Visste du att...?

- Majoriteten av rytandet från björnen under jaktbalen kommer från en riktig björn, men ett högt ljud kommer faktiskt från en elefant.(Jag hittade bara en norsk version)

Originalsagorna

"Kan du inte skriva/forska lite om hur typ berättelserna uppkom? En kompis berättade att Snövit typ från början kommer från en snövitmänniska som hade hamnat hos 7 män och blivit våldtagen och sådant och sedan hade disney gjort den lite mer 'barntillåten' då. Men skulle vara kul att läsa om!"

Jag har skrivit ett liknande inlägg förut där jag drar upp några exempel på vilka historier Disney inspirerats av till sina filmer. Många av Disneys filmer har löst baserats på Bröderna Grimms historier. Bröderna Grimm var två tyska språkforskare som reste runt i världen och samlade på sig flera hundra olika folksagor som släpptes i sju volymer. Så just för att det är folksagor från hela världen som uppkom på 1800-talet så är det svårt att ta reda på idag vad dom sagorna i sig är inspirerade av. Till exempel så tror man att Snövit har sitt ursprung i det medeltida Italien och Askungen har berättats i fler än fem olika versioner i över hundra år. Jag är helt säker på att alla folksagor har sin rot i en sann berättelse som kryddats eller gjorts om, men det är otroligt svårt att ta reda på sånt så här lång tid efteråt.

Aladdin och Jasmine


Skisser till "Känn en doft av kärleken"

Här kommer några snabba skisser på några scener som Disney tänkte ha med under sången "Känn en doft av kärleken", men som ströks ur manuset.


Visste du att...?

- Många scener i uppföljaren "Den lilla sjöjungfrun - Havets hemlighet" påminner starkt om scener från originalfilmen.


Visste du att...?

- Vagnen som står högst upp på skräphögen på tippen i Lady och Lufsens uppföljare är samma vagn som körde över Trofast i originalfilmen.


Disneyreklamer för VHS

Med bland annat Lady och Lufsen, Alice i Underlandet och Mary Poppins.


"Kerchak sa att jag inte hör till familjen."


Hela Askungen på svenska


Svenska dubbningsinsatser, del 3


Inspiration till Lejonkungen

Under en lång tid trodde många att Lejonkungen var en helt och hållet påhittad berättelse som Disney studio själva hittat på. Men den är inspirerad av tre historier som i grund och botten påminner väldigt mycket om varandra.  Producenterna sa att tanken bakom filmen var "Bambi i Afrika möter Hamlet". Dom kallade filmen för "Bamlet" på skämt.


Här är dom tre historierna i korthet:

Hamlet, av William Shakespear
Prins Hamlet är son till den avlidne kungen och får snart höra av kungens vålnad att den nuvarande kungen, Claudius, har mördat fadern. Claudius förstår att Hamlet är honom på spåren och skickar honom till England för att dödas, osv...

Osirian, fornegyptisk mytologi
I Osirianmyten blir kungen dödad av hans avundsjuka bror och den rättmätige arvingen skickas i exil som ung pojke. Den mördade kungen besöker sin son som spöke och arvingen blir myndig återvänder han att hämnas på sin fars mördare.

Lejonkungens handling liknar även en historia som är känd i Afrika, men relativt okänd i vår västerlänska kultur. Den är baserad på en sann historia som självklart blivit kryddad.

Det är en berättelse om en ung prins, Sundiata (vilket direkt översatt betyder "Lejonkungen") som blir förvisad från sitt hemland efter att hans far dött. Historien berättar sen om hur han återvänder till sitt rike och slåss mot en ond trollkarl tagit över kungariket.Scen inspirerad av Hamlet
"Att vara eller inte vara..."


Visste du att...?

- När Gaston faller mot sin död kan man se döskallar i hans ögon.
- Från början var det meningen att han skulle skratta hysteriskt under fallet, men man kom fram till att det skulle bli för läskigt för barnen och ändrade det till att han skrek.


Kort lycka för MozartÄr det bara jag som ser likheterna med Ursula på Vanessa på första bilden?


"Dumt gjort..."


Kejsarens nya stil (2000)

The Emperor's New Groove
Klassiker nummer 39


Han är odräglig, falsk, tycker om och bryr sig bara om sig själv. Han är Kejsare Kuzco, som har stora planer och drömmer om att bygga ett Kuzcotopia. Men hans rådgivare, den maktglada trollpackan Ysma vill gärna ta över tronen i kejsardömet. Med en giftdryck förvandlar hon av misstag Kuzco till ett hjälplöst lamadjur. Kuzco hamnar hos Pacha - en snäll bonde som lär honom mycket av det goda i livet. Tillsammans bildar de ett udda par som råkar ut för hårresande faror i djungeln och ett helgalet äventyr på den krokiga vägen tillbaka mot Kuzcos palats!


Fel och missar i Skönheten och Odjuret

Den glaskupa som står över den magiska rosen har ett handtag som förändras genom filmen.Förlåt igen för att det av någon konstig anledning är text på den filmen jag har på datorn...


Fel och missar i Lilo & Stitch

Efter att Lilos och Nanis hus exploderat hittar Stitch kortet på Lilos familj. På långt avstånd kan man se att det finns tre brända hörn, men när Stitch kollar närmre på kortet är det bara två hörn som är brända.


Fel och missar i Mulan

När Mulan kommer till lägret för att skriva in sig, råkar hon knuffa till matkön som står och väntar på ris och när de ramlar omkull så flyger det ris ur deras skålar som borde vara tomma."Lugn, grabbar..."


Fel och missar i Mästerdetektiven Basil Mus

- I slutet av filmen när Basil hoppar över till Råttigans ballong kan man se att Råttigan har slutat trampa och att propellern står still, men ändå kan man höra ljudet av propellern.
- I slutet av filmen när Olivia kramar Basil har hon rosetten på höger sida men i nästa klipp har hon den på vänster sida.
- Råttigans antal fingrar skiftar genom filmen från tre till fyra fingrar per hand.

The pizza planet truck

En läsare tipsade om en rolig detalj i Pixarfilmerna.

I Pixars första film Toy story får man utanför restaurangen Pizza planet se en gul bil, även kallad pizza planet truck. Efter Toy story dök bilen upp om och om igen i alla Pixars filmer, förutom Superhjältarna.


Svar på kommentarer som trillat in dom senaste dagarna

Appropå det här inlägget
Kan du inte göra flera sådana?


Svar: Det inlägget innehåller allt jag och resten av internet hittat, så tyvärr kommer det antagligen inte att dyka upp ett liknande inlägg igen. Dock tipsade en läsare om den här bilden som kommer från En extremt långbent film.


Appropå det här inlägget
Ser inte riktigt skillnaden på Quasimodo, tycker bara det är ljuset det är skillnad på. Men man ser ju på Esmeralda att hon ser mycket mer "Exotisk" ut i den gamla, mer ful i den nya. Men det har väl på långsikt någonting med sex att göra, skulle inte förvåna mig. Har inte sett den nya, jag kanske har fel.

Svar: Jag kan hålla med om att jag inte valde den bästa bilden på Quasimodo, dock kan du på bilden se att animatörerna bytt ögonfärg på honom. Men jag rekomenderar dig verkligen att se uppföljaren om du vill se riktigt dålig animering.Mer exempel från uppföljaren


Appropå det här inlägget
Vilka är de andra två paren?

Svar: Bambi och Faline och Robin Hood och Marian.


En annan uppföljare som hade varit du skrev om är Pocahontas 2. Finns nog en del där. Tillexempel att hon är det första (och enda vad jag kan komma på) som faktiskt väljer en annan man istället för sin första kärlek John smith.

Svar: Jag har funderat på att skriva om uppföljare, men visste inte om någon skulle tycka det var intressant. Så, vill ni att jag skriver om uppföljarna och i såna fall vilken?

Annorlunda animering i uppföljaren

Uppföljaren till Ringaren i Notre Dame (som gjordes sju år efter klassikern) fick inte någon vidare bra kritik varken i USA eller Sverige pågrund av att animeringen var väldigt annorlunda från originalfilmen, så jag har gjort en jämförelse med fyra karaktärer på hur dom tecknades i första filmen och sen i uppföljaren.

Quasimodo


Esmeralda


Phoebus


Clopin


Fel och missar i Den lilla sjöjungfrun

När Ariel gråter på bryggan har hon inga skor på sig. Samma sak gäller när hon kastar sig i vattnet och börjar simma efter båten. När hon tillslut kommer upp på däck och får sin röst tillbaka är hon fortfarande barfota tills Erik förstår att hon är samma person som räddade honom. Då har hon plötsligt skor på sig.


Nala

Nala är känd från Lejonkungen från 1994.

Hon börjar som filmens huvudroll Simbas bästa kompis, men när dom träffas senare som vuxna blir dom kära och får en unge på slutet. I filmens uppföljare "Lejonkungen 2 - Simbas skatt" får man inte se så mycket av Nala, då filmen fokuserar på hennes dotter Kiara. I filmens tredje uppföljare "Lejonkungen 3 - Hakuna matata" är hon endast med i några få scener.

Förutom Lejonkungsfilmerna får vi även se Nala i "Kingdom hearts" och "Hos Musse".


Visste du att...?
- Nala skulle från början ha en lillebror som hette Mheetu.
- Hon ligger på plats nummer 10 över dom mest populära kvinnliga Disneykaraktärerna.
- Simba och Nala är det tredje paret i Disneys historia som vuxit upp tillsammans, skiljts åt och sedan blivit kära i vuxen ålder.
- I det ursprungliga manuset var tanken att Scar skickade iväg den vuxna Nala från Lejonklippan för att hon ignorerade hans romantiska uppvaktningar. Idéen skrotades då man ansåg att det var opassande att ha med sexuella trakasserier i en familjefilm.


"Det är nog rätt dött överallt..."


"Om du inte hade skrämt mig så hade jag inte sprungit iväg!"

Jag tycker att Disneys animatörer är oerhört skickliga på att skapa ansiktsuttryck. Om man fokuserar på Odjuret i scenen efter att han räddat Belle från vargarna så kan man få sig ett gott skratt.

PS. Jag har filmen på DVD, men orkade inte plocka fram den så jag printscreenade från den jag har på datorn och märkte att den hade svensk text som dessutom inte löd exakt som replikerna.

Från höger till vänsterRSS 2.0