Fel och missar

När Alice pratar med larven byter hans armar färg i olika nyanser av blått.

 

Visste du att...?

- Inspirationen till Aladdins utseende var en blandning mellan Tom Cruise och en Calvin Klein-modell.
- Jasmines utseende inspirerades av skådespelerskan Jennifer Connelly.
- Eddie Murphy (som bland annat gör rösten till Åsnan i Shrek) provspelade för rösten till Anden.
- Linda Larkin, som gör originalrösten åt Jasmine, fick göra en ny provspelning mitt i filmen eftersom Disney blev osäkra på om dom valt rätt röstskådespelerska.
- Animatören Glen Keane fick inspiration till Aladdins byxor genom att titta på musikvideon till MC Hammer - "U can't touch this".Vad jag tyckte om Frost

Vad tycker du om Frost? Du har ju nämnt att du inte varit så förtjust i varken Trassel eller Prinsessan och grodan som är de nya Disneyprinsessfilmerna. Själv älskar jag Frost, blev glatt överraskad när jag såg den!


För er som vill läsa mitt inlägg om Trassel, se här
För det första kan jag säga att det faktiskt tog ett bra tag innan jag såg Frost, så det har varit svårt att skriva inlägg om filmen eftersom jag inte velat spoila något för mig själv. Sen har jag även varit nervös över att någon av mina läsare ska råka avslöja något, men ni har varit jätteduktiga i kommentarsfältet.

 
Första gången jag skrev om Frost i bloggen var 2011 men jag hade vetat att den var på gång ett tag innan dess, så här fick jag åter igen gå igenom en lång väntan. Från början skulle snödrottningen vara den onda karaktären i filmen, men efter att dom ändrat handlingen så var jag inte lika intresserad av den. När den väl släpptes på bio så fångade den dock mitt intresse igen pågrund av stormen av positiv kritik. Den har dragit in en enorm summa pengar (jag försöker fortfarande googla fram hur mycket), hamnade högt upp på biotoppen och jag har hittills inte kunnat hitta någon som inte gillat den.

Så vad tyckte jag när jag väl såg den?
Jag kan börja med att säga att jag tycker Trassel är bättre. Dock tyckte jag att majoriteten av alla karaktärer i Frost också var som hämtade från Trassel, speciellt huvudpersonerna. Första gången jag såg filmen tyckte jag att den var sådär. Handlingen skyndades på lite väl fort och plötsligt var filmen slut. Men nu har jag faktiskt sett den säkert fem gånger och tycker att den är bättre, även om jag tycker att det blev många obesvarade frågor. Men ja, jag gillar den.


SPOILER - LÄS INTE OM DU INTE SETT FILMEN
Nu i efterhand kan jag inte låta bli att tänka på Den lilla sjöjungfrun varje gång någon nämner Frost. Idag ser vi tillbaka på 1989 som året när Den lilla sjöjungfrun kom ut och blev början på en ny era där prinsessan inte bara sitter och väntar på att allting ska lösa sig. Jag tror att folk kommer se tillbaka på den här filmen om tio år och tänka att den här filmen var först med att visa att sann kärlek inte behöver handla om ett par, utan även familj och vänner. Sen med tanke på hur bra det gått, både med publik och ekonomi, dom senaste åren med dom nya filmerna så tror jag även att vi är påväg in i en ny guldålder.

Musse Piggs röst genom tiderna

Karaktären Musse Pigg/Mickey Mouse blev färdig 1928. Från början skulle han heta Mortimer, men Walts fru tyckte att det lät bättre med Mickey. Den lilla musen har sedan dess varit symbolen för Disneys företag och han har medverkat i hela 121 kortfilmer, men vilka ligger bakom hans röst?
 

Walt Disney (från 1928 till 1946)

 
 
 
John James Macdonald (från 1946 till 1977)

John Macdonald var den första som tog över rösten till Musse år 1946 eftersom Walt vid det här laget hade börjat få problem med rösten efter flera års rökande. James har bland annat dubbat Musses röst i kortfilmen "Musse Piggs husvagn" som vi är vana vid att se på julafton.

1977 gick han i pension och dog 1991 i hjärtförlamning.

 
 

Wayne Allwine (från 1977 till 2009)

Wayne Allwine är mest känd, efter Walt Disney förstås, som Musses röst. Han har gjort rösten i dom klassiska filmerna Musse Piggs julsaga, Hos Musse, Musse, Kalle och Långben: De tre musketörerna och Vem satte dit Roger Rabbit.

Wayne dubbade Musses röst i 32 år fram till 2009 då han dog av diabetes. 
En rolig detalj är att hans fru Russi Taylor under samma period dubbade rösten till Mimmi Pigg. Båda två blev utsedda till Disneylegender 2008.
 


Bret Iwan (från 2009 och framåt)
 
Brett Iwan har dubbat Musses röst sedan Wayne Allwines död. 
 
 


Svenska dubbningar

Rune Enok Halvarsson (från 1950 till 1960) 
I Sverige började vi inte dubba Musses röst förren på 50-talet. Rune Halvarsson var den första som fick äran, men gick i pension efter tio år. Hans sista jobb var att dubba rösten till Hjalle i Pongo och de 101 dalmatinerna.

Sven-Erik Vikström (från 1983 till 1990)
Sven-Erik Vikström dubbde Musses röst under hela 80-talet. Det är även han som sjunger sången "Bella notte" i Lady och Lufsen.

Anders Öjebo (från 1990 och framåt)
Anders är Svergies mest kända dubbare inom Disney. Läs mer här

Hur gamla är alla Disneyprinsessor?

En läsare frågade hur gamla alla prinsessor är. Jag har skrivit ett inlägg om det tidigare som jag nu inte kan hitta, så jag skriver nu ett nytt med några extra kvinnliga karaktärer som jag hittade.

Alice, 7 år - Lena, 12 år - Eilonwy, 12 år - Snövit, 12 år
Aurora, 16 år - Ariel, 16 år - Jasmine, 15 år - Mulan, 16 år - Merida, 16 år
Pocahontas, 16 år - Belle, 17 år - Rapunzel, 18 år - Anna, 18 år
Askungen, 19 år - Esmeralda, 19 år - Tiana, 19 år
Meg, 20 år - Jane, 20 år - Elsa - 21 år - Kida - 8000 år

 Karaktärerna i Skönheten och Odjuret del 3

Det var inte helt enkelt att komma på vilka föremål husets personal skulle bli. Hushållerskan Mrs Potts blev en engelsk tekanna som inspirerades av Angela Lansbury som även fick göra rösten till henne.

Tidigare namnförslag till henne var Mrs Chamomile, Mrs Darjeeling, Mrs Orange Pekoe, Mrs Rose Hip. Men
producenterna ville ha ett kort enkelt namn och Mrs Potts lät perfekt.

 

RSS 2.0