Historien bakom den här bloggen

Ikväll blir det ett annorlunda (och långt) inlägg här på Disneybloggen. Det kommer inte att handla om Disney i sig, utan om hur det gick till när jag startade den här bloggen.Till att börja med kan jag ju säga att stora delar av mitt liv har kretsat kring Disney. Jag har självklart vuxit upp med filmerna, dock till skillnad från många andra så slutade jag aldrig att titta på dom. Filmerna följde med upp i tonåren och där någonstans blev Google my friend och jag började hitta massor med fakta om filmerna och personerna bakom företaget. All den här informationen stannade i huvudet, men jag gjorde aldrig någonting med den förutom att lite då och då nämna vad jag visste eller hade läst nyligen samtidigt som intresseklubben (vänner/familj) antecknade.

Så hösten 2011 föll jag in i en djup depression och fick efter ett tag hjälp hos en psykolog. Efter några möten fick jag en läxa där jag skulle försöka starta ett litet projekt så att jag hade något att underhålla mig med under dagarna. Då jag knappt var kapabel till att gå upp ur sängen så bestämde jag mig för att lägga läxan åt sidan och plockade istället upp datorn och började googla på allt jag kunde komma på. Efter ett tag började jag googla efter Disneybloggar och märkte att nästan ingen av dom jag kunde hitta varesig var aktiva eller innehöll sånt som jag ville läsa om.

Att starta en blogg och framförallt hålla den aktiv med uppdateringar är inget litet projekt, men det var något som jag kände att jag ville göra. Jag hade inget behov av att skaffa läsare egentligen, jag tyckte bara att det var roligt att fixa en design och att skriva ner alla grejerna jag visste om filmerna. Men efter ett tag hittade några läsare bloggen och jag kände att jag ville att den skulle växa, så om jag orkade så gjorde jag lite reklam för den då och då. Idag är jag jätteglad över att jag skapade den här bloggen. Jag kan mycket mer om Disney idag än vad jag kunde för några månader sen, då jag ändå trodde att jag hade ganska bra koll. Sen blir jag alltid lika glad när någon har kommenterat och skriver att dom tycker om bloggen eller bara skriver något litet som att dom tyckte att det senaste inlägget var intressant att läsa. Så tack till er läsare! Jag gillar även den nya kommentarsfunktionen där jag kan svara på kommentarer direkt på bloggen så att jag kan kommunicera lättare med er.


Sen vill jag bara avsluta inlägget med ett svar till några återkommande kommentarer som jag fått den senaste tiden angående uppdateringen.
Jag har inte ens haft den här bloggen i ett år, även om det känns som det. Genom dom här månaderna har jag sakta men säkert tagit mig ur depressionen och börjat jobba igen. Men vad jag än gjort under dagarna så har det aldrig varit problemfritt att uppdatera bloggen. Detta är ingen personlig blogg eller en skvallerblogg, vilket gör att det blir lite svårare för mig att hålla en aktiv uppdateringsprocess. Jag ska försöka hålla koll på vilken film jag inte skrivit om på länge, försöka hitta något intressant att skriva om (vilket är det absolut svåraste), oftast översätta allting från engelska till svenska och sen försöka skapa ett ordentligt inlägg. Jag har fått kommentarer om att det är dålig uppdatering på bloggen och jag förstår att det är irriterande, men ni måste också förstå att varje inlägg kan ta flera timmar att skrapa ihop. Om man då till exempel jobbat en hel dag och kommer hem och är jättetrött och har fem timmar på sig att äta kvällsmat och försöka ta det lite lugnt innan man ska gå och lägga sig så läggs oftast bloggen åt sidan.

Slutscenen - Storyboard

Så här såg Pocahontas slutscen ut när animatörerna gjorde en storyboard.

(Från vänster till höger)


"Ett hjärtligt vardagsdagsgrattis till dig!"

 

Nya blogg.se

För er som bloggar under blogg.se så har ni antagligen märkt att hela funktionen har förändrats. Personligen tycker jag att det är jättebra, då jag nu kan tagga mina inlägg och dessutom svara på kommentarer från personer som inte äger egna bloggar. Så från och med nu kan jag ha mer kontakt med er, vilket jag ser fram emot.

För övrigt så funderar jag på att ännu en gång ändra designen. Jag vet inte hur det har varit för er, men jag har haft mycket krångel med den och märker att man ibland inte kan klicka på dom olika kategorierna. Har ni märkt av något problem?

Skillnader mellan romanen och filmen

Det finns ett antal skillnader mellan Kiplings bok och Disneys film om Djungelboken. Några av dom är:

- I boken är det vargarna som hittar Mowgli, inte Bagheera.
- I boken blir Shere Khan dödad av Mowgli med hjälp av en boskapshjord. I filmen springer han iväg med en brinnande kvist knuten till sin svans.
- I boken är vargpappan och Rama är en av tjurarna i boskapshjorden som Mowgli använder för att döda Shere Khan. I filmen har vargpappan fått namnet Rama.
- I boken är Baloo en klok, allvarlig och ansvarstagande björn som brukar lära djungelns ungar allt de behöver veta om djungelns lag. I filmen framställs han som en dum och lat livsnjutare som tar dagen som den kommer.
- I boken är pytonormen Kaa en av Mowglis vänner, som bland annat är med och räddar honom från aporna. I filmen vill Kaa helst äta upp Mowgli. I boken hypnotiserar Kaa genom att dansa, men i filmen med hjälp av sina ögon.
- I boken är elefanten Hathi djungeläldsten och den som tar befälet i kristider. I filmen är han en pompös och glömsk överste som tycker att han är herre över djungeln.
- I boken blir Mowgli apornas kung medan det i filmen är apan Louie som är kung. Kung Louie finns inte med alls i boken.
- I boken finns inga gamar.
- I boken finns ingen flicka (däremot en kvinna som adopterar Mowgli som sin son).

"Alla snubbar vill ju vara katt" på japanska

Här kommer en kort scen och en låt från Aristocats på japanska. Ser ni hur replikerna inte riktigt är synkade med hur munnarna rör sig?


Dålig uppdatering

Det har varit väldigt dålig uppdatering på bloggen den senaste tiden, men just nu går mitt liv ut på att jobba skiten ur mig och sova så fort jag får en ledig stund.

Så jag ber om ursäkt till er som går in på bloggen varje dag för att kolla om bloggen uppdaterats. Som sagt, bevaka via bloglovin så ser ni när jag skrivit ett nytt inlägg. Imorgon ska jag dock försöka få ihop något här, även om jag för tillfället inte har en aning om vad jag ska skriva om.

"Vad gör två så här små fiskpinnar ute mitt i natten?"


Döda föräldrar i filmerna

Om man tar en titt på alla karaktärer i Disneyklassiker kan man se ett mönster. Det är väldigt sällan karaktären har båda föräldrarna i livet.

Karaktärer ur filmer där någon föräldrer saknas:

Snövit: Båda föräldrarna döda
Pinocchio: Pappan lever
Dumbo: Mamman lever
Bambi: Mamman dör, pappan lever
Askungen: Båda föräldrarna döda
Alice: Ingen föräldrer nämns
Arthur/Pysen: Ingen föräldrer nämns
Mowgli: Ingen föräldrer nämns
Toulouse, Berlioz och Marie: Mamman lever
Penny: Föräldralös
Micke: Mamman dör
Taran: Ingen föräldrer nämns
Olivia: Pappan lever
Oliver: Föräldralös
Ariel: Pappan lever
Joey: Mamman lever
Belle: Pappan lever
Jasmine: Pappan lever
Simba: Pappan dör, mamman lever
Pocahontas: Pappan lever
Quasimodo: Mamman dör
Tarzan: Båda föräldrarna dör. Plastmamman lever, plastpappan dör
Lilo: Båda föräldranra döda
Jim: Mamman lever
Koda: Mamman dör
Tiana: Pappan dör, mamman lever


Karaktärer ur filmer där båda föräldrarna lever:

Pongo och de 101 dalmatinerna: Alla valparna
Törnrosa: Aurora
Peter Pan: Lena, John och Michael Darling
Bernard och Bianca i Australien: Joey
Herkules: Herkules
Mulan: Mulan
Trassel: RapunzelJag tror att Disney har gjort så här för att barn som förlorat en föräldrer ska titta på filmerna och känna att dom inte är ensamma om deras situation och att man fortfarande kan leva vidare trots att man förlorat en familjemedlem. Håller ni med mig eller vad är er åsikt?

Never smile at a crocodile - Borttagen sång

Två låtar ströks från manuset i Peter Pan, men man använde fortfarande melodin till låten "Never smile at a crocodile" i varje scen som krokodilen medverkade i.

Här är den borttagna låten. Känner ni igen melodin?


Tips på billiga Disneyklassiker!

Discshop har både för tillfället fri frakt fram till den 3 juni och även nu rea på Disneyfilmer. Köp antingen en film för 99 kronor, två för 179 kronor eller tre filmer för 249 kronor.

Klicka här för att komma till listan med Disneyklassiker som är tillgängliga.


RSS 2.0