Disneybloggens årsresumé 2013

Januari:
- Peter Pan släpptes åter igen på DVD.
- Frankenweenie hade premiär på bio.

Februari:
- Röjar-Ralf hade premiär.
- Pocahontas släpptes åter igen på Blu-ray.
- Pixars kortfilm La Luna blev Oscarsnominerad till "bästa animerad kortfilm".
- Disneys kortfilm Paperman blev Oscarsnominerad till "bästa animerad kortfilm" och vann. Den vann även i samma kategori i The Annie Award.

Mars:
- Oz: The great and powerful hade premiär på bio.
- Hitta Nemo släpptes åter igen på Blu-ray.
- Filmen om Nalle Puh släppes åter igen på DVD.

April:
-

Maj:
-

Juni:
-

Juli:
- The lone ranger hade biopremiär och blev ett fiasko.

Under augusti hade jag fortfarande bloggpaus, så jag minns inte vad som hände i Disneyvärlden under den tiden.

September:
- Den lilla sjöjungfrun-triologin släpptes åter igen på DVD.

Oktober:
- Disney släppte nyheten om att dom höll på att göra en film om Pamela Travers.
- Information om Maleficent läckte ut.
- Någon fick fnatt och Aladdin, Bernard och Bianca, Ringaren i Notre Dame, Tarzan och Björnbröder släpptes åter igen på Blu-ray under samma dag.
- The Walt Disney company fyllde hela 90 år.

November:
- Sveriges första nätbutik för Disneyprodukter startades.

December:
-


Gissa filmen

- Men du är ju aldrig rädd för någonting ju.
- Men jag var det idag.
- Var du?
- Ja, jag trodde att jag skulle förlora dig.


Vilken film och vilka karaktärer kommer det här citatet ifrån?

Fel och missar

När prins Achmed försöker fria till Jasmine anfaller Rajah honom och sliter bort en bit tyg från hans byxor. När sultanen sliter tygbiten ur munnen på tigern borde tyget vara färgat i samma färg som hans byxor, men istället har det samma mönster som hans kalsonger som fortfarande är hela.


"Lycka till med att få henne bortgift!"
 

Disneybloggen önskar er alla en god jul!


Jag ville bara kika in och önska alla läsare en god jul!
 

Bambis mamma

Som jag nämnt många gånger tidigare i bloggen så har Disney studios sparat mycket tid och pengar genom att såkallat återanvända scener från tidigare filmer.

Bambis mamma dök upp på filmduken första gången 1942. Men trots att hon även dog i den filmen, så var det inte sista gången vi såg henne. Hon dyker nämligen upp i framtida klassiker där man åter igen har använt scenen där människan dyker upp.

Andra gången var i Bernard och Bianca, 1977, där vi även får se Bambi som kalv. Tredje gången var i Djungelboken, 1967 och fjärde gången i Skönheten och Odjuret, 1991.

 

Historien bakom "från oss alla till er alla" - repris

(Detta inlägget publicerades för två år sedan, men eftersom julen närmar sig och jag dessutom fått nya läsare genom åren så publicerar jag det igen.)
 


På juldagen 1950 sändes Disneys allra första TV-show i USA. Den hette "One hour in Wonderland". Förutom att göra reklam för deras nya klassiker Alice i Underlandet så visade dom även några kortfilmer som Walt Disney valt ut. Programmet fick bra kritik och nästa år visade dom en liknande julspecial som hette "The Walt Disney christmas special".

One hour in Wonderland

 
Det var den 19 december 1958 som premiärsändningen skedde för "From all of us to all of you". Den började med att Tingeling trollade fram en Walt Disney i miniatyr på en spiselkrans där han önskade TV-publiken god jul och lämnade över ordet till Benjamin Syrsa. Karaktären skötte sen rollen som presentatör genom attn visa upp julkort och framföra hälsningar från olika Disneyfigurer. Till sist avslutade Benjamin Syrsa med att sjunga "When you wish upon a star". Denna välbekanta stuktur återkom med få ändringar varje år i flera olika länder. Dom enda kortfilmerna som visats varenda år sen början är Jultomtens verkstad (1932) och Plutos julgran (1952).

 
Kalle Ankas julafton har alltid varit ett av årets mest sedda program i Sverige. 1967 gjordes de första riktiga mätningarna, och man kunde konstatera att det var över 2 miljoner tittare som såg programmet. Nu för tiden ligger tittarsiffrorna på mellan 3,5-4 miljoner tittare. Årets julvärd är Petra Mede.
 
 
Milstolpar:
1967: Detta år börjar man ändra runt i programmets tablå som ditintills varit oförändrad. Man ersatte kortfilmen Kalle Anka som jultomte mot kortfilmen Kalle Anka på camping. Pinocchio och Bambi ersattes av Plutos julgran och Nalle Puh och Honungsträdet. I Askungen bytte man ut scenen med Mössens arbetsång till gudmoderns sång Bibbidi-Bobbidi-Boo. Detta år bytte man även ut det engelska originalljudspåren för långfilmerna, till det svenska.
1978:
Man byter ut den svart-vita versionen av Jultomtens verkstad till färgversionen.
1979:
TV2:s nytillträdda barnchef, Helena Sandblad, ville slopa Kalle Ankas Julafton, men bemöttes av en kraftig reaktion från TV-tittarna.
1980:
Programmet fick undertext.
1982
: Bytte man ut Tjuren Ferdinand mot Den fula Ankungen, vilket skapade tittarstorm. Så pass att man var tvungen att visa kortfilmen efter programmet.
1997:
Programmet restaurerades, fick klarare färger, repor togs bort. Den svarta bakgrunden på undertexten togs bort.
1998:
Klippet med Robin Hood sändes inte. SVT:s avtal för det klippet hade nämligen gått ut, så de fick inte sända programmet. Nästa år var dock Robin Hood tillbaka.
1999:
SVT:s programdirektör, Mikael Olsson, ville lägga ner Kalle Ankas Julafton, men bemöttes även han av en kraftig motreaktion.
2002: Arne Weise slutar efter en lång tid att vara julvärd och SVT ville av kostnadsskäl inte sända programmet längre. Svenska folket sa emot och SVT fick förhandla fram ett nytt kontrakt med The Walt Disney company. Priset är än idag hemligt.

Fel och missar

Samma kväll som Ariel blivit människa och blivit gäst i Erics slott lägger hon sig på sängen utan täcke och somnar med en gång samtidigt som Sebastian håller en föreläsning om hur man förför någon. Men när man får se Ariel igen har hon plötsligt ett täcke på sig.

 

What's my line

"What's my line" var ett tv-program som sändes i USA under 50 och 60-talet. Programmet gick kort ut på att en känd person gästade varje avsnitt och målet var att lista ut vem personen var.Den 11 November 1956 var Walt Disney med......och den 12 December 1954 medverkade Clarence Nash som gör rösten till Kalle Anka.

Gissa filmen

"Sluta och småle! Det småles inte i armen!"


Vilken film och vilka karaktärer kommer det här citatet ifrån?

Saving Mr Banks trailer

Här kommer en trailer för den nya spelfilmen "Saving Mr Banks" som handlar om hur Mary Poppins blev film. Om vi har tur så har filmen premiär om en månad.

Här kan ni läsa ett mer detaljerat inläggTom Hanks får den stora äran att vara den första skådespelaren i historien som får spela Walt Disney.

RSS 2.0