Lejonkungen - swahili

I Lejonkungen har majoriteten av alla karaktärer namn från det swahiliska språket. Hakuna matata betyder "inga bekymmer" på riktigt och den korta sången (Asante sana, squash banana, we we nuga, mi mi apana) som Rafiki sjunger på innan han övertalar Simba att återvända till lejonriket kan ungefär översättas till "tack så jättemycket, mosa en banan, du är en babian och det är inte jag".

Här kommer iallafall namnen på dom karaktärerna som har en swahilisk innebörd.

Vitani skulle egentligen från början heta Shetani, men då det betyder "djävul" eller ibland rent ut sagt "satan" så kände Disney att det skulle bli alldeles för mörkt för barnen.

Disneybloggen önskar Happy Halloween!Trots att det inte är en klassiker, så lägger jag upp ett avsnit från Hos Musse (dock på engelska) med ett Halloweenavsnitt där dom flesta Disneyskurkarna medverkar.


"Åh, du och ditt skjutgalna gamla finger!"


Jag önskar


Jag kan klara av det


Tidiga skisser till Snövit

Här är tre skisser till idéer på hur karaktärerna skulle se ut och hur vissa scener skulle utspela sig.


"101...? Vad kommer alla dom ifrån?"


Traci J. Hines som Disneyprinsessor

Traci J. Hines är en youtubeikon som bland annat lägger upp sminktutorials och videos där hon sjunger. Hon är ett stort Disneyfan och har lagt upp många videos där hon sjunger Disneyprinsessornas sånger. Hon har även medverkat i Idol och vill i framtiden jobba som Disneyprinsessa på Disneyland.


Tycker ni att hon är bra på att imitera karaktärerna?

Vilken ögonfärg har Nala?

Jag hittade en diskussion om Nalas ögonfärg på internet. Vissa påstår att hennes ögon är blå, andra säger att dom är gröna och ytterligare en liten grupp säger att dom är blågröna.Personligen tror jag att det beror på vilket ljus hon är i, då jag än så länge hittat tre scener där hon har olika ögonfärger. Vad säger ni? Vilken ögonfärg har Nala?


Visste du att...?

- Detta var Walt Disneys sista film.
- Baloo betyder björn och Bagheera betyder panter på Hindi.
- Phil Harris gjorde rösten till både Baloo och Lille John (Robin Hood). Samma sak gäller även Beppe Wolgers när filmerna dubbades till svenska.
- Filmen är baserad på en bok med samma titel av Rudyard Kipling. När Walt berättade att deras nästa film skulle bli Djungelboken bad han alla att inte läsa boken, då det är en väldigt mörk historia.
- The Beatles skulle från början göra rösten till gamarna, men det slutade istället med att dom endast fick likadana frisyrer som bandet.
- Kaa's sång "Vyss på dig" skrevs först till Mary Poppins.
-
Strax efter att Mowgli springer bort försöker Bagheera övertyga överste Hathi att leta efter honom. Hathis hustru Winifred säger om dom inte hjälper till att hitta människan, så kommer hon att ta kommandot över besättningen. Hathi blir upprörd vid tanken på en kvinnlig ledare, men i verkligheten leds elefanthjordar av en hona.
- I originalboken är Kaa är god karaktär. Han är nära vän med Mowgli och är den som räddar honom från aporna.
-
Bruce Reitherman som gör originalrösten åt Mowgli, jobbar idag med att filma vilda djur till dokumentärer.Fel och missar i Aladdin

- Textrullen som Jafar visar sultanen ska föreställas vara på arabiska. Men både Jafar och sultanen läser från vänster till höger när de borde läsa tvärtom.

- Aladdins lappning på höger byxben försvinner och kommer tillbaka om vart annat.

- Under sången "En helt ny värld" får Jasmine en blomma som hon sätter i håret på vänster sida, men när hon speglar sig i vattnet är den fortfarande på vänster sida när dem borde vara på höger.

- När Jafar har tagit makten som häxmästare är Jasmine klädd i rött och har ett ormsmycke på höger arm, men när Jafar knuffat omkull henne är smycket på vänster arm för att sedan hamna på höger igen.

- När prins Akmed rusar ut ur palatset har han hål på byxorna (som Raja gjort) och hans underbyxor med röda hjärtan är synliga. Men Raja har en tygbit från underbyxorna i munnen, inte de vanliga byxorna.

- Under sången "En helt ny värld" passerar Aladdin och Jasmine en fullmåne, men senare under sången kan man se en halvmåne speglas i vattnet.


Idéen bakom Scars sons namn

Alla karaktärer i Lejonkungen har namn på swahili, förutom Scar. I uppföljaren får vi se Scars son, Kovu.

Kovu betyder "ärr" på swahili.


Skump


Lika lugnt som trummans slag


Slutscenen i Pinocchio


Mästerdetektiven Basil Mus, Disneys första film med dataanimering

Här är ett avsnitt från Disnyheter som handlar om det då relativt nya begreppet dataanimering.


Visste du att...?

- Då det är meningen att man ska se filmen ur en hunds perspektiv, så ser man sällan ansiktena på människorna.
- Alternativ på Lufsens namn var Homer, Rags och Bozo.
- I slutscenen på "Bella notte" får man se hur Lady och Lufsen sitter på en kulle i mörkret, för att scenen sen ska bli mörkare och mörkare. Detta är en väldigt diskret sexscen. I slutet på filmen får man se deras valpar.
- Från början var det meningen att Trofast skulle dö i scenen med hundfångaren, men Walt tyckte scenen blev för chockerande så han bad animatörerna att sätta in honom i julscenen i slutet av filmen så publiken förstod att han hade överlevt.
- Walt Disney gillade inte Bella notte-scenen där Lady och Lufsen äter spaghetti.
- Idéen att Jim gav Lady till sin fru i en hattask, är hämtat från Walt själv då han gav sin fru en hund i en hattask.


Manliga karaktärer i Disneyklassiker


"Fröken Lady, ni har ett halsband."


"Ha den äran lilla... lilla... Kära nån, vad heter han?"


"Jag borde förstått att du kunde dö för den där häxan..."


"Jag ska begära flyttning till en annan hjord..."


"Är du en av dom femton stulna valparna?"


"Prins Philip blir fångad", omskriven scen

Efter att prins Philip mött Aurora i skogen ber hon honom att komma till stugan senare på kvällen. Scenen där han är påväg till henne såg från början annorlunda ut än vad den gör idag. Från början var det meningen att man skulle få se hur Den onda fens korp väntade på honom i skogen för att sen flyga i förväg till stugan och förvarna Den onda fen. Den här scenen skrevs om till att man enbart fokuserade på prinsen och inte visste att ett bakhåll väntade.Ingen har lagt upp just den scenen där prinsen blir fångad, men ni kan se det på 12:31 i den videon.


Madame Medusa

Milt Kahl (ännu en medlem i Nine Old Men) var nära vän med Marc Davis, men båda två var väldigt tävlingsinriktade. Under Pongo och de 101 dalmatinerna ville Kahl få ansvaret för skurken, men jobbet gavs till Davis som skapade Cruella De Vil som gjorde succé bland Disneys animatörer.

I Bernard och Bianca var det först meningen att Cruella De Vil skulle medverka igen, men man kom fram till att det skulle bli för uttjatat med samma skurk i två filmer på raden. Det hela slutade med att Kahl äntligen fick chansen att skapa sin egna skurk. Han gick in på Marc Davis rum och sa "Jag tänker blåsa bort Cruella från bioduken!".

Milt Kahl beskriver själv Medusa som en blandning mellan Cruella De Vil och hans före detta fru.

Visste du att...?
- Från början var det meningen att man skulle få se scenen när Medusa syr in Djävulsögat i Teddy.
- Penny stelnar till varje gång hon ser in i Madame Medusas ögon. I den mytologiska legenden förvandlas alla som ser in i monstret Medusas ögon till sten.


Cruella De Vil

Cruella De Vil är tecknad av Nine Old Men's Marc Davis och är en av alla Disneyanimatörers favoritskurk. Det sägs att Davis ofta skrattade under tiden han målade Cruella eftersom det var ett sånt nöje att måla karaktären.

Hon är tecknad med ett väldigt överdrivet kroppsspråk som Davis efteråt ångrade då hon tog över varenda scen hon medverkade i, men dom andra animatörerna anser att det var det som gjorde henne så fantastisk. Första gången hon syns i bild ser man hennes silhuett som en spindel. Den korta scenen blev många animatörers favoritscen eftersom man redan då förstod att skurken var påväg att göra entre.


Namnet Cruella De Vil kommer från orden "cruel" (elak) och "devil" (djävul). I vissa dubbningar har hennes efternamn ändrats till De Mon (demon).Marc Davis och Cruella De Vil


"Jag varnar dig. Min pappa kommer inte vara nådig..."


Bambi

Historien bakom Pongo och de 101 dalmatinerna

Allting började med en kvinna som hette Dodie Smith. Hon ägde tre dalmatiner (en av dom hette såklart Pongo) och en dag sa en av hennes väninnor att man hade kunnat göra en väldigt fin päls av dom. Detta inspirerade Smith till att skriva en bok som fick titeln " De hundra och en dalmatinerna". Walt Disney fastnade för idéen och bestämde att deras nya film skulle baseras på boken, men då han själv var så upptagen med Disneyland gav han ansvaret till en man vid namn Bill Peet som genom åren jobbat sig upp på Disney studio från att vara assistent till animatörerna till att bli storyansvarig, vilket innebär att man planerar hela filmen scen för scen.

Bill Peet ändrade på allting som Disneys publik var vana vid att se. Allting var nyskapande och animatörerna fick prova på en helt ny tecknarstil. Producenten Don Hahn berättar i en intervju att "I Pongo och de 101 dalmatinerna ser man hur begåvade animatörer gör sitt bästa jobb någonsin. Men man ser också att Walt Disney sörjer att han måste släppa sin vackra, romantiska stil som han älskade och byta ut den mot en enklare stil som såg mer tidsenlig ut." Trots att en av filmens huvudkaraktärer jobbade som låtskrivare så har filmen endast tre låtar, vilket var väldigt ovanligt eftersom Disneys tidigare klassiker hade varit musikaler. Historien i sig var också annorlunda. Majoriteten av Disneys filmer slutar med att prinsen och prinsessan gifter sig, men den här filmen börjar med ett bröllop och visar äktenskapet under filmens gång. Detta är den första Disneyfilmen som inte är baserad på en klassiker eller en saga.


Speciellt bakgrunderna visade en ny tecknarstil som man aldrig tidigare sett i en Disneyfilm

Ken Anderson som hade ansvar för tecknarstilen fick ett hårt bemötande av Walt Disney när filmen var färdig. Walt tyckte inte om filmen, vilket var det värsta en anställd på Disney studio kunde få höra. Det spelade ingen roll att filmen blev en succé och att Dodie Smith skickade ett brev där hon skrev att filmen var bättre än hennes bok. Anderson och Disney pratade inte med varandra på fem år efter det, men en dag träffades dom och Walt förlät Anderson. Två veckor efter det dog Walt Disney.


"Sluta tjata, kvinna! Jag kör ju!"


Cruella De Vils omskrivna låt

Mel Leven har skrivit alla låtarna till Pongo och de 101 dalmatinerna, men innan låten "Cruella De Vil" skrevs var det meningen att Cruella skulle få en egen låt att sjunga.

Melodin gick ganska snabbt och texten skulle gå så här:
Cruella De Vil: "Varje kväll blir jag nästan galen
Jag hör häxornas ramsa i min hjärna
Cruel, cruel, Cruella
Djävul, djävul, De Vil"


Men en dag när han kom till jobbet bestämde han sig för att ett bluestempo skulle passa rollfiguren bättre, så han bytte ut melodin men då passade det inte att skurken skulle sjunga låten. Texten skrevs om ännu en gång och det slutade med att Rodger fick sjunga den istället.


Skissen till Bambi på hal is


Den onda fen


Törnrosa gjordes 1959, vilket var början på en förändring på Disney studio. Animatörerna hade hållt sig till en speciell tecknarstil som Walt Disney gillade, men då konst förändras genom tiderna ville animatörerna testa på något nytt, vilket blev grunden till Törnrosa. Historien utspelar sig under medeltiden, så animatörerna studerade renässansmålningar för att få inspiration. Animatörerna beskriver själva filmens tecknarstil som mörk och goth.


Mer detaljerade teckningar till manuset


Marc Davis från Nine Old Men skapade Den onda fen. Från början skulle hennes kläder gå i svart och rött, men det blev det för mycket rött varje gång hon förvann i elden och trots att man ändrade färgen till lila var man även tvungen att ändra så att elden blev grön så att det inte såg ut som om hon brann upp varje gång hon teleporterade sig. Marc Davis har själv berättat att hon var en av dom svåraste karaktärerna han har målat eftersom hon oftast bara höll långa tal och sällan hade en annan karaktär att spela mot. Om man tittar på scenerna hon är med i så kan man se att animatörerna har lagt ner mycket jobb på kroppsspråk för att scenen inte ska bli tråkig. Davis såg en dokumentär om korpar och bestämde att Den onda fen behövde någon att prata med och korpen Diablo blev lösningen på problemet. Korpen kunde även hjälpa till i handlingen när Den onda fen sökte efter Aurora.


Tidiga skisser på olika utseenden på Den onda fenEleanor Audley som tidigare gjort originalrösten till Den elaka styvmodern i Askungen var en av Walt Disneys favoritröstskådespelerskor pågrund av hennes kraftfulla röst. Hon blev tillfrågad att göra rösten till Den onda fen, men tackade nej eftersom hon kämpade med tuberkulos och hostade väldigt mycket. Som tur är hann hon bli bättre innan Disney satte igång med filmen och tackade ja till rollen.

Hon blev utklädd i mantel och horn och Marc Davis gjorde en snabb skiss på henne som animatörerna senare fick lära sig att måla. En animatör på Disney studio har
i en intervju berättat  att när det var dags för "live action reference" fick alla skådespelare ställa sig på rad innan dom skulle bli utklädda till deras karaktärer. Han hörde en kollega viska "Det är hon! Hon är Den onda fen. Titta på henne! Hon ser precis ut som den vi tecknar".

En annan animatör hade även sagt:
"Om man ser en stillbild av Eleanor Audley ser man Den onda fen. Han tog mycket från hennes personlighet för att få figuren levande".Här kan ni höra Den onda fens röst på olika språk.


Den onda fen ses idag som Disneys mest populäraste skurk. Vilken är din favorit?

Visste du att...?

- Alicia Keys, Jennifer Hudson och Tyra Banks var tilltänka till rollen som Tiana.
- Detta är den första filmen som är målad helt för hand sen Den lilla sjöjungfrun.
- Det är väldigt vanligt att det finns två röstskådespelare till varje karaktär, en som står för replikerna och en som står för sången. Prinsessan och grodan är den första filmen sen Skönheten och Odjuret där samma röstskådespelaren både pratar och sjunger.
- Precis som i tidigare filmer har animatörerna kopierat scener från andra Disneyfilmer. När Charlotte och prinsen dansar under maskeradbalen rör dom sig på samma sätt som Törnrosa och Belle dansade med sina prinsar.
- Stjärnan Ray kallar Evangeline är i själva verket planeten Venus. Venus är känd som den romerska kärleksgudinnan.
- Tiana är vänsterhänt på begäran av Anika Noni Rose, som gör originalrösten till Tiana, som också är vänsterhänt.
- Detta är den första Disneyklassikern som har en afro-amerikansk prinsessa.
- Animatören Bruce W. Smith som tecknade Skuggmannen beskrev karaktären som "ett kärleksbarn av Kapten Krok och Cruella De Vil".


"She never felt alone", bortklippt sång till Aristocats

Under det tidiga skedet av utvecklingen av Aristocats ville Disney ha en sång för Madame Bonfamille som visade hennes kärlek till hennes katter. Kompositörerna skrev en sång som blev kallad "She never felt alone" ("Hon kände sig aldrig ensam") som delades in i två delar.

Första delen hette "Pourquoi" som betyder "varför". Den skulle vara med i öppningsscenen som visade hur Madame Bonfamille kom hem med en grammofon som spelade en melodi som hon sjöng med i.

Madame Bonfamille: Mina dagar fylls av lyckliga timmar
Och lyckliga saker att göra
Kattungarna: Pourquoi?
Madame Bonfamille: Och varför?
Därför att jag har någon som du
Ibland får du mig att känna mig oro
Och ändå är jag tacksam att det sker

Kattungarna: Pourquoi?
Madame Bonfamille: Därför att jag har någon som du
Problemen försvinner så länge du är nära
Älsklingar, ser ni inte
Ni är min enda familj


Bilder av manuset från låten "Pourquoi"

Andra delen av sången "She never felt alone", skulle sjungas av Duchess en kort tid efter att hon träffat Thomas O'Malley.

Duchess: Hennes dagar fylldes av lyckliga timmar
Och trots att hennes ungdom flytt
Eftersom hon aldrig kände sig ensam med oss
Hon sa gång på gång
Att vi var den största skatt hon kunde äga
Eftersom hon aldrig kände sig ensam med oss
Hennes problem försvann så länge vi fanns nära
Thomas, älskling, förstår du inte?
Vi är hennes enda familj

I alla våra dagar
På ömma sätt
Såg vi hennes kärlek för oss
Och så, förstår ni
Vi kan inte lämna henne ensam
Bilder av manuset från låten "She never felt alone"

Den sista delen av sångtexten fick dock vara med i filmen, men inte som en låt. När Duchess, Thomas O'Malley och kattungarna åker i lastbilen med mjölk säger Duchess detta som en replik istället.Jag kunde bara hitta den delen av låten som Duchess sjunger, men om jag hittar Pourquoi kommer jag att lägga upp den med då den låten verkligen är värd att höra.


"... Och för att bevisa just det skall även jag skänka en gåva till barnet".

"Det vore skitkul om Den onda fen hittade inbjudningskortet till festen sen när hon kom hem."


"Tarzan, jag vill att du ska bli lycklig vad du än bestämmer dig för."


"Eh, törstig...?"


Visste du att...?

- Disney studio hade inte haft en succefilm sen Snövit och låg ännu en gång på gränsen till konkurs. Dom bestämde sig för att göra en sista film som blev Askungen. Publiken älskade filmen och företaget har inte varit hotat sen dess.
- Animatörerna hade problem med att hitta det rätta utseendet till katten Lucifer, så Ward Kimball (Nine Old Men) tog med sin katt till studion där den fick stå modell för karaktären.
- Scenen där Askungens sönderrivna klänning förvandlas till hennes balklänning var en av Walt Disneys favoritscener.
- Detta är den första filmen där alla i "Nine Old Men" jobbade tillsammans.
- 309 olika tjejer provspelade för rollen som Askungen. Ilene Woods fick jobbet, utan att egentligen ha sökt rollen. Hon hade spelat in sig själv när hon sjöng och hennes kompisar skickade in bandet till Walt Disney som själv kontaktade henne och bad henne göra rösten till huvudrollen.
Disney's Nine Old Men

Hundratals animatörer har jobbat på Disney studio genom tiderna, men vissa av dom har gått längre än andra. Walt Disney upptäckte att han bland alla sina unga (mellan 30 och 40 år) animatörer hade nio äldre (dom flesta var över 70 år) män som målade Disneys största konstverk. Gruppen blev döpt till "Disney's Nine Old Men" av Walt Disney själv.

John Lounsbery
Född 9 mars 1911, död 13 februari 1976
Han började som assistent till en animatör under Snövit och de sju dvärgarna. Dom första karaktärerna han målade var Dumbo och musen Timothy. Andra karaktärer han skapat är hunden Bruno (Askungen), blommorna och tusenfotingen (Alice i Underlandet),  Kapten Krok (Peter Pan), Merlin, Archimedes och Madame Mim (Svärdet i stenen) och Baloo och kung Louie (Djungelboken).

Les Clark
Född 17 november 1907, död 12 september 1979
Han ses som den första som räknades som en av Disneys nine old men. Han är även känd för att vara den enda som kan måla Musse Pigg som Walt Disney brukade göra. Han har bland annat tecknat scenerna där Askungen dansar med prinsen, när Lady är valp och öppningsscenen till Törnrosa. Han har även målat Tigerlilja från Peter Pan.

Wolfgang Reitherman (även känd som Woolie)

Född 26 juni 1909, död 22 maj 1985
Hans första karaktär var valen Monstro i Pinocchio. Efter det har han bland annat tecknat krokodilen i Peter Pan, Den onda fen som drake och många karaktärer i Fantasia. Hans son gjorde även originalrösten till Mowgli i Djungelboken.

Milt Kahl
Född 22 mars 1909, död 19 april 1987
Dom första karaktärerna han målade var prinsen och skogsdjuren i Snövit. Efter det har han skapat ett stort antal karaktärer som till exempel Pinocchio, Bambi och Stampe som vuxna, Alice (Alice i Underlandet), Peter Pan och Lena, Lady och Lufsen, Shere Khan (Djungeboken), Robin Hood och Madame Medusa och Penny (Bernard och Bianca).

Eric Larson
Född 3 september 1905, död 25 november 1988
Han har skapat karaktärer som Figaro och Cleo (Pinocchio), Askungen, Hjärter Dam (Alice i Underlandet), Pongo, Lille John (Robin Hood) och Micke (Micke och Molle) som vuxen. Han har även gjort mycket jobb i scenerna när alla djurbebisar anländer i Dumbo och när Peter Pan tar med barnen till Landet Ingenstans.

Marc Davis
Född 30 mars 1913, död 12 januari 2000
Han har tecknat Blomman (Bambi), Tingeling (Peter Pan), Den onda fen och Cruella De Vil.

Ward Kimball
Född 4 mars 1914, död 8 juli 2002
Han skapade de sju dvärgarna, Lucifer (Askungen), Den vita kaninen (Alice i Underlandet) och Dom borttappade pojkarna (Peter Pan)

Frank Thomas
Född 5 september 1912, död 8 september 2004
Han har tecknat Nalle Puh och Nasse. Han målade även scenerna där dvärgarna gråter över Snövits döda kropp, när Lady och Lufsen äter spaghetti, när Bambi och Stampe är ute på isen och kampen mellan Merlin och Madame Mim.

Ollie Johnston
Född 31 oktober 1912, död 14 april 2008
Den sista medlemen i Nine old men. Han skapade karaktärer som katten Rufus (Bernard och Bianca), dom elaka styvsystrarna (Askungen), Mr Smee (Peter Pan), Duchess, Thomas O'Malley och kattungarna (Aristocats), Marian (Robin Hood) och Micke och Molle som ungar.


Visste du att...?

- Det skrev ännu en låt till filmen som Jafar skulle ha sjungit. Men både texten och titeln ("Humiliate The Boy" - "Förnedra pojken") blev för grym.
- För att få en känsla av hur det skulle se ut när Aladdin rörde sig i sina säckiga byxor studerade man hiphopare.
- Personerna som står bredvid Aladdin när Prins Akmed anländer till staden ska föreställa filmens producent Ron Clements och regissör John Musker.
- Jafar är inspirerad från Den onda fen. Förutom att bådas utseende är lika, så bär båda en stav som dom använder för att utföra ond magi, båda har en fågel (Den onda feens är en korp och Jafars är en papegoja) och på slutet förvandlat sig båda till ett stort djur (Onda fen = drake, Jafar = orm).
- Robin Williams (som gjorde originalrösten till Anden) improviserade så mycket att det fanns hela 16 timmars ljudmaterial när han var färdig.
- I förhandsvisningen för "Du har aldrig haft en vän som jag" var det ingen som applåderade efter sången, så en animatör målade dit en applåd-skylt som fick vara med i filmscenen.
- En del av handlingen kretsar kring att Jafar söker efter Aladdin som är den enda som kan komma in i grottan och hämta den magiska lampan. Aladdin finner lampanundviker nätt och jämt att dö inne i grottan. Denna scenen är inspirerad från en tidigare Disneyklassiker, Bernard och Bianca, där Madame Medusa använder den föräldralösa flickan Penny för att gå ner i en grotta och hämta en värdefull diamant. När tidvattnet stiger håller Penny nästan på att drunkna, men överlever.
-
När Jafar förvandlas till en ande bryts alla förtrollningar och när Rajah går från att vara en tigerunge till en vuxen tiger blir hans ansike format som Musse Pigg i en sekund.
- I originalmanuset var tanken att karaktären som sjunger "Arabiska natt" i början skulle vara Anden. Det skulle inte vara förrens i slutet som det skulle avslöjas att han också var en av alla Andens olika utseenden.


Visste du att...?

- Från början var det meningen att karaktären Jenny skulle bli räddad av Bernad och Bianca, men producenterna gillade inte idéen och hela historien skrevs om och blev löst baserad på historien om Oliver Twist som är skriven av Charles Dickens.
-
Dom enda karaktärerna som är baserade direkt från Dickens bok är Oliver, Dodger, Fagin och Sykes.
- Rottigan (från Mästerdetektiven Basil Mus som gjordes ett år före den här filmen) syns bland Georgettes foton på hennes rum.
- När Fagin väntar på att Olivers rika ägare ska leverera hans pengar kan man se att han har på sig en Musse Pigg-klocka.
- "Nånting är pågång i New York city" är den första Disneylåten som Howard Ashman (Disneylegend som skrivit alla låtar till bland annat Den lilla sjöjungfrun och Skönheten och Odjuret) skrev.
- Titos fulla namn är Ignacio Alonzo Julio Frederico de Tito.
- När Dodger sjunger "Man är väl infödd" kan man se Jock och Peggy från "Lady och Lufsen" och Pongo från "Pongo och de 101 dalmatinerna".Oliver och gänget (1988)

Oliver and company
Klassiker nummer 27


Kasta dig in i ett äventyr mitt i den pulserande storstaden New York och berättelsen om Oliver & Gänget! Ensam och övergiven söker Oliver ett hem och hamnar hos den tuffe gathunden Dodger och hans hundgäng. Här blir han också kompis med den ettrige Tito, den tröge Einstein, bulldoggen Frances och så Rita förstås, tjejen som försöker hålla ordning på dem alla. Men deras husse , småtjuven Fagin, har ständigt problem med sin elaka chef Sykes. Och när Sykes får reda på att Oliver ska adopteras av Jenny, en söt tjej med rika föräldrar, kidnappar han henne framför nosen på Oliver och gänget! Nu är det upp till dem att rädda henne!


Musiklektionen och Thomas O'Malley
Mufasas spöke och Simba återvänder

Detta är en av mina favoritscener i Lejonkungen, speciellt dom sista sekunderna när Simba ger sig av och Rafiki börjar skratta. Vilken är din favoritscen?


The end

Här är alla slutscener från nio olika Disneyfilmer.
Dom som visas kommer från Snövit och de sju dvärgarna, Askungen, Skönheten och Odjuret, Pocahontas, Micke och Molle, Den lilla sjöjungfrun, Ringaren i Notre Dame, Lady och lufsen, och Lejonkungen.


Rättegången i Underlandet


Olika kläder på olika kvinnliga karaktärer

Bland dom mänskliga figurerna i klassikerna har jag märkt att medans dom manliga karaktärerna behåller på samma klädesplagg genom hela filmen, så byter vissa av dom kvinnliga kläder oftare än vad man kanske tänkt på. Jag har gjort en lista som börjar med en kvinnlig karaktär som inte byter kläder en enda gång under filmens handling och som sen visar ett antal andra karaktärer som byter kläder fler gånger.


1. Första exemplet visar Pocahontas. Hon är klädd i samma klänning under filmen.
2. Kida får en ny utstyrsel på slutet av filmen. Dock får man bara se den i några sekunder.
3. Törnrosa som ändå bara hinner vara med cirka 20 minuter i sin egen film, hinner byta kläder tre gånger. Appropå hennes två sista klänningar, föredrar ni den i blått eller rosa?
4. Askungen byter tekniskt sätt klänning fyra gånger, men den sista hinner man endast se i några få sekunder när hon springer ner för trappan.
5. Esmeralda byter både kläder och hårprydnader under filmen. Dessutom är det än så länge enda gången man sett en Disneykaraktär i morgonrock.
6. För att ha levt som ensam ungkarl mitt ute i skogen i ett antal år så hade Odjuret många klänningar att låna ut till Belle.
7. Majoriteten av Jasmines kläder visar hennes mage.8. Här börjar det förändras rejält. Ariel går från sjöjungfru till människa till jag-vet-inte-ens-vad och till människa igen. Under tiden hinner hon byta kläder inte mindre än sju gånger.
9. Tiana byter kläder så ofta att jag inte ens kunde få med allt då vissa utstyrslar bara visas i några få sekunder, men här är dom som visas under en längre scen.


RSS 2.0