Historielektion - Alice i Underlandet

Den här filmen är en av dom få filmerna som nästan följer bokens handling helt och hållet. Filmens början utspelar sig i samma land där den skrevs, nämligen England.

 

Alice Liddell var tio år när hon under en båttur bad Lewis Carroll, som var en vän till familjen, att underhålla henne och hennes systrar genom att berätta en saga. Han började berätta om flickan Alice som föll ner i ett kaninhål och hamnade i en fantasivärld.

 Alice Liddell

Alice blev väldigt förtjust i sagan och bad Carroll att skriva ner historien för henne. Det tog honom två år att få ihop historien och hon fick den första upplagan av "Alice äventyr i Underlandet" som var skriven helt och hållet för hand. Detta skedde 1865 då Carroll var trettio år gammal. Genom slumpen råkade en annan författare vid namn Henry Kingsley få syn upplagan och övertalade Carroll att få den publicerad som en riktig bok.

Boken blev så populär att den sju år senare 1871 fick en uppföljare som döptes till "Alice i Spegellandet" ("Through the looking-glass and what Alice found there"). Spelfilmen Alice in Wonderland från 2010 är baserad på uppföljaren.

Hans riktiga namn var Charles Dodgson och han använde bara Lewis Carroll som författarnamn. När Disney gjorde sin animerade version av boken stavade dom fel på hans efternamn i förtexten.

 

Kommentarer
Postat av: EliasPbo

Alice i Underlandet VHS intro (1990):
1. Varningstext(Egmont Film AB)
2. Walt Disney Home Video logo(1986-1995)
3. Den lilla sjöjungfrun bio-trailer
4. Trailers till: Lady och Lufsen, Alice i Underlandet, Mary Poppins, Herbie i Monte Carlo, Musse Pigg superstjärnan, Kalle Anka superstjärnan, Långben superstjärnan, Pluto superstjärnan, Knattarna i jordens inre, Knattarna i trubbel från rymden, Nalle Puh det stora honungsrånet & Musse Piggs julafton +Walt Disney Home Video logo
Alice i Underlandet VHS intro(1998-03-16)(med omdubben):
1. Varningstext(Buena Vista Home Entertainment)
2. Disney Videos logo(1995-2001)(med röst)
3. Kommer på hyr & köpvideo i april
4. Nalle Puh och jakten på Christoffer Robin trailer
5. Kommer på hyr & köpvideo våren '98!
6. Djungel George trailer
7. Kommer på hyr & köpvideo i juni
8. Peter Pan trailer
9. Finns på hyr & köpvideo
10. Lilla Djungelboken trailer
11. Disneyland Paris trailer(version 1997-1998)
12. Disney Videos logo(1995-2001)
13. Walt Disney Pictures logo

2014-04-12 @ 19:36:37

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0