Översättningarna

Ordspråket "titta vad katten släpat in" används i stora delar av världen, även i Sverige. I scenen när Ariel precis fått sina ben och kommit upp på land kommer Måsart flygande och utbrister i originalmanuset "Well, look at what the catfish dragged in!" ("Titta vad kattfisken släpat in!").

Trots att citatet hade fungerat i den svenska dubbningen, både ordspråket och kattfisk, valde man att ändra repliken till "Men se vad som spolats i land!".


Dagens fråga

Det är nu slutet av april och hittills har 2013 gett oss några nya Disneyfilmer. Frankenweenie, Röjar-Ralf och Oz: The Great and Powerful har visats på bio de senaste månaderna.

Har du sett någon av filmerna? Vad tyckte du?


Och så levde de lyckliga i alla sina dagar... eller?

En kille har gjort en video där han sjunger om vad som hände med Disneyprinsessorna efter att de blev lovade att leva lyckliga i alla sina dagar.
Lyrics

If you've ever wondered why
Disney's tales all end in lies
Here's what happened after all their dreams came true

Ariel
I loved being princess down in -- this beautiful ocean blue
But mermaids are going missing -- they end up in someone's stew
So just try to put yourself in -- to somebody else's gills
You're killing my ecosystem -- with fishing and oil spills
Thank you BP, thank you BP
The British are killing, oil is spilling
Now I can't see... MY EYES!
Chinamen feast on Flounder's fins
Plus the Japanese killed all my whale friends
Oceans are browning, I think I'm drowning
Thanks to BP
YOU SUCK!

Jasmine
Hey, I'm OK, but I'm slightly scared
My husband's a mark for the War on Terror
Aladdin was taken by the CIA
We're not Taliban
You've got the wrong man
In Guantanamo Bay
Prince Ali, where could he be, drowning in wawa
Interrogation from the nation of the "free"
Bin Laden's taken the fall
We're not trained pilots at all
Jafar went crazy and no one put up a fuss
We're for freedom, Genie can vouch for us
Bush was crazy, Obama's lazy, al-Qaeda's not in this country
Set free my Prince Ali

Belle
A whore! A whore!
A whore, a whore, a whore!
This town's gone wild since I married Adam
They think I'm going straight to hell
But the charges laid on me
Of bestiality
Could wind up getting me thrown in a cell
No, I'm overrun by mad men
I hear they plan to burn me at the stake
They legit believe I'm Satan
And now I hear that PETA's gonna take my beast away

Pocahontas
After John Smith traveled back to England
I helped my people cultivate the fields
More English, French, and Spaniards came to visit
And they greeted us with guns and germs and steel
They forced us into unknown lands of exile
They pillaged, raped, and left us all for dead
So now I'm far more liberal with a weapon
When I separate their bodies from their heads
Have you ever held the entrails of an English guy?
Or bit the beating hearts of Spanish men?
Can you shoot an arrow in some French guy's eyeball?
Can you paint with the red colors in these men
I can murder if I please
Cause I'm dying of disease
I can paint with the red colors in these men

Thanks to BP
Where's Prince Ali?
Bestiality
I've got STDs

Gissa filmen

- Människor?! Vadå människor?!
- Människor...? Vem sa något om människor...?


Vilken film och vilka karaktärer kommer det här citatet ifrån?

The lion king: Sex new adventures

Angående det här inlägget

"Finns detta i någon bok att läsa? Alltså typ sagan om Kopa eller nåt? Är bilderna bara ritade och allt detta typ "info på sidan om" eller något? Jag är ett stort fan av Lejonkungen filmerna och tycker det är jätteintressant att läsa om sånt? Men finns typ någon historia om Kopa? Tacksam för svar!"


Det blir kanske ett lite större svar än vad du frågade efter, men jag får många frågor om den här bokserien så jag förklarar grunden också.

"The lion king: Six new adventures" är en bokserie som innehåller sex böcker med historier om Lejonriket. Grolier Enterprises, Inc har skapat serien med Disneys studios tillåtelse. Böckerna skapades kort efter att Lejonkungen producerats och eftersom inte "Lejonkungen 2 - Simbas skatt" ens var påtänkt vid den här tiden, så skapade Grolier Enterprises Simbas första lejonunge som kallades för Kopa.

Böckerna innehåller Kopas äventyr, men det finns ingen som innehåller hans död. När Lejonkungens uppföljare kom och publiken istället fick se Kiara började fans diskutera hans försvinnande och sedan dess finns det flera olika spekulationer över hans död. Om man söker på Youtube kan man se flera olika videos där personer målat och skapat sin egna version av vad som hände.A Tale of Two Brothers
Nala's Dare
Vulture Shock
A Snake in the Grass
Follow The Leader
How True, Zazu?

Detta är de sex böckerna i den ordningen de släppts, dock innehåller ingen av böckerna en så kallad "fortsättning följer..." så det spelar ingen roll i vilken ordning man läser dem. "A tale of two brothers" handlar om Mufasas och Scars uppväxt och de andra utspelar sig i "nutid" när Kopa är en lejonunge.

Jag är inte säker på om böckerna finns att köpa i Sverige, men jag tror inte det. De säljs oftast i boxar och får beställas från USA.

Disneysånger i a capella

Jag hittade en otroligt charmig video med några killar som sjunger flera olika Disneysånger.

Killarna kallas sig för The Doo Wop Shop och om ni vill höra deras röster med bättre ljud och utan publikens jubel kan ni titta på studioversionen.


Gissa filmen
Vilken scen och vilken film kommer bilden ifrån?

Sexuella budskap, del 6

Sista inlägget där jag bara publicerar lite bilder som inte ens jag kan försvara.
Sexuella budskap, del 5

 
Det finns väl egentligen inte så mycket att förklara, mer än att man ser det man vill se.

Har ni tänkt på det här förut?

Gissa filmen
Vilken scen och vilken film kommer bilden ifrån?

Sexuella budskap, del 4


Den här bilden är en klassiker att hacka på. Historien bakom är inte så saftig som man kan tro, utan mannen (namn okänt) som målade framsidan till filmen låg under tidspress och skissade snabbt upp bilden som sedan färglades och började tryckas i tusentals exemplar.

När en kollega såg den färdiga bilden utbrast han att en del av slottet såg ut som ett manligt könsorgan, vilket många på Disney studios höll med om men vid det laget var det redan försent. Föräldrar la också märke till misstaget och Disney studios fick ge en offentlig ursäkt.

Sexuella budskap, del 3


Någon kommenterade för ett tag sedan och frågade om det inte fanns personer som kollade igenom filmerna efter misstag och nu har jag tagit reda på att det faktiskt finns folk som är anställda för det jobbet och efter att DVD'n kom har dom blivit ännu mer noggrannare. 

När Bernard och Bianca flyger till Djävulsbukten kan man se en naken kvinna i bakgrunden. Hon fanns där redan när filmen släpptes på VHS, men scenen är över så snabbt att det är svårt att se. När filmen åter igen släpptes på DVD kunde man dock se henne om man satte på slow motion, vilket ledde till att animatörerna fick göra om bakgrunden till en svart vägg.

Gissa filmen

"Jag vill att du ska spåra den här fienden! Ja, du känner igen honom. En storbov! En skurk! Tätliggande ögon, trasig vinge! Ah, en enbent fladdesmus med en trasig vinge."


Vilken film och vilken karaktär kommer det här citatet ifrån?


Sexuella budskap, del 2


Den mest kända bilden av dom alla och även här är det inte heller som man kan tro. Det står inte sex, utan SFX som är en förkortning av special effects (FXts).

Detta är dock numera borttaget från DVD-utgåvan.Sexuella budskap, del 1


Trots sin framgång har Disney studios fått mycket kritik genom åren. Något som ständigt diskuteras på internet är de så kallade "dolda budskapen" där personer hävdar att Disneys klassiker är fulla av sexuella meddelanden.

På Youtube finns ett klipp där en pastor vid namn Josue Yrion upprört uttrycker sina åsikter om Disney studios och deras filmer. Han uppmanar bland annat publiken till att förstöra filmerna, eftersom det kommer skada barnen att titta på dom.

Så jag tänkte ta itu med ryktena. Resten av den här veckan och antagligen början på nästa kommer det att komma upp ett inlägg om dagen där jag visar en bild och förklarar bakgrunden till den.


Tidigare inlägg med samma ämne
Aladdin
Den lilla sjöjungfrun

Delvis molnigt (Pixar kortfilm)

I november 2012 släpptes en samlingsbox med tolv stycken av Pixars kortfilmer, varav flera av dom blivit Oscarsnominerade för Bästa animerade kortfilm. 

Bland filmerna finns bland annat "Delvis molnigt" som man även kan se på Youtube. Jag kunde inte hitta originalet i en enda video, förutom den här versionen som är ett skolarbete. Det är den riktiga filmen, men med ny musik.


All vet vi att det är storken som kommer med alla barnen. Men varifrån får Storken alla barn?
Svaret på denna fråga finner man i Jordens Atmosfär, uppe i Stratosfären, där Molnfolket skulpterar barn av moln och ger dem liv. Inte bara människobarn, utan alla möjliga sorts djur. Gus är ett väldigt ensamt och osäkert grått moln som har blivit expert att skapa "Farliga barn" så som Krokodil- och piggsvinsbarn. Vilket inte är så lätt för hans partner, Storken Peck, vars uppgift är att leverera Gus skapelser.RSS 2.0