Ariels fena

Visste ni att animatörerna hade svårt att hitta den perfekta färgen till Ariels fena? Till slut fick dom skapa en egen färg där dom blandade grönt och blått och färgen döptes så småningom till "Ariel".

Från början var tanken att hennes fena skulle vara blå, vilket ni kan se på bilden nedanför. Vissa scener animerades färdigt för att se hur färgerna fungerade tillsammans, men animatörerna kom fram till att grönt och rött passade bättre ihop.
 

Har du tänkt på...?

I slutet på filmen kan man under ett blixtnedslag se Claytons livlösa kropp hänga bland lianerna.
 

Dagens fråga

En läsare frågade mig vilken Disneykaraktär jag tycker minst om och efter att ha funderat ett tag så har jag kommit fram till att jag har ganska svårt för två karaktärer, nämligen Pinocchio och Alice.
 
(Jag ber om ursäkt i förväg om någon tycker att jag tar i för hårt)
 
Pinocchio vill ju väl, men han lyckas gång på gång strula till det under filmens gång och han har inget att skylla på än sig själv. Benjamin Syrsa säger åt honom vad han ska göra, men ändå struntar han i det och sen ångrar han sig efteråt och då är det försent. Jag är faktiskt inte särskilt förtjust i den filmen, det känns som om det är en och en halv timmes gnäll och tjat från alla håll.
 
Alice är enligt mig en ganska tråkig karaktär bara. När jag väl tänker på det så är Pinocchio och Alice två rätt lika karaktärer. Alice är också nyfiken och gör det hon känner för och sen sitter hon där på slutet och gråter över situationen som hon satt sig själv i. Sen kan jag självklart inte skriva så utan att börja tänka på Ariel, men skillnaden där är att Ariel grät ut och sen tog tag i sina problem.
 
 
Vilken Disneykaraktär tycker du minst om?

Filmer som fattas

"Jag tycker din blogg är jättebra, men du missade några klassiker som t.ex: fantasia, fantasia 2000, the three cabelleros och fler."
 
Missat är fel ordval. Den här bloggen växer lite då och då och alla filmer har inte fått en egen kategori än. Fantasia finns det till exempel säkert jättemycket att skriva om, men jag har inte "tagit tag" i den filmen än. Dom flesta klassikerna som kom under 40-talet (Kalle Anka och Långben i Sydamerika, Tre Caballeros, Spela för mig, Pank och fågelfri, Jag spelar för dig och The Adventures of Ichabod and Mr Toad) har jag faktiskt varit osäker på om jag vill skriva om eftersom dom är såpass okända och att vissa av dom är så kallade episodfilmer som med andra ord är en film som innehåller flera korta episoder.
 
Dock har jag en kategori som heter "övriga klassiker" och där kommer det komma upp mer fakta om filmer som inte är så kända. Atlantis är en film som jag vill skriva om, men om jag inte kan hitta tillräckligt mycket information om den så får den inte en egen kategori utan kommer hamna i "övriga klassiker".
 
 
Hade ni velat ha fakta om filmerna från 40-talet?
 
   

Disneykampanj på CDON.com

Just nu är det Disneykampanj på CDON.com! Passa på att köpa den där filmen som du tycker fattas i filmhyllan eller varför inte köpa en julklapp till en nära vän?
 
I vanliga fall kan en klassiker kosta upp till 179 kronor. Mitt dyraste Disneyköp var en film för 200 kronor. Men nu kan du köpa en film för endast 99 kronor. Tänk på att när en klassiker väl tagit slut kan det dröja flera år innan den släpps igen. Klicka här för att komma till erbjudandet.
 
Köp 1 film för endast 99 kr
Köp 3 filmer för endast 249 kr
Köp 5 filmer för endast 399 kr
 

Familjer

Här är en lista på huvudkaraktärer/sidekicks som bildat familj, antingen i originalfilmen eller i uppföljaren.

Jag tror att jag fått med alla, men som vanligt så får ni gärna kommentera om jag missat någon.
 
Bambi och Feline får tvillingar i originalfilmen "Bambi" från 1942
 
 Pongo och Perdita får femton valpar i originalfilmen "Pongo och de 101 dalmatinerna" från 1961
 
Simba och Nala får en dotter i originalfilmen "Lejonkungen" från 1994,
men syns mer i uppföljaren "Lejonkungen 2 - Simbas skatt" från 1998
 
Ariel och Eric får en dotter i uppföljaren "Den lilla sjöjungfrun 2 - Havets hemlighet" från 2000
 
Lady och Lufsen får fyra valpar i originalfilmen "Lady och Lufsen" från 1955,
men syns mer i uppföljaren "Lady och Lufsen 2 - Ludde på äventyr" från 2000
 
Esmeralda och Phoebus får en son i uppföljaren "Ringaren i Notre Dame 2" från 2001
 
Lena får en dotter och en son i uppföljaren "Peter Pan - Tillbaka till landet Ingenstans" från 2002

Det gäller att trycka på paus på rätta stället


Aladdin - Visste du att...?

- Aladdin är den första Disneyprinsen som inte är kunglig sedan födseln.
- Han är arton år.
- Han är den första prinsen som går under två namn, Aladdin och Prins Ali. Den andra är Eugene Fitzherbert som även kallas Flynn Rider.
- Aladdins pappa Cassim lämnade familjen kort efter att Aladdin föddes. När Aladdin var runt två år blev hans mamma kidnappad av banditer och antas idag vara död.
- Han är den tredje av fyra prinsar som inte visste om att hjältinnan i filmen var kunglig. Den första var Prins Phillip i Törnrosa, den andra var Eric i Den lilla sjöjungfrun och den fjärde var Flynn Rider i Trassel.
- Aladdins originalröst görs av Scott Weinger som spelar karaktären Steve Hale i tv-serien Fullt hus. I ett avsnitt klär Steve ut sig till Aladdin.
 
 

Slottet

Slottet i Snövit och de sju dvärgarna är inspierat av slottet Alcázar som ligger i staden Segovia i Spanien.
 
 
Animatörerna hade en baktanke varje gång dom tecknade slottet. I första scenen när vi ser slottet för första gången visas byggnaden halvt i solsken och halvt i skugga. Det var en symbol för det goda och det onda som levde i slottet, det vill säga Snövit och drottningen. När Snövit flytt ut i skogen får vi se slottet igen på natten. Då är hela slottet svart och det symboliserar att det endast finns ondska kvar.
 

Förlängd scen

När klassikerna började säljas på DVD släpptes många förlängda versioner av filmerna. I bland annat Skönheten och Odjuret fick publiken inte bara se ytterligare en ny scen utan även höra en helt ny sång. Även Törnrosa har blivit några minuter längre, dock är det ingen helt ny scen utan några förlängda scener som egentligen inte gör så stor skillnad i filmen.

Här är i alla fall några bilder från scenen där De tre goda féerna för tillbaka Aurora till slottet. Scenen har förlängts genom att man får se hur dom öppnar en dörr till slottet samt att vägen till rummet där Aurora får sin krona. Om man tittar extra noga (dock syns det tydligare när man ser det i filmen än på mina bilder) kan man se att animationen blir betydligt mycket sämre ibland.


Toy story - Har du tänkt på...?

När Woody och Buzz är inne i Sids hus kan man se att golvet i hallen har likadant mönster som golvet i hallen på hotellet i skräckfilmen The shining.


Den mest sedda klassikern av dom alla

Djungelboken är den mest sedda filmen på bio i Sverige. 1968 hade den 4.900.000 besök.

Filmer som Titanic, Goldfinger och Sagan om ringen har knappt kommit i närheten av så många besökare i Sverige.
 

18 Disneyfrågor - Del 6

Jag började med dessa 18 frågor i januari och snart är det december och jag är fortfarande inte färdig. Men nu är det bara två inlägg kvar och jag ska hinna publicera det sista innan året är slut. Eftersom fråga nummer 16 är såpass långt så får det bli endast ett inlägg och dom två sista frågorna får bli det absolut sista inlägget med det här temat.


16. Om du fick göra en topp 5 om Disneyfilmer, Disneyhjältar och Disneyhjältinnor, hur skulle den se ut?
 



Jag vill jättegärna höra era svar också, så lägg en minut på att svara på dessa tre frågor.
Tack på förhand!

Eric - Visste du att...?

- Eric är den första karaktären som pratar i filmen.
- Hittills finns det bara två prinsar som kan spela ett instrument. Eric är den första och Naveen är den andra.
- Han är den första Disneyprinsen som inte sjunger under filmen.
- Han är den andra av tre prinsar som har blåa ögon.
- Eric tillsammans med Askungens prins är dom enda prinsarna som blivit hypnotiserade. Dock blev Eric det i originalfilmen och Askungens prins blev det under den andra uppföljaren.
- Eric är hittills den enda mänskliga prinsen som bildat familj.
- Han är den första prinsen som man fått se barfota. Dom andra är Adam (Odjuret), Aladdin, John Smith och Flynn Rider.
- Han är den första prinsen som blivit räddad av den kvinnliga huvudrollen.
- Han är den första prinsen som har en hund.
 
 

Angus

I filmen Modig har huvudkaraktären Merida en häst som heter Angus. Han är en Clydesdale. Hästrasen kommer ursprungligen från Skottland där filmen utspelar sig och deras mankhöjd är mellan 163 och 173 cm.
 

Fel och missar

Ariel ändrar frisyr under låten "Ta en kyss".
 

Fel och missar

Trots att animatörerna målar papper för papper så är det inte alltid så enkelt att hålla koll på hur scenen kommer se ut i slutändan. I scenen där Gaston är inne på puben kan man se en björnpäls i bakgrunden som gör hela scenen mer intressant eftersom den flyttar på sig flera gånger under enbabart några sekunder. I slutet av scenen har både björnen och stolen försvunnit.

Animatörerna märkte inte detta förrens hela filmen var färdigproducerad, dock tyckte dom att det var väldigt underhållande.


Någon som tänkt på detta?

 
 

Trillingar

Disney studios har information om dom flesta karaktärerna, hur små dom än är.

Musen som dansar på krogen som Basil och Dr Watson är på heter Miss Kitty Mouse och bakgrundsdansarna är hennes tvillingsystrar.


Hans Lindgren

 
Hans Lindgren föddes den 6 januari 1932 i Stockholm och dog den 2 november 2012. Han var en svensk skådespelare, manusförfattare, röstskådespelare och producent.

Det är Hans Lindgren som gör berättarrösten till kortfilmen Tjuren Ferdinand i Kalle Anka och hans vänner önskar god jul. Förutom det så har han lånat ut sin röst till olika Disneykaraktärer många gånger.

- Smee (Peter Pan)
- Bävern (Lady och Lufsen)
- Pongo (Pongo och de 101 dalmatinerna, originaldubb 1961)
- Kaa (Djungelboken)
- Roquefort (Aristocats)
- Bernard (Bernard och Bianca)
- Sorken (Nya äventyr med Nalle Puh)
- Bernard (Bernard och Bianca i Australien)
- Kakan (Atlantis)
- Långben (Långbens galna gäng)

Gömda Musse Pigg-tecken i Modig


Vad jag har emot Trassel

"I ditt top 10 Disneyfilmerinlägg som du skrev för inte så länge sedan så skrev du att du tyckte Björnbröder var den sista bra och rena Disneyfilmen och sen så började du småförklara varför du t.ex. inte tyckte Prinsessan och grodan var så bra men du förklarade aldrig Trassel och det är det jag är nyfiken på, varför du inte tyckte om den eller så?"
 
Jag har för mig att jag förklarat min hat/kärlek till Trassel i bloggen någon gång, men jag kunde inte hitta det så jag kan förklara igen. Jag minns inte hur gammal jag var när jag fick reda på att Disney skulle göra sin egna version av Rapunzel och jag blev minst sagt överlycklig, men så läste jag också att den skulle komma ut 2006 och hur gammal jag nu än var så var det väldigt många år kvar till 2006 då.

Alla vet vi ju hur det är att vänta på en film som man verkligen ser fram emot att se, så åren sniglade sig fram och så äntligen blev det 2006... och så läste jag att filmen inte riktigt skulle komma ut det datumet dom lovat eftersom filmen blivit försenad. Så det kom upp ett nytt datum... men det ändrades eftersom filmen blev försenad ännu en gång. Och så fortsatte det ett bra tag tills Disney plötsligt sa att filmen lagts ner. Jag blev jättebesviken eftersom jag väntat och läst på massa om en film som jag plötsligt aldrig skulle få se.

Men så bestämde sig Disney för att försöka igen och filmen sattes åter igen i rullning. Lyckan var fullständig hos mig och jag skulle få se den 2009. Men... så blev den försenad. Igen. Så när dom sa att den skulle komma ut 2010 brydde jag mig inte längre, eftersom jag var säkert på att den skulle bli försenad igen. Men jag hade fel och filmen kom.

Jag kommer fortfarande ihåg när jag såg den första gången. Jag var faktiskt nervös eftersom mina förhoppningar vuxit så mycket under alla års väntan. Jag tycker om filmen, det gör jag faktiskt. Den har jättefin miljö, fina karaktärer som man blir fäst vid, bra handling och rolig humor. Men varför är den dataanimerad? Jag hade hellre velat se den som tecknad. Musiken tycker jag verkligen inte om, förutom Gothels "Mother knows best" (Jag har aldrig sett den på svenska, så jag vet inte vad den svenska titeln är på låten). Som sagt, den är bra. Säkert mycket bättre än dom flesta animerade filmerna som görs nu för tiden. Men jag har dålig erfarenhet av den här filmen pågrund av allt väntande. Efter den här filmen så försöker jag att inte läsa på för mycket om Disneys nya filmer, eftersom man aldrig vet om dom plötsligt kommer få för sig att lägga filmen på hyllan. Samma sak hände ju med Frozen, men nu är ju den igång igen. Men man vet ju aldrig...

Nu när jag läser min egna text så låter det jättelöjligt. "Jag är bitter över Trassel för att jag fick vänta i så många år!". Men detta är min förklarning till min bitterljuva känsla över filmen.


Här är några tidigare skisser på filmen som jag såg redan då när jag inte minns hur gammal jag var.

Fel och missar

När Simba och Nala möter varandra igen börjar dom spinna. Lejon kan spinna, men det som är fel med scenen är att dom spinner som vanliga katter. Skillnaden är att vanliga katter spinner både när dom andas in och ut, medans lejon endast spinner när dom andas ut.



Historien bakom Disneyland Resort

Många människor skrev brev till Walt Disney och frågade om de skulle kunna besöka hans studio och se sina favoritkaraktärer, men han insåg att en filmstudio inte var så mycket att se för allmänheten. I stället kom han på idén att skapa en nöjespark där hans figurer kunde beskådas.
 
Den 17 juli 1955 visades parken för pressen och den 18 juli fick allmänheten komma in för första gången. Folk började köa redan klockan två på morgonen. Men invigningen var rena katastrofen av flera anledningar:
- Det kom för många besökare på grund av att falska biljetter hade sålts.
- Fantasyland hade fått stängas på grund av en gasläcka.
- Det rådde värmebölja då det nästan var 40 grader varmt. Kvinnor med högklackade skor blev fast i den smältande asfalten.
- Rörmokarna gick i strejk, så det hittades inte många platser där man kunde dricka vatten i värmen. En av Disneylands sponsorer var Pepsi och många arga besökare antog att bristen på vatten var ett sätt att försöka sälja mer läsk än vatten.
 
Walt Disney kallade själv invigningen för ”Svarta söndagen”, men det gick bra ändå. 1965, tio år efter öppnandet, hade parken haft 50 miljoner besökare.
 
Nöjesparken har fått stängas tre gånger för allmänheten. Dessa tillfällen var vid mordet på John F. Kennedy,  terroristattackerna vid 11 september samt vid förberedelserna inför dess 50-årsjubileum.
 

Blod i filmerna

Jag har funderat på att göra det här inlägget sen ett bra tag tillbaka, men det har varit svårt att få ihop det. Jag har försökt hitta vilka klassiker som innehåller blod. Det är här dom scenerna som jag hittat, men jag har säkert missat någon. Ni får jättegärna kommentera om ni kommer på någon mer film.
 
Törnrosa (1959)

Micke och Molle (1981)
 
Taran och den magiska kitteln (1985)
 
Den lilla sjöjungfrun (1989)
 
Skönheten och Odjuret (1991)
 
Lejonkungen (1994)
 
Mulan (1998)
 
Tarzan (1999)
 
Atlantis - En försvunnen värld (2000)
 
Prinsessan och grodan (2009)
 
Trassel (2010)

RSS 2.0