Once upon a time

 
Once upon a time är en TV-serie som är baserad på både klassiska sagor och Disneyfilmer. Den utspelar sig mellan två världar, sagovärlden och vår värld. TV-serien är skapad av samma personer som gjorde serien Lost, vilket gör att även denna serien pendlar i tiden. Vissa scener utspelar sig i vår tid och vissa i sagovärlden. Den hade premiär 2011 och fjärde säsongen kommer i höst.

Historien börjar i sagolandet där prinsen precis väckt Snövit från hennes sömn, men bröllopet blir avbrutet av Den elaka drottningen som svär på att hon ska förstöra deras lyckliga liv. Hon skapar en förbannelse som skickar alla sagofigurer till vår värld där dom glömmer bort vilka dom egentligen är. Samma natt som förbannelsen slår in föder Snövit sin dotter Emma som genom en magisk garderob blir skickad till den moderna tiden där hon växer upp som föräldralös. En dag knackar en liten pojke på hennes dörr. Pojken berättar att han heter Henry och att han är den sonen som hon adopterade bort i tonåren. Han berättar även att han kommer från en stad där alla är sagofigurer och att hon är den enda som kan bryta förbannelsen.

 
Serien är full av Disneyreferenser, som till exempel:
- I Emmas barnkammare finns det ett gosedjur som föreställer Mimmi Pigg.
- Butter visslar på "hej hå" i en scen.
- En karaktär har en dalmatiner som heter Pongo.
- I Rumplestiltskins slott finns det saker som påminner om karaktärerna från Skönheten och odjuret. Hans favoritmugg är en trasig kopp som ser ut som Chip.
- I samma slott kan man även se trollkarlen Yen Sid's hatt som Musse Pigg lånar i Fantasia.

Kroken & Snoken/Flotsam & Jetsam

Muränorna Kroken och Snoken (originalnamn Flotsam och Jetsam) räknas än idag som Disneys mörkaste sidekicks till filmens skurk. Till skillnad från till exempel Hades med Skrik och Panik, ville Disney att karaktärerna skulle vara allvarliga och aldrig misslyckas med några av Ursulas uppdrag. Hon blev aldrig besviken på dom och såg dom som sina husdjur eller till och med barn, vilket förklarar hennes reaktion när dom dör i slutet på filmen.

 

Det nämns aldrig om Kroken och Snoken är hanar eller honor, men den amerikanska versionen är dubbad av en kvinna och den svenska är dubbad av en man.

 
 
Paddi Edwards var en skådespelerska som vid 58 års ålder gjorde rösten åt muränorna Kroken och Snoken. Edwards hann även, kort före sin död, dubba rösten åt en av Ödesgudinnorna i Herkules.
Rolf Skoglund är en känd skådespelare som var 49 år när han dubbade den svenska versionen av Kroken och Snoken.Jag kunde inte hitta någon scen med muränorna på svenska, så jag valde istället att ta en video från den kultförklarade filmen "Vi hade iallafall tur med vädret" där Skoglund har huvudrollen.

"Barn blir homosexuella av Disneyfilmer"

Läs inte om du inte sett Frost, eftersom inlägget avslöjar hur filmen slutar.

En läsare tipsade om en amerikansk artikel som handlar om en pastor som smutskastar Disney.


En amerikansk pastor har avslöjat Satans senaste iskalla plan: "Frost".

Ett mysigt animerat äventyr för hela familjen, eller förklädd homosexuell propaganda som självaste Djävulen har skapat? Åsikterna går isär om succéfilmen "Frost", iallafall om du frågar pastorn Kevin Swanson.

I sitt radioprogram har han kallat filmen för "ren och skär ondska":
- Hur många barn tas med på de där filmerna? Hur många kristna tar med sina barn för att se "Frost", producerad av en organisation som förmodligen stöttar homosexualitet mest av alla i det här landet?

- Jag är inte den som ser konspirationer överallt, men man kan undra om inte något riktigt ondsint händer. Om jag var Djävulen, vad skulle jag göra för att krossa samhället och göra något riktigt, riktigt elakt mot 5-, 6- och 7-åringarna i Amerikas kristna familjer? Jag skulle ta över Disney.

Kevin Swansons medprogramledare Steve Vaughn tillägger:
- De gör sina fina små filmer och kastar in små detaljer som får synd att verka spännande, särskilt en av de värsta synderna, för att sakta börja indoktrinera barnen.

Swanson och Vaughn uppmärksammar bland annat att:
1. Elsa får ingen man i slutet, så hon är troligen lesbisk.
2. Hennes sång "Let It Go", om att omfamna det som är annorlunda hos en själv, kan tolkas som en komma-ut-sång.
3. Och vi ska inte glömma att Kristoff har en "onaturlig" relation till renen Sven.


Vart får man tag på originalböckerna?

Heej, jag undrar var man kan köpa alla originalböcker. Dom första , dom hemska:P
 
 
Varenda film är ju baserad på en bok, så jag skulle behöva leta länge om jag ska kolla upp varenda en. Men om du syftar på dom riktiga klassikerna så antar jag att du menar Bröderna Grimm som bland annat skrivit Snövit,  Askungen och Törnrosa och H.C Andersen har skrivit Den lilla sjöjungfrun? Det är dom sagorna man brukar dra upp när man pratar om hur mycket Disney har mjukat upp originalsagorna. Dom böckerna är så kända att dom finns på vartenda bibliotek och ofta på loppisar. Jag är inte helt säker på att man kan köpa dom i bokaffärer längre, men annars finns dom alltid att beställa på internet.

Sen så har jag skrivit ner vilken bok filmen är baserad på i dom inläggen som heter "Historielektion" som bloggen uppdateras med lite då och då.

 
Såhär ser min bok ut, men det finns många olika omslag.

Historielektion - Peter Pan

Sir James Matthew Barrie föddes den 9 maj 1860 och dog den 19 juni 1937.
 
 

Han var gift med skådespelerskan Mary Ansell och dom levde tillsammans i London, men eftersom det inte var ett lyckligt äktenskap brukade han tillbringa dagarna med att ta långa promenader i parken Kensington Gardens.

En dag, i slutet på 1890-talet, mötte han familjen Llewelyn Davies. Familjens pappa Arthur hade dött tre år tidigare och lämnat hustrun Sylvia med fem söner. George, John, Peter, Michael och Nicholas. Barrie underhöll barnen genom att dansa med sin hund Porthos, vifta på öronen, osv. Han blev en del av familjen och barnen kallade honom så småningom för farbror Jim. Familjen blev hans inspiration till att skriva pjäsen om Peter Pan.

Arthur Llewelyn Davies med sina söner.

En vanligt missuppfattning är att Peter skulle ha varit Barries favorit av barnen, men det var egentligen Michael. Peter var den mest mogna av alla bröder och betedde sig som en vuxen trots att han var så ung. Teorier säger att det var därför Barrie döpte barnet som aldrig växte upp till Peter och gjorde honom till en symbol för ungdom. En ung flicka vid namn Margaret Henley gav Barrie inspiration till pjäsens kvinnliga huvudroll. Hon brukade kalla Barrie för "Friendy", men hade svårt att uttala R och gjorde att det lät som hon sa "Fwendy", vilket ledde till namnet Wendy som Sverige dubbade om till Lena.

Karaktären Peter Pan dök första gången upp i boken "The little white bird" 1902. Två år senare hade pjäsen "Peter Pan" premiär och blev en stor succé. 1911 skrev Barrie boken "Peter och Wendy" som idag räknas som en klassiker.

Men att Barrie la all sin energi på familjen Llewelyn hjälpte inte hans knakiga äktenskap och paret skiljde sig. När Sylvia dog i cancer blev Barrie tillsammans med barnens mormor deras förvaltare och förmyndare. Han tog hand om alla barnen tills dom blivit myndiga, men historien slutade inte lyckligt. När första världskriget satte igång blev tjugotvååriga George inkallad och dog i strid. Michael dog som tjugoettåring genom att drunkna och Peter själv tog livet av sig som sextiotreåring, sju år efter att Disney släppt sin animerade version av karaktären.

J.M Barrie donerade rättigheterna och framtida inkomster till Peter Pan till barnsjukhuset Great Ormond Street Hospital, vilket gjorde stor skillnad ekonomiskt när Disney producerade sin långfim. Filmen utspelar sig i början på 1900-talet i London, England.


RSS 2.0