Vem var Walt Disney?


Walter Elias Disney föddes den 5 december 1901 i Chicago. Han växte upp på en bonngård där han roade sig med att måla av djuren. Hans pappa som ansåg att konst var slöseri med tid straffade sin son genom att misshandla honom varje gång han kom på honom med att sitta och skissa.

Som vuxen startade Walt företaget Walt Disney studios där han producerade tecknade kortfilmer. Han skapade så småningom en karaktär i form av en mus som han döpte till Mickey Mouse. De första filmerna med Mickey var stumfilmer, men det blev ingen större succe och när företaget låg nära konkurrs gjorde Disney en ny kortfilm som blev kallad Steamboat Willie där Walt själv gjorde rösten till musen.


Steamboat Willie

Filmen drog in pengar och företaget räddades. Några år senare bestämde sig Disney för att göra USA's första tecknade långfilm (Snövit och de sju dvärgarna) som blev en succe och drog in hela 4,2 miljoner kronor.

Walt Disney dog i lungcancer den 15 december 1966, strax innan premiären på Djungelboken. Han har under sitt liv producerat 19 Disneyklassiker. Walt fortsatte att göra rösten till Mickey Mouse ända fram till hans död.

Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0