Gott nytt år

Hoppas alla läsare får en bra start på det nya året!

 

God jul

Jag vill bara önska alla en riktigt god jul och påminna om ett gammalt inlägg där jag förklarar historien bakom Kalle Anka och hans vänner önskar god jul.

 

Vart kommer inspirationen till slottet från?

 
Hela decembers tema har varit slott och idag avslutar vi med slottet som startade allt, nämligen Snövits slott.

Alcázar de Segovia ligger i Spanien och byggdes ursprungligen som en fästning. Genom tiderna har den fungerat som ett kungligt slott, fängelse, college och militärskola. Idag används den för närvarande används som ett museum.

Vart kommer inspirationen till slottet från?

 
Château de Chillon är ett slott vid Genèvesjön i Schweiz som blev inspiration till Eriks slott i Den lilla sjöjungfrun.

Slottet innehåller idag ett museum med historiska föremål, bland annat en större vapensamling. Stora delar av slottet är även öppna för allmänheten. Det är ett av dom mest välbesökta slotten i Schweiz.

Vart kommer inspirationen till slottet från?

 
Slottet i Trassel är inspirerat av ett kloster som heter Mont-Saint-Michel. Klostret ligger på en ö i norra Frankrike och faktiskt räknas som en hel kommun med sina 44 invånare. Anledningen till att det kallas för en ö har att göra med att landbron försvinner när tidvattnet stiger och därmed försvinner bron som förbinder klostret med fastlandet.


Från början var klostret ett enkelt kapell som kyrkoherden S:t Aubert uppfört på bergets topp år 708. Enligt legenden ska han ha blivit tillsagd av ärkeängeln S:t Michel i en dröm att han skulle bygga ett kloster på den halvön, men när Aubert vaknade på morgonen trodde han att allt varit en inbillning.

Ängeln återvände till honom i sömnen några dagar senare och frågade varför Aubert inte byggt något kloster, men Aubert trodde trots det att han bara inbillade sig ängeln. S:t Michel kom därför tillbaka till Aubert en tredje gång och satte då sin tumme mot Auberts panna och efterlämnade ett hål i pannbenet. Aubert blev därmed övertygad och påbörjade redan nästkommande morgon sitt arbete med att uppföra klostret.

Auberts huvud med hålet efter ängelns tumme finns än idag kvar och finns att se i en närliggande kyrka. Idag finns det en gjuten staty i guld högst upp på klostrets högsta torn föreställandes ängeln S:t Michel.
 

Platsen är ett av Frankrikes mest populära turistmål med runt 3 miljoner besökare varje år

Vart kommer inspirationen till slottet från?

 
Slottet Neuschwanstein ligger i Södra Tysklannd sedan 1869. Det kallas för "märchenschloss", vilket är tyska för "sagoslott". Det är ett av världens mest kända slott och blev inspirationen till slottet i Törnrosa.

Idéen kom från Ludwig II. Berget bestod redan att ett slott som hade fördärvats till ruiner, så det revs för att kunna bygga ett nytt. 

Det tog femton år att bygga slottet och kostnaderna blev enorma då det tog lång tid att transportera material uppför det branta berget. Alla rum inreddes scener från gamla legender och sagor. Ludwig II hann bara bo i slottet i två år och sju veckor efter hans död öppnades slottet för allmänheten.
 
 
En "större" modell av filmens slott finns också på Disneyland.

Instagram

Nu finns Disneybloggen även på instagram, så gå in och följ "disneybloggen"!
 
 

Vart kommer inspirationen till slottet från?

 
Barockstilen i slottet i Skönheten och Odjuret är inspirerat från Chateau De Chambord i Loir-Et-Cher, Frankrike.
 
Slottet byggdes åt Kung Frans I med tanke att ha det som jaktresidens. Trots att det tog tjugo år att bygga slottet tillbringade kungen endast totalt sju veckor i slottet och då enbart för jakt. Eftersom slottet inte var byggt för långvariga besök var det svårt att värma upp alla 440, vilket gjorde att det var väldigt kallt. Det var även helt omöblerat och praktiska möbler fick transporteras inför jaktsäsonger.

När Frans I dog lämnades slottet obevakat i mer än 80 år och blev därför förfallet. Ironiskt nog, med tanke på Skönheten och Odjuret, var det en man vid namn Gaston Jean-Baptiste som till slut räddade slottet.

Idag är slottet sedan 1930 statlig fransk egendom.


Bonus!
 

Staden som Belle bor i är inspirerat från en fransk region som heter Alsace.


Vart kommer inspirationen till slottet från?

Bloggen kommer ha ett tema framöver då vi ska gå igenom vart inspirationen till alla slott som förekommer i Disneyklassikerna kommer ifrån. Man skulle kunna tro att alla slott kommer från fantasin, men dom är faktiskt baserade på verkliga platser.

Först ut är Aladdin!

 
Sultanens palats i Aladdin inspirerades av Taj Mahal i Agra, Indien . Även om många tror att det är ett palats, så är Taj Mahal faktiskt en grav som kejsaren Shah Jahan började bygga 1632 för hans favorithustru, Mumtaz Mahal.
 

Råttan - Visste du att...?

 
- Råttan heter Herman.
- Den är animerad av samma person, Wolfgang Reitherman, som även animerat valen Monstro från Pinocchio.
- I ett tidigare manus var det Lady som skulle slåss och döda råttan istället för Lufsen.

 

RSS 2.0