"Gungan"

 

Jean-Honoré Fragonard var en fransk konstnär som levde under 1700-talet. En greve ville ha en tavla målad av honom och beskrev att han ville ha en kvinna på en gunga, vilket på den tiden ansågs som syndigt. Tavlan blev färdig 1767 och döptes till "Gungan". 

En variant av tavlan syns i bakgrunden i salen som Anna befinner sig i när hon sjunger "För första gången någonsin".

 

Gissa filmen

"Jag springer genom skogen och då dyker det upp en pil framför mig. När jag ser på den börjar den snurra och den snurrar fortare och fortare och fortare tills den plötsligt stannar."


Vilken film och vilken karaktär kommer det här citatet ifrån?


Finding Dory

 
 
Tidigare i veckan släpptes trailern till Pixars nya film Finding Dory som är uppföljaren till Hitta Nemo. Den beräknas ha preimär nästa år.

Lenas dubb i Peter Pan - Tillbaka till Landet Ingenstans

 

Kathryn Beaumont var femton år gammal när hon dubbade originalrösten till Lena i Peter Pan. När uppföljaren började produceras 49 år senare ville Disney att Beaumont skulle dubba igen så att man kunde höra att det var Lenas röst, fast äldre.
 
Beaumont tackade dock nej till erbjudandet och rollen gick istället till Kath Soucie.
 
Kathryn Beaumont till vänster och Kath Soucie till höger

Gissa filmen


Vilken scen och vilken film kommer bilden ifrån?

Skillnader mellan romanen och filmen

Pongo och de 101 dalmatinerna följer i stort sett romanen som den bygger på. Flera av figurerna i boken har dock tagits bort eller slagits ihop för att bilda nya figurer i filmen.

- I boken finns två barnskötare, Nanny Cook och Nanny Butler, som i filmen har slagits ihop för att bilda hemhjälpen Nanny. Filmens Perdita är också en sammanslagning av två figurer; Pongos fru Missis och den övergivna dalmatinern Perdita. I boken tar herr och fru Dearly (filmens Roger och Anita) hem Perdita för att agera fostermamma åt Pongo och Missis 15 valpar, då Missis inte har tillräckligt med mjölk åt alla 15. Mot slutet av boken introduceras dalmatinern Prins, som visar sig vara Perditas man; i filmen är den figuren helt borttagen.

- En annan ändring från boken till filmen är Rogers yrke, från matematiker i boken till kompositör i filmen.

- När Cruella de Vil besöker makarna Dearly bjuder hon hem dem på middag. Hon är dessutom gift och ägare till en vit persisk katt. Inget av detta finns med i filmen. När hennes kumpaner Saul och Jasper Baddun (filmens Hjalle och Jeppe) kidnappar valparna är det hon som uppehåller Nanny Cook och Nanny Butler, vilket hon inte gör i filmen.

- Pongo och hans fru ger sig av för att hitta sina valpar efter att ha fått nyheter genom skymningsskällandet, men deras färd är mycket mer detaljerad i boken. I boken är det även de som initierar fritagningen av valparna och befinner sig i rummet när Cruella beordrar bröderna Baddun att döda och flå valparna. I filmen har dessa uppgifter tagits över av Översten, Kapten och Sergeant Rapp, medan Pongo och Perdita anländer efter att Rapp påbörjat fritagningen.

- Under resan hem måste de gömma sig för Cruella och rullar runt i sot för att efterlikna labradorer. Medan detta är det enda sättet för gruppen att ta sig till flyttbilen som ska köra hela vägen till London i filmen, används tricket i boken enbart för att kunna gå vidare till nästa stad. Väl där upptäcker de flyttbilen av en slump och den efterföljande biljakten där Cruella jagar dem och försöker preja ner flyttbilen i en ravin finns bara i filmen.

- När de väl är tillbaka i London springer de hem till sina ägare. I filmen gör hundarna det så fort de kommit till London, medan de i boken tar en avväg till Cruellas hus i London först. De gör detta när de möter Cruellas vita katt som vill hämnas eftersom Cruella avlivat flera av hennes kattungar. Hundarna hjälper till genom att sota ner alla hennes dyrbara pälsar.

- Såväl i boken som i filmen bestämmer sig makarna Dearly att starta en kennel för dalmatiner. Där slutar filmen, medan det avslöjas i boken att de köper Helsikegården (filmens Häxeberg) för ändamålet, det vill säga det hus där valparna hölls instängda.

 

Har Lufsen haft en familj?

Lufsen är en känd gatuhund, men i scenen där han förbereder Lady för hur hennes liv kommer att förändras när babyn kommer antyder han på att han haft en familj med samma problem då han säger att han talar från egen erfarenhet.
 
 

RSS 2.0