Historien bakom Pongo och de 101 dalmatinerna

Allting började med en kvinna som hette Dodie Smith. Hon ägde tre dalmatiner (en av dom hette såklart Pongo) och en dag sa en av hennes väninnor att man hade kunnat göra en väldigt fin päls av dom. Detta inspirerade Smith till att skriva en bok som fick titeln " De hundra och en dalmatinerna". Walt Disney fastnade för idéen och bestämde att deras nya film skulle baseras på boken, men då han själv var så upptagen med Disneyland gav han ansvaret till en man vid namn Bill Peet som genom åren jobbat sig upp på Disney studio från att vara assistent till animatörerna till att bli storyansvarig, vilket innebär att man planerar hela filmen scen för scen.

Bill Peet ändrade på allting som Disneys publik var vana vid att se. Allting var nyskapande och animatörerna fick prova på en helt ny tecknarstil. Producenten Don Hahn berättar i en intervju att "I Pongo och de 101 dalmatinerna ser man hur begåvade animatörer gör sitt bästa jobb någonsin. Men man ser också att Walt Disney sörjer att han måste släppa sin vackra, romantiska stil som han älskade och byta ut den mot en enklare stil som såg mer tidsenlig ut." Trots att en av filmens huvudkaraktärer jobbade som låtskrivare så har filmen endast tre låtar, vilket var väldigt ovanligt eftersom Disneys tidigare klassiker hade varit musikaler. Historien i sig var också annorlunda. Majoriteten av Disneys filmer slutar med att prinsen och prinsessan gifter sig, men den här filmen börjar med ett bröllop och visar äktenskapet under filmens gång. Detta är den första Disneyfilmen som inte är baserad på en klassiker eller en saga.


Speciellt bakgrunderna visade en ny tecknarstil som man aldrig tidigare sett i en Disneyfilm

Ken Anderson som hade ansvar för tecknarstilen fick ett hårt bemötande av Walt Disney när filmen var färdig. Walt tyckte inte om filmen, vilket var det värsta en anställd på Disney studio kunde få höra. Det spelade ingen roll att filmen blev en succé och att Dodie Smith skickade ett brev där hon skrev att filmen var bättre än hennes bok. Anderson och Disney pratade inte med varandra på fem år efter det, men en dag träffades dom och Walt förlät Anderson. Två veckor efter det dog Walt Disney.


Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0