Modig - Visste du att...?

I originalmanuset skulle 80 % av filmen utspela sig i snö. Men idéen skrotades och filmen utspelar sig istället under sommaren.

 

Biopremiär för Maleficent

Idag har Maleficent biopremär! Filmen är 1 timme och 38 minuter och har en åldersgräns på 11 år.


Collie

Julius Svendsen hade animeringsansvaret för Collien som räddar Pongo och hans familj från snöstormen.

 

 Han berättade i en intervju att det var ett väldigt svårt uppdrag eftersom hundrasen hade en lång nos, vilket gjorde det svårt att animera uttryck, såsom leenden.

 

 


Visste du att...?

Aurora säger endast 263 ord i filmen Törnrosa. När hon sjungt sin enda sång har hon sagt ytterligare 141 ord, men hela 5 % av ljud som kommer från henne är enbart "oh". Efter att hon fått reda på att hon är en prinsessa säger hon inte ett enda ord till under resten av filmen.

Den onda féen säger däremot 541 ord.


Den tragiska historien om Oswald

 
 
Walt Disneys egna ord "kom ihåg att allting började med en mus och en dröm" hade kunnat låta annorlunda idag. Hans första skapelse var nämligen inte Musse Pigg, utan en kanin vid namn Oswald.

Oswald hann inte medverka i särskilt många filmer, men det hade gått tillräckligt lång tid för distributören Charles Mintz som samarbetade med Walt att förstå att företaget Disney studios skulle bli stort och han bestämde sig för att försöka ta över företaget.

 
 
Eftersom Walt inte hade säkrat copyrighten till kaninen så började Mintz med att skriva över karaktären till filmbolaget Universal. Som om inte det räckte, så lyckades Mitz även få alla Walts animatörer att gå över till Universal och kvar stod Walt med endast Ub Iwerks, Oswalds animatör.

Det sägs att detta var det hårdaste slaget i Walts karriär. Kollegor som han litat på hade lämnat honom och han hade förlorat sin skapelse. Det sägs även att Walt redan på vägen hem från mötet med Mintz började skissa på en mus.

Oswald hade medverkat i tretton kortfilmer, men Universal behöll inte karaktären särskilt länge. Efter några år var filmerna spridda över olika filmföretag, men 2006 hade Disney studios köpt tillbaka varenda en och äger nu alla rättigheter till Oswald igen.


Jag hittade den här fantastiska, men sorgliga videon på youtube där någon har animerat en egen kortfilm om Oswalds historia.

Dagens fråga

Jag har två frågor till dig:
-Vilka Disneyfilmer har du sett på bio (klassiker, uppföljare, Pixar, övrigt, spelar ingen roll)?
-Vilka karaktärer har du träffat i Disneyland om du har varit där?
 
 

Biofilmer:
Klassiker:
Lejonkungen (minns dock inte upplevelsen), Pocahontas (minns lite grann), Ringaren i Notre Dame (minns när vi satt i bilen påväg till bion), Herkules (minns att det blev något fel på ljudet och att pappa klagade till personalen), Mulan, Tarzan, Kejsarens nya stil och Atlantis - En försvunnen värld.

Uppföljare:
Visas inte på bio.

Pixar:
Toy story och Monsters INC.

Övriga animerade filmer:
Frankenweenie (minns att flera familjer tog sina barn och gick ifrån visningen under filmen).

Spelfilm:
En prinsessas dagbok (tror det var första gången jag gick på bio ensam med en kompis), Pirates of the caribbean - Vid världens ände, Berättelsen om Narnia - Prins Caspian och Saving Mr Banks (senaste gången jag gick på bio).


Jag har inte varit på Disneyland än, men när jag väl besöker det ska jag fotograferas med Musse Pigg.Vilka filmer har ni sett på bio och vilken Disneykaraktär skulle ni vilja träffa på Disneyland?
 
 

Dagens fråga

Varför var de tvungna att lägga in nya scener till Skönheten och Odjuret och Lejonkungen? Det är oacceptabelt och totalförstör hela filmerna. Det är iallafall tur att övriga klassiker är som de brukar vara, för om alla klassiker får nya scener då blir allting fördärvat. Varför bytte de ut scenerna?
 

Dom har inte direkt lagt in nya scener i filmerna, utan snarare lagt tillbaka gamla scener. Dom scenerna som vi kan se på DVD'erna idag är scener som togs bort pågrund av tidsbrist. Eftersom scenerna var färdiganimerade och med ljud så har Disney valt att lägga in dom i filmen igen. Det finns flera klassiker som fått tillbaka några originalscener sedan dom släpptes på DVD, men bara Skönheten och Odjuret och Lejonkungen som fått med sina gamla sånger.


 
 

Dom bästa kvinnliga karaktärerna - Topp 25

För några år sedan publicerade jag ett inlägg med resultatet efter en omröstning där Disneyfans hade fått rösta fram sina manliga favoritkaraktärer. Det fanns även en lista med dom kvinnliga karaktärerna som jag publicerar nu.


Kida - Atlantis (2001)
"Vissa människor kanske tycker att Atlantis var ett kreativt och ekonomiskt misslyckande, men dom som röstade  måste åtminstone ha hållit sig vakna under Kidas scener."
 


Mia Thermopolis - En prinsessas dagbok (2001)
"Det är inte varje osäker tonåring som som kan acceptera att hon är en prinsessa och ta sig igenom det med elegans och humor. Det går att relatera till henne."
 
 
 
Jessie - Toy story 2 (1999)
"Jessie övergavs av sin ägare, en ung flicka som växte upp. Men under den kaxiga sårade ytan finns det hopp."
 
 
Perdita - Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)
"Perdita är en hjälte av moderlig natur. Hon låter varken kyla eller en lång väg hindra henne från att få tillbaka sina valpar."
 
 
 
Lena Darling - Peter Pan (1953)
"Samtidigt som John och Michael glömmer bort sitt gamla liv i landet Ingenstans påminner Lena dom om deras riktiga föräldrar. Hon förstår att dom måste återvända hem."
 
 
 
Lady - Lady och Lufsen (1955)
"Lady visar stort hjältemod genom att ständigt försvara babyn och sina ägare."
 
 
 
 
Bianca - Bernard och Bianca (1977)
"Bianca är en klassisk karaktär som glömts bort i Disneys mest underskattade film."
 
 
 
 
Violet - The incredibles (2004)
"Violet må vara den typiska Disneyprinsessans raka motsats, men hon finns alltid där för att rädda sin familj."
 
 
 
Alice - Alice i Underlandet (1951)
"Hon blir lätt irriterad, säger emot vuxna och säger fräcka kommentarer, men för mig är det något positivt eftersom det får henne att framstå som mer realistisk."
 
 
 
Doris - Hitta Nemo (2003)
"Trots hennes minnesförlust är hon positiv och har mycket humor."
 
 
 
 
Lilo - Lilo & Stitch (2002)
"Lilo är den yngsta Disneyhjältinnan jag sett, men ändå är det hon som räddar alla genom sin tro till ohana".
 
 
 
Snövit - Snövit och de sju dvärgarna (1937)
"Trots att Snövit ses som den mest svaga hjältinnan, så kommer hon alltid att vara min favorit."
 
 
 
Jane - Tarzan (1999)
"Jane är en brittisk dam som släpper taget om vett och etikett för att hjälpa mannen som hon är kär i."
 
 
 
Aurora - Törnrosa (1959)
"Trots att hon inte är med så mycket i filmen så hade handlingen inte fungerat om inte dom andra karaktärerna brydde sig så mycket om henne."
 
 
 
Mary Poppins - Mary Poppins (1964)
"Hon är barnvakten som alla vill ha".
 
 
 
 
Nala - Lejonkungen (1994)
"Om det inte vore för Nala skulle Simba inte återvända till lejonriket och ta tillbaka tronen."
 
 
 
 
Elastaflickan - The incredibles (2004)
"Hon är en av dom mest sympatiska och underhållande karaktärerna genom tiderna."
 
 
 
 
Askungen - Askungen (1950)
"Askungen får ofta kritik för att endast sitta hemma och vänta på att något ska hända, men samtidigt så passar hon faktiskt upp på sin styvmor och sina styvsystrar trots att dom behandlar henne dåligt."
 
 
Esmeralda - Ringaren i Notre Dame (1996)
"Min favoritscen är när hon anfaller Phoebus med hans eget svärd."
 
 
 
 
Megara - Herkules (1997)
"Man förstår varje val hon gör efter att ha hört om hennes förflutna. Hon riskerar även sitt liv för att rädda mannen hon älskar."
 
 
 
Pocahontas - Pocahontas (1995)
"Hon blev förälskad i John Smiths insida och inte hudfärg. Hon väljer även att stanna kvar hos sitt folk och offrar sin kärlek på slutet."
 
 
 
Jasmine - Aladdin (1992)
"Hon kanske inte räddade en stad eller slogs mot skurken, så länge inte den där kyssen räknades, men hon vann både Aladdins hjärta och många Disneyfans."
 
 
 
Ariel - Den lilla sjöjungfrun (1989)
"Filmen var inte bara en början på en ny era, utan gav oss också en av Disneys mest älskvärda karaktärer."
 
 
 
Mulan - Mulan (1998)
"Hon gav inte bara ära till sin familj, utan till ett helt land."
 
 
 
 
Belle - Skönheten och odjuret (1991)
"Belle är den typen av kvinna som jag vill gifta mig med i framtiden."
 

Vart kan man få tag på soundtracket till Björnbröder?

Jag har sett Björnbröder och jag blev kär i musiken. Vet du var man kan köpa soundtracket på svenska och engelska (vill ha båda)? Jag vill ha dom som CD-skivor.


Eftersom CDskivor håller på att försvinna från marknaden och Björnbröder kom ut 2003, så verkar det vara ganska omöjligt att hitta det svenska soundtracket nu så länge du inte kan hitta en begagnad skiva från blocket eller tradera. Jag kollade för övrigt båda sidorna och kunde inte hitta någon, men om man har tur och kollar lite då och då så kan något dyka upp.

Originalsoundtracket är lättare att hitta. Googla bara "Brother bear soundtrack" så får du massor av träffar. Annars kan du köpa eller ladda ner alla låtar och bränna dom på en skiva som kan spelas i en CDspelare.

 

Mer eller mindre tillbaka

Imorgon ska jag försöka blåsa liv i bloggen igen, så jag ska försöka skrapa ihop lite inlägg men i början blir det nog mest svar på frågor som har trillat in den senaste tiden.

Ses imorgon!

 

RSS 2.0