Disney's Nine Old Men

Hundratals animatörer har jobbat på Disney studio genom tiderna, men vissa av dom har gått längre än andra. Walt Disney upptäckte att han bland alla sina unga (mellan 30 och 40 år) animatörer hade nio äldre (dom flesta var över 70 år) män som målade Disneys största konstverk. Gruppen blev döpt till "Disney's Nine Old Men" av Walt Disney själv.

John Lounsbery
Född 9 mars 1911, död 13 februari 1976
Han började som assistent till en animatör under Snövit och de sju dvärgarna. Dom första karaktärerna han målade var Dumbo och musen Timothy. Andra karaktärer han skapat är hunden Bruno (Askungen), blommorna och tusenfotingen (Alice i Underlandet),  Kapten Krok (Peter Pan), Merlin, Archimedes och Madame Mim (Svärdet i stenen) och Baloo och kung Louie (Djungelboken).

Les Clark
Född 17 november 1907, död 12 september 1979
Han ses som den första som räknades som en av Disneys nine old men. Han är även känd för att vara den enda som kan måla Musse Pigg som Walt Disney brukade göra. Han har bland annat tecknat scenerna där Askungen dansar med prinsen, när Lady är valp och öppningsscenen till Törnrosa. Han har även målat Tigerlilja från Peter Pan.

Wolfgang Reitherman (även känd som Woolie)

Född 26 juni 1909, död 22 maj 1985
Hans första karaktär var valen Monstro i Pinocchio. Efter det har han bland annat tecknat krokodilen i Peter Pan, Den onda fen som drake och många karaktärer i Fantasia. Hans son gjorde även originalrösten till Mowgli i Djungelboken.

Milt Kahl
Född 22 mars 1909, död 19 april 1987
Dom första karaktärerna han målade var prinsen och skogsdjuren i Snövit. Efter det har han skapat ett stort antal karaktärer som till exempel Pinocchio, Bambi och Stampe som vuxna, Alice (Alice i Underlandet), Peter Pan och Lena, Lady och Lufsen, Shere Khan (Djungeboken), Robin Hood och Madame Medusa och Penny (Bernard och Bianca).

Eric Larson
Född 3 september 1905, död 25 november 1988
Han har skapat karaktärer som Figaro och Cleo (Pinocchio), Askungen, Hjärter Dam (Alice i Underlandet), Pongo, Lille John (Robin Hood) och Micke (Micke och Molle) som vuxen. Han har även gjort mycket jobb i scenerna när alla djurbebisar anländer i Dumbo och när Peter Pan tar med barnen till Landet Ingenstans.

Marc Davis
Född 30 mars 1913, död 12 januari 2000
Han har tecknat Blomman (Bambi), Tingeling (Peter Pan), Den onda fen och Cruella De Vil.

Ward Kimball
Född 4 mars 1914, död 8 juli 2002
Han skapade de sju dvärgarna, Lucifer (Askungen), Den vita kaninen (Alice i Underlandet) och Dom borttappade pojkarna (Peter Pan)

Frank Thomas
Född 5 september 1912, död 8 september 2004
Han har tecknat Nalle Puh och Nasse. Han målade även scenerna där dvärgarna gråter över Snövits döda kropp, när Lady och Lufsen äter spaghetti, när Bambi och Stampe är ute på isen och kampen mellan Merlin och Madame Mim.

Ollie Johnston
Född 31 oktober 1912, död 14 april 2008
Den sista medlemen i Nine old men. Han skapade karaktärer som katten Rufus (Bernard och Bianca), dom elaka styvsystrarna (Askungen), Mr Smee (Peter Pan), Duchess, Thomas O'Malley och kattungarna (Aristocats), Marian (Robin Hood) och Micke och Molle som ungar.


Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0