Historien bakom "Från oss alla till er alla"

På juldagen 1950 sändes Disneys allra första TV-show i USA. Den hette "One hour in Wonderland". Förutom att göra reklam för deras nya klassiker Alice i Underlandet så visade dom även några kortfilmer som Walt Disney valt ut. Programmet fick bra kritik och nästa år visade dom en liknande julspecial som hette "The Walt Disney christmas special".


One hour in Wonderland

 

Det var den 19 december 1958 som premiärsändningen skedde för "From all of us to all of you". Den började med att Tingeling trollade fram en Walt Disney i miniatyr på en spiselkrans där han önskade TV-publiken god jul och lämnade över ordet till Benjamin Syrsa. Karaktären skötte sen rollen som presentatör genom attn visa upp julkort och framföra hälsningar från olika Disneyfigurer. Till sist avslutade Benjamin Syrsa med att sjunga "When you wish upon a star". Denna välbekanta stuktur återkom med få ändringar varje år i flera olika länder. Dom enda kortfilmerna som visats varenda år sen början är Jultomtens verkstad (1932) och Plutos julgran (1952).


Kalle Ankas julafton har alltid varit ett av årets mest sedda program i Sverige. 1967 gjordes de första riktiga mätningarna, och man kunde konstatera att det var över 2 miljoner tittare som såg programmet. Nu för tiden ligger tittarsiffrorna på mellan 3,5-4 miljoner tittare. Årets julvärd är Kalle Moraeus.


Milstolpar:
1967: Detta år börjar man ändra runt i programmets tablå som ditintills varit oförändrad. Man ersatte kortfilmen Kalle Anka som jultomte mot kortfilmen Kalle Anka på camping. Pinocchio och Bambi ersattes av Plutos julgran och Nalle Puh och Honungsträdet. I Askungen bytte man ut scenen med Mössens arbetsång till gudmoderns sång Bibbidi-Bobbidi-Boo. Detta år bytte man även ut det engelska originalljudspåren för långfilmerna, till det svenska.
1978:
Man byter ut den svart-vita versionen av Jultomtens verkstad till färgversionen.
1979:
TV2:s nytillträdda barnchef, Helena Sandblad, ville slopa Kalle Ankas Julafton, men bemöttes av en kraftig reaktion från TV-tittarna.
1980:
Programmet fick undertext.
1982
: Bytte man ut Tjuren Ferdinand mot Den fula Ankungen, vilket skapade tittarstorm. Så pass att man var tvungen att visa kortfilmen efter programmet.
1997:
Programmet restaurerades, fick klarare färger, repor togs bort. Den svarta bakgrunden på undertexten togs bort.
1998:
Klippet med Robin Hood sändes inte. SVT:s avtal för det klippet hade nämligen gått ut, så de fick inte sända programmet. Nästa år var dock Robin Hood tillbaka.
1999:
SVT:s programdirektör, Mikael Olsson, ville lägga ner Kalle Ankas Julafton, men bemöttes även han av en kraftig motreaktion.

Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0