli
4. Taran och den magiska kitteln trailer
5. kommer på hyr & köpvideo i augusti
6. Herkules trailer
7. finns på hyr & köpvideo
8. Lilla Djungelboken trailer
9. Disneyland Paris reklam(version 1997-1998)
10.Disney Videos logo(1995-2001)
11.Walt Disney Pictures logo

2014-07-03 @ 21:24:07

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0