Sök på "Disney live action reference" på youtube för att se mer

För att animatörerna ska få de tecknade karaktärerna att se så verklighetstrogna ut som möjligt studerar dom alltid hur djuren och människorna rör sig i verkligheten. Inför förberdelsen på Lejonkungen åkte en grupp animatörer till Kenya och tillbringade dagarna med att måla av alla Afrikas djur i olika situationer. Innan produktionen av Lady och Lufsen tittade man på hundratals olika hundraser och när dom valt ut vilka raser som skulle vara med i filmen blev hundarna avmålade i alla möjliga sorters poser. Ända sen Disneys första film har animatörerna arbetat på det här sättet, även med människorna.

Nedanför visas en video där dom filmat människor som blev grunden till dom tecknade filmerna.


Alternativt slut på Den lilla sjöjungfrun

Jag vet inte vilken konstig sida jag vaknat på idag, men jag skrattade tills jag grät av den här videon.


Dagens bild


"Femton valpar? Åh, Pongo pojken, det är fantastiskt!"


"Ni talar om rättvisa, men ni är grym mot dom som bäst behöver er hjälp!"


Visste du att...?

- Filmen innehåller fler Elvislåtar än vad Elvis egna filmer innehöll.
- I Lilos rum kan man se en Dumbo-docka och bland hennes fotografier kan man se ett foto av Musse Pigg. I Nanis rum finns det en Mulan-affisch uppsatt på väggen.
- När Stitch skrämmer iväg folket från stranden kan man se två figurer som föreställer Chris Sanders och Dean DeBlois, regissörerna till filmen.
- I början av filmen, under rättegången, ber en i rådet Stitch att ge ett tecken på att han förstår vad som händer. Stitch svarar med att slicka på insidan av sin glasbur. Salivet som rinner formas som D'et i den berömda i Walt Disney-logotypen.
-
Nästan alla landskapsscenerna i filmen är avmålade från riktiga platser i Hawaii. Detta gäller särskilt i scenerna när Lilo och Stitch cykelar runt ön.
-
Enligt hundlicensen som skrivs på när Stitch blir adopterad, är Lilo och Nani efternamn "Pelekai".
-
Namnet Lilo betyder "generös". Det kan också tolkas som "vilsen" och detta skulle ge låttitel "Han MeleNej Lilo " en lös översättning som "De vilsnas vaggvisa".
- Nani betyder "vacker".
-
Den ursprungliga versionen av flygscenen i slutet av filmen visade hur Stitch och Jumba kapade ett flygplan och jagade Gantus rymdskepp genom Honolulu samtidigt som dom kraschade in i byggnader. Sekvensen var redan färdigmålad och klar, men hela jakten klipptes bort efter terroristattackerna mot USA den 11 september 2001.
-
Efter att Lilo kastat sin docka Scrump på marken och går iväg, kommer hon tillbaka och plockar upp dockan igen. Efter den scenen ler Scrump.


Lilo & Stitch (2002)

Lilo & Stitch
Klassiker nummer 41


Lilo är en ensam liten flicka, som adopterar ett djur hon tror är en oskyldig hundvalp. Hon döper honom till Stitch, utan att veta att han är resultatet av ett farligt rymdexperiment. Stitch visar sig snabbt vara en riktig elaking, som sabbar allt som kommer i hans väg.


(Det finns fyra olika trailers)
Disneyhoroskop

Har någon hört talas om ett kinesiskt horoskop? Det finns ett visst antal djurtecken och vilket djur du är beror på vilket år du är född. Till exempel, om du är född år 1990 är ditt djurtecken häst.

Idag tänkte jag skapa mitt eget Disneyhoroskop.
Leta upp ditt födelseår och ta reda på vilken Disneyfilm som är ditt Disneytecken.


(Jag har ingen aning om hur gamla mina läsare är, så jag tar endast med filmer från 1985 till 2003.
Ni som är födda 1987 och 1993 har tyvärr inget Disneytecken.)


1985 - Taran och den magiska kitteln
1986 - Mästerdetektiven Basil Mus
1988 - Oliver och gänget
1989 - Den lilla sjöjungfrun
1990 - Bernard och Bianca i Australien
1991 - Skönheten och Odjuret
1992 - Aladdin
1994 - Lejonkungen
1995 - Pocahontas
1996 - Ringaren i Notre Dame
1997 - Herkules
1998 - Mulan
1999 - Tarzan och Fantasia 2000
2000 - Kejsarens nya stil
2001 - Atlantis
2002 - Lilo & Stitch och Skattkammarplaneten
2003 - BjörnbröderVisste du att...?

- Detta är Disneys första uppföljare och hittills den enda uppföljaren som räknas som en klassiker.
- En tredje film med Bernad och Bianca var planerad till 1996, men efter Eva Gabors (originalrösten till Bianca) död skrotades idéen.
-
I den ursprungliga filmen med Bernard och Bianca gjordes albatrossen Orvilles röst av Jim Jordan som dog två år innan uppföljaren släpptes. Karaktären ersattes i tvåan med Orvilles bror Wilbur. Detta är en referens till bröderna Wright, Orville och Wilbur, uppfinnarna och piloter för det första funktionella flygplanet.


Visste du att...?

- Aristocats var den första filmen som skapades efter Walt Disneys död.
- Från början var det meningen att Louis Armstrong skulle göra rösten till Scat Cat.
- Karaktären Uncle Waldo (den fulla gåsen) var den sista röstrollen Bill Thompson gjorde. Han dog av en hjärtattack vid 58 års ålder. Han har tidigare lånat ut sin röst till Disneykaraktärer som Hubert i Törnrosa, Jock i Lady och Lufsen, Mr Smee i Peter Pan och Den vita kaninen Alice i Underlandet.


 

Visste du att...?

- Merlins näsa är inspirerad av Walt Disneys näsa.
- Striden mellan Merlin och Madame Mim nämns ofta av animeringsexperter som några av de bästa animerade scenerna i modern tid.
- Arthurs röst gjordes av tre olika killar.Två scener ur filmen.


Visste du att...?

- Detta är den enda tecknade Disneyfilmen där huvudkaraktären inte har en enda replik.
- Sterling Holloway (storken) och Verna Felton (en av elefanterna) lånade för första gången ut sina röster till en Disneyfilm. Efter Dumbo har dom gjort olika röster till Disneykaraktärer i nästan trettiofem år. Holloway har bland annat medverkat i Aristocats, Djungelboken, Nalle Puh och Alice i Underlandet. Felton har gett röster till karaktärer som finns med i Törnrosa, Lady och Lufsen, Askungen och Djungelboken och så vidare.
-
Fru Jumbo talar endast en gång när hon säger Dumbo ursprungliga namn, Jumbo.
-
Cirkusens namn är WDP Circus (Walt Disney Productions).


Mulans val


"Jag har till och med tjänare som går på marknaden åt mina tjänare..."


Likadana scener i olika filmer

Disney studio har många gånger legat på gränsen till konkurrs. Filmer som man satsat pengar på har inte blivit populära av tittarna och animatörer har strejkat pågrund av deras långa arbetstider och låga löner. För att spara lite pengar och inte behöva lägga ner så mycket tid på tecknandet har animatörerna sedan lång tid tillbaka kopierat sina egna bilder från gamla filmer till nya. Om man googlar detta på youtube kommer det upp hundratals videos med olika exempel där man kan se filmscener där vissa karaktärer rör sig identiskt med andra karaktärer som skapades för flera år sedan.


Några exempel:
- 1937 dansade Snövit tillsammans med dvärgarna under låten "En tokig sång". Samma danssteg har används under "Jag vill va som du" i Djungelboken, "Alla snubbar vill ju vara katt" i Aristocats och under "En låtsaskung av England" i Robin Hood. Dessa tre filmer är dessutom gjorda på raken efter varandra.
- Även Törnrosa och Belle dansar samma dans med sina prinsar under slutscenen på filmerna.
- I en scen i Djungelboken hoppar två vargar på Mowgli och slickar honom i ansiktet och efteråt torkar han sig i ansiktet och ler. Samma scen uppenbarar sig i Svärdet i stenen när Pysen kommer hem till sina två hundar.
- En annan scen ur Djungelboken visar hur tre vargungar tittar nyfiket på spädbarnet Mowgli. I Pongo och de hundraen dalmatinerna gör tre valpar samma gest när dom tittar på tv.Visste du att...?

- I det första slutet som skrevs var det meningen att Robin Hood skulle vara sårad och ligga på marken medan Prins John är på väg att sticka honom med en kniv, men avbryts av Kung Richard. Då Prins John egentligen är en väldigt komisk skurk kom filmskaparna fram till att det skulle bli alldeles för mörkt och ändrade slutet. Dock finns det slutet med i "Most Wanted Edition" DVD.
- Både Lille John och Sir Väs har likheter med karaktärer från Disneys Djungelboken. Lilla John påminner starkt om Baloo och röstskådespelaren Phil Harris gör rösten åt både Lille John och Baloo i originalfilmen. Sir Väs liknar ormen Kaa och båda har hypnosförmågor.
- Ursprungligen var Broder Tuck en gris, men ändrades till en grävling för att undvika att förolämpa olika religioner.Dagens bildKan någon se vad som är speciellt med bilden?


Mean Disney girls

Detta har väl egentligen bara halvt med Disney att göra, men jag tyckte att videon både var rolig och sjukt bra gjord.
Originaltrailer


Disneys originalhistorier

"Är glad över Disney ändrade, tänk vad mycket hemska historier de annars hade funnits i disneyfilmerna annars, inte direkt barnvänliga. Har hört att i orginalhistorian av Snövit så finns det en korsett som ska strypa henne till döds, lite läskigt."

Ja, alla vi som växt upp med Disney har ju någon favoritfilm. Hur många kan originalhistorien till filmen? Det är långa berättelser som jag inte kan skriva här, men jag kan skriva några exempel på vilka hemska saker Disney har fått ta bort eller ändra.


Snövit - Den elaka drottningen befaller jägaren att döda Snövit och ge henne Snövits hjärta så att hon kan äta upp det. Som vi alla vet så klarar jägaren inte av detta och dödar istället en hjort (alternativt en gris, det finns olika versioner) och överlämnar djurets hjärta som drottningen sväljer. Den elaka drottningen misslyckas med att döda Snövit två gånger. Snövit får både en giftig kam i håret och stryps av bandet som snörar åt hennes korsett alldeles för hårt. Det finns även två slutversioner. I den ena får Den elaka drottningen reda på att prinsen ska gifta sig med en kvinna som ska vara så vacker att Drottningen blir nyfiken och kommer till bröllopet. När hon får syn på Snövit faller hon ner död av ren avundsjuka. I den andra versionen blir Drottningen bjuden till bröllopet bara för att gå i en fälla och bli tvingad att dansa i glödande skor tills hon dör.

Askungen - För att De elaka styvsystrarna ska få på sig den lilla glasskon, skär dom av sig både tår och häl.

Bambi - Jag har läst boken för många år sedan och kommer ihåg att den var väldigt obehaglig. Karaktärerna hade mycket mer kontakt med jägaren och många dog av stress under jakten.

Törnrosa - När prinsen kysser Törnrosa och återuppväcker henne i originalet är vi bara halvvägs genom sagan. Törnrosa och prinsen gifter sig och får barn, men prinsens mamma är kannibal och försöker äta upp familjen.

Pongo och de 101 dalmatinerna -
När Pongo och Perdita får sina valpar kan Perdita inte amma dom och ännu en tik får flytta in i huset för att hjäpa till med mjölken. Cruella De vil är mycket otäckare och galnare än i Disneys film och valparna skickar ut SOS-medelanden (S0S - save our skinn).

Micke och Molle - Micke dör av utmattning och stress när Molle jagar honom och boken slutar med att Molle blir skjuten av sin husse när han ska flytta till ett ålderdomshem där man inte får ha husdjur.

Den lilla sjöjungfrun - Den lilla sjöjungfrun har hela fenan full av snäckor som ska göra henne fin, men som istället plågar henne. Sjöhäxan skär ut sjöjungfruns tunga och sliter hennes fena itu så att hon blir en stum människa. Prinsen väljer en annan kvinna att gifta sig med och sjöjungfrun tar livet av sig.

Pocahontas - Pocahontas är den enda historien som är tagen från en riktig händelse. Pocahontas var tolv år och John Smith var femton. John Smith var ingen äventyrssökare som i filmen, utan dödade indianer utan anledning. I uppföljaren får vi se hur Pocahontas reser till England för att skapa fred, den riktiga Pocahontas blev kidnappad och fick aldrig mer se sitt hemland igen.

Ringaren i Notre Dame - Quasimodo var döv och Esmeralda blev hängd. När man hittade hennes kropp lång efter hennes död låg en annan kropp bredvid henne. Genom skelettet kunde man se att den andra kroppen hade haft en puckel på ryggen.

Disney horror trailer

På youtube kan man hitta ett antal videos där personer tagit scener från Disneyfilmer och gjort om dom till skräcktrailers. Vissa är riktigt bra gjorda. Vilken "film" hade du velat se?

"Maleficent (Horror theatrical trailer)" fick inte delas, tryck här för att titta på den.(med lite smak av Anastasia)
Kommer du ihåg Den magiska kitteln?

Kommer du ihåg Taran och den magiska kitteln?
Det är inte konstigt om du inte gör det, eller om du inte ens har sett den. Trots att det tog tolv år att producera den här filmen, så har den blivit undangömd pågrund av sitt mörka innehåll. Det här är den första Disneyfilmen där ingen karaktär sjunger och där det visas blod. Efter att den visats på bio tog det flera år innan den släpptes på VHS. När Sverige dubbade filmen bytte dom ut originaltiteln The black cauldron (den svarta kitteln) till Den magiska kitteln istället, men trots det sålde filmen inte.

Här kommer några scener med filmens skurk, Den hornkrönte. Skulle ni ha viljat se den här filmen när ni var små eller skulle ni visa den för era barn idag?Let me be good to you/Låt mig va' rar mot dig

Underbar sång från Mästerdetektiven Basil Mus.

Har ni tänkt på att detta är första gången man får se hjältekaraktärerna dricka alkohol i en Disneyfilm? I tidigare och senare filmer är det endast skurkarna som dricker och röker. I denna korta scen på lite mer än tre minuter får vi se filmens goda karaktärer gå på krogen, bli underhållen av en kvinna som strippar, dricka öl och bli nerdrogade.


OriginaletSvensk dubbning


Visste du att...?

- Produktionen försenades ett år efter att många av de unga animatörerna valde att börja arbeta tillsammans med Don Bluth istället.
- Mickes originalnamn Tod härstammar från det mellanösternengelska ordet "Todde", som betyder "fox" (räv).
- Filmen är väldigt löst baserad på en novell av Daniel P. Mannix. I boken dör Micke av utmattning när Molle jagar honom och Molle blir skjuten när hans ägare flyttar till ett ålderdomshem.
- När
Chiefen blir påkörd av tåget var det meningen att han skulle dö i originalmanuset, men Disney studio bestämde sig för att det skulle vara för intensivt för den yngre publiken.


Bästa scenerna från Lejonkungen


Visste du att...?

- Bambi var Walt Disneys personliga favoritfilm.
- Produktionen av filmen började redan 1936 och det var meningen att Bambi skulle bli Disneys andra tecknade långfilm. Men p.g.a. Walts perfektionism och strävan efter realism försenades arbetet.
- Filmen blev nominerad till en Oscar för bästa sång (Love is a song), bästa originalmusik och bästa ljud.
- Två asteroider har fått sitt namn efter Bambi och Thumper.
-
Disneys animatörer tillbringade ett år med att studera och rita av hjortar för att få det perfekta utseendet på Bambi och hans föräldrar.
- I den ursprungliga manuset Bambi blev skjuten istället för sin mor, men Walt Disney avfärdade idén.
- Bambi var ursprungligen tänkt att gå tillbaka till sin mamma efter att hon blev skjuten och hitta henne i en blodpöl.

-  I filmen "Vem satte dit Roger Rabbit" var det i det tidigare manuset meningen att det var karaktären Judje Doom som dödade Bambis mamma.

http://www.mylittlemermaid.com/

Idag tänkte jag tipsa om en hemsida som handlar om Den lilla sjöjungfrun.


Personen som äger hemsidan visar skisser från filmen, information om tv-serien samt visar upp sin gigantiska Arielsamling av allt från lampor och muggar till kuddar och snowglobes.Historien bakom Snövit

När Walt Disney bestämde sig för att göra en tecknad långfilm kallade Hollywood den för "Disneys dårskap" eftersom de ansåg att ingen normal människas ögon skulle klara av att titta på klara filmer i en och en halv timme. En ordentlig tecknad kosrtfilm på den tiden varade mellan sex till sju minuter och innehöll många komiska scener. Att göra en långfilm skulle vara svårt då idéerna skulle ta slut fort, men Walt ansåg att om man hade en bra historia med både skratt, känslor och tragedi skulle det fungera.

Walt Disney strävade alltid efter perfektion och när 300 animatörer anställts och och jobbat i fyra år på filmen började budgeten öka och pengarna sinade. Walt bror Roy sa att bankirerna måste få se filmen så att de visste vad de investerade i. Bankens direktör bjöds in till studion där han fick se en testfilm som inte var färdig. Det fanns inget ljud och vissa scener innehöll enbart stillbilder. Walt la själv in replikerna och sjön sångerna och förklarade idéen för direktören som bara nickade. Efter visningen sa direktören ingenting, utan lämnade maskinrummet och började gå mot bilen med Walt bakom sig. Innan han åkte sa han "den här filmen kommer dra in massa pengar" och en kort tid efteråt fick Disney studio ännu en check.

Den 21 december 1937 hade Snövit och de sju dvärgarna premiär och alla biljetterna var slutsålda. Tidningarna hade redan dömt filmen till ett misslyckande och skrivit att ingen skulle bry sig om en "simpel seriefigur", men när dvärgarna sörjer Snövits död hördes det snyftningar i hela salongen.


Visste du att...?
- Produktionen av Snövit och de sju dvärgarna pågick från 1934 fram till 1937.
- Mer än 750 personer arbetade med filmen.
- Det skrevs 25 sånger till filmen men bara 8 kom med.
- Disney tyckte att den svenska dubbningen var den bästa av alla dubbningar, även bättre än den amerikanska.
- Under animeringen använde man riktigt rouge på Snövits kinder.

Mästerdetektiven Basil Mus (1986)

The Great Mouse Detective
Klassiker nummer 26


Missa inte Disneys spännande klassiker, Mästerdetektiven Basil Mus, som börjar en dimmig, mörk kväll i London. Dockmakaren Flaversham försvinner under mystiska omständigheter från sin verkstad. Hans dotter Olivia och Dr. Dawson söker upp den berömde Mästerdetektiven Basil Mus på Baker Street för att får hjälp. Basil förstår genast att det är Skrället, den fruktade professor Rottigans medhjälpare, som kidnappat Flaversham. Men varför? De följer alla ledtrådar och snart är Basil och hans vänner ärkefienden Rottigan på spåret. Det visar sig att den ondskefulle Rottigan har planer på att ta över makten i landet. Ska Basil, Dr. Dawson och Olivia hinna stoppa Rottigan?


Taran och den magiska kitteln (1985)

The Black Cauldron
Klassiker nummer 25


I en avlägsen del av det gåtfulla landet Prydain härskar den ondskefulle kungen (Den Hornkrönte). Han är besatt av tanken att finna den magiska kitteln så att han ytterligare kan öka sin makt genom dess innehåll och övernaturliga krafter. Men han hade inte räknat med Taran. En ung pojke med hjälp av ett magiskt svärd, en hundliknande varelse vid namn Gurgi, en vacker prinsessa och en synsk gris tagit sig an uppgiften att hindra kungens uppsåt.


Micke och Molle (1981)

The fox and the hound
Klassiker nummer 24


"Jag heter Micke, vad heter du?" När rävungen Micke möter hundvalpen Molle blir de bästa kompisar direkt och hittar på det ena buset efter det andra! Men en vacker dag åker Molle bort med sin husse för att lära sig jaga. Ett år senare kommer han tillbaka till gården som en fullvuxen jakthund. Micke finns kvar, men gör vänskapen det? Molle har lärt sig jaga alla slags djur - även rävar... Kan han verkligen jaga sin bästis Micke?


Robin Hood (1973)

Robin Hood
Klassiker nummer 21


Legenden om Robin Hood, en av de mest populära historierna genom tiderna, får magiskt liv i den här tecknade klassikern från Disney. Följ med vår hjälte Robin, och hans trogne vän lille John, när de kastar sig in i det ena våghalsiga äventyret efter det andra. Möt lady Marion, Broder Tuck, Sir Väs, Sheriffen från Nottingham, och alla andra oförglömliga figurer. Den förtrollande berättelsen och den medryckande musiken gör Robin Hood till en filmupplevelse som roar hela familjen, om och om igen.


Svärdet i stenen (1963)

The sword in the stone
Klassiker nummer 18


Ett makalöst gyllene svärd, fastkilat i en stor sten, utgör en frestande utmaning för de starkaste och modigaste männen i kungariket. Den som kan lossa svärdet blir Englands konung! Det är en spännande värld för den lille modige pojken Pysen. Han kan inte ana vilka svindlande upplevelser som väntar honom bland illvilliga häxor, eldsprutande drakar och knasiga trollkarlar!


Dumbo (1941)

Dumbo
Klassiker nummer 4


Den klassiska sagan om den lille cirkuselefanten Dumbo är Disneys fjärde tecknade långfilm och fortfarande en av de mest älskvärda. Dumbo föddes med ett par alldeles för stora öron. För dessa blir han mobbad och utskrattad. Då dyker musen Timothy upp. Han blir Dumbos vän. Timothy försöker lära Dumbo några fina cirkuskonster, men de stora öronen är hela tiden i vägen. Så plötsligt en dag upptäckte Dumbo att han kan något som ingen annan elefant kan. Han kan nämligen flyga...


Pinocchio (1940)

Pinocchio
Klassiker nummer 2


Den snälle dockmakaren Gepetto önskar sig av hela sitt hjärta en egen lite son. En natt när Gepetto sover kommer den blå féen och väcker hans älskade trädocka till liv. Tillsammans med Benjamin Syrsa reser sedan Pinocchio på en fantastisk resa där han får lära sig att vara modig, ärlig och lojal så att han en dag ska kunna bli en riktig pojke.


Bernard och Bianca (1977)

The Rescuers
Klassiker nummer 23


Den lilla föräldralösa flickan Penny är i stor fara - fångad i Djävulsträsket av den elaka Madam Medusa för en ovärderlig juvels skull. Via Flaskpost når dock hennes rop på hjälp fram till den blyge, men listige Bernard och hans förtjusande partner Bianca. Bernard och Bianca må vara två små möss, men när det verkligen gäller finns det inga större hjältar. Penny skall räddas till varje pris. Och då får Madam Medusa och hennes två glupska krokodiler ha vilka andra planer som helst.


Bernard och Bianca i Australien (1990)

The Rescuers Down Under
Klassiker nummer 29


Bernard & Bianca befinner sig nu mitt i hjärtat av Australiens otämjda vildmark. Där svarar våra hemliga agentmöss på ett rop på hjälp från Joey, en ung pojke som kämpar för att rädda en magnifik örn från en hänsynslös tjuvskytt. Men med rastlösa infödingar och oväntade faror bakom varje hörn, vem vet då om de kan komma till undsättning i tid!(Jag kunde inte hitta en trailer med ens okej kvalite, så det får bli en scen ur filmen istället.)

Tarzan (1999)

Tarzan
Klassiker nummer 37


Tarzan är den fantastiska berättelsen om ett litet övergivet spädbarn som blir uppfostrad av en familj gorillor som accepterar honom som sin egen. När Tarzan växer upp till en man – med instinkter som ett djur från djungeln och fysiska krafter som hos en elitidrottsman – förändras hans liv för evigt när han till slut möter andra människor.


Mulan (1998)

Mulan
Klassiker nummer 36


Mulan är en ung och modig flicka som inte riktigt passar in i det traditionsbundna kinesiska samhället. När hennes åldrande far blir inkallad att försvara kejsardömet mot de invaderande hunnerna fattar hon ett beslut. Hon klär ut sig till man och tar sin fars plats i kejsarens armé. Där tränar hon med en festlig grupp krigare ledda av kapten Shang. Med sig har hon den komiske och beskyddande draken Mushu och den lilla lyckosyrsan Cri-Kee. Men Mulan kommer att behöva mer än Mushus vassa tunga och tokiga påhitt för att bekämpa hunnernas skoningslöse ledare Shan-Yu. Bara genom att följa sitt hjärta kan Mulan bli en skicklig krigare, ge sitt land en seger och sin familj en välförtjänt heder.


Herkules (1997)

Hercules
Klassiker nummer 35


Född av gudarna på det himmelska berget Olympen. Uppfostrad av människor på jorden. Herkules var en ovanlig ung man med en enorm styrka och ett stort behov att imponera på sin far, den store Zeus. Zeus satte honom därför på prov. Genom ett antal utmaningar skulle Herkules bevisa sig vara en hjälte och därmed också värdig att bo på Olympen. Med hjälp av sin tränare Fille och kompisen Pegasus vinner han också den ena kampen efter den andra. Ändå är pappa Zeus inte nöjd. Herkules är fortfarande ingen sann hjälte. Då plötsligt dyker underjordens eldbefängde härskare upp. Hades vill åt Zeus tron. En aningslös Herkules råkar dock stå i hans väg. Och när Herkules i stridens hetta, upptäcker sina känslor för den sköna Meg, upptäcker han också att det inte är muskler av stål som gör en äkta hjälte, utan ett hjärta av guld.


Ringaren i Notre Dame (1996)

The hunchback of Notre Dame
Klassiker nummer 34


Högt ovanför Paris takåsar i ett av klocktornen till den mäktiga katedralen Notre Dame, bor den puckelryggige, varmhjärtade ringaren Quasimodo och hans tre tokroliga stenfigurer till kompisar. Längtansfullt står de och blickar ned på torget där årets fest för gycklare, narrar och vanligt folk pågår för fullt. Quasimodo vill så gärna vara med, därför trotsar han till slut sin stränga förmyndare Frollos förbud att lämna klocktornet. Djärvt kastar han sig ut i det okända. Till festen och världen som han så länge drömt om att ta del av. Väl där möter Quasimodo den vackra zigenerskan Esmeralda och hennes livliga get Djali.


Pocahontas (1995)

Pocahontas
Klassiker nummer 33


Följ med på ett storslaget äventyr i en lika storslagen miljö! Upplev den färgstarka och musikaliska berättelsen om den vackra indianprinsessan Pocahontas. Här möter du henne tillsammans med sina vänner, den glupske tvättbjörnen Meeko och den kvicke kolibrin Flit. En dag kommer sjöfararen John Smith till deras djungel och när han träffar Pocahontas förälskar de sig i varandra. Men John Smiths chef, den girige guvernören Ratcliffe, har inte åkt över stormiga hav för att hitta kärleken. Han har åkt till indianernas land för att hitta guld - till varje pris!


Aladdin (1992)

Aladdin
Klassiker nummer 31


Håll i dig hårt, För nu tar Aladdin och hans vänner med dig på den flygande mattan in i ett hisnande äventyr fyllt med överraskningar, magi, spänning och romantik. Möt prinsessan Jasmin, apan Abu, den ondskefulle Jafar och alla andra i staden Agrabah, träffa anden Genie som släpps ut ur lampan efter 10 000 år och ger Aladdin tre önskningar. Han är den tokigaste, roligaste och den galnaste ande du kan tänka dig.


Lejonkungen (1994)

The lion king
Klassiker nummer 32


Lejonungen Simba kan inte vänta på att bli Lejonkungen Simba. Men vägen dit är lång. Först måste han växa upp och lära sig ta ansvaret som fljer med kungatiteln. Sedan måste han klara alla faror som lurar på en blivande kung. Scar, Simbas farbror, smider nämligen planer tillsammans med hyenorna på att ta över hela lejonriket. Han lyckas lura lejonkungen Mufasa, Simbas far, in i döden och skjuta skulden på den oskyldiga Simba, som skamsen lämnar lejonriket. Ledsen och ensam driver den lilla Simba omkring och är nära att dö när plötsligt Pumbaa och Timon räddar honom. Och en dag återvänder Simba med sina vänner till lejonriket för att ta sin plats som den nya lejonkungen i livets stora cirkel.


Skönheten och odjuret (1991)

Beauty and the beast
Klassiker nummer 30


Disneys förtrollande saga om Skönheten och Odjuret tar sin början en stormig natt för länge sedan. En gammal trollgumma knackar på vid prinsens slott för att få skydd från ovädret. Men den själviske prinsen vägrar släppa in henne och som straff förvandlas han till ett odjur! Enda sättet att häva förbannelsen är om han kan få en flicka att bli förälskad i honom, trots hans hemska utseende. Så när den vackra och kloka Belle av misstag hamnar hos Odjuret, gör slottets förtrollade tjänstefolk allt för att en romans ska börja spira mellan de två...


Den lilla sjöjungfrun (1989)

The little mermaid
Klassiker nummer 28


Ariel är en sjöjungfru som är mycket intresserad av det som finns ovanför ytan. En stormig natt räddar hon prins Eric efter en förlisning och blir kär i denna ytvarelse. Ariel tar hjälp av den onda sjöhäxan Ursula som hjälper henne att bli människa i utbyte mot hennes röst. Men ger inte Eric henne den sanna kärlekens kyss kommer hon åter bli en sjöjungfru och Ursulas tjänarinna i evig tid.


Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)

One Hundred and One Dalmatians
Klassiker nummer 17


Lyckan är fullständig. Pongo och Perdita kan glädja sig åt sin första valpkull. 15 oemotståndliga små dalmatiner! Idyllen störs dessvärre av mattes gamla skolkamrat Cruella de Vil, också hon stor hundälskare, men inte för valparnas charm utan mer för deras pälsar - som skulle göra sig mycket bättre på henne. Plötsligt en dag är valparna bortrövade! Finns något samband med Cruellas snedvridna hundintresse och valpnappningen? Och vilken roll spelar skurkarna Jeppe och Hjalle i sammanhanget? När inte ens Scotland Yard kan hitta valparna, går Stora Hundlarmet och jyckar av alla sorter över hela landet hjälps åt att leta.


Törnrosa (1959)

Sleeping beauty
Klassiker nummer 16


När prinsessan Aurora föds, jublar hela kungariket! Alla utom den onda fen, som uttalar en förbannelse, att prinsessan före sin 16:e födelsedag ska sticka sig på en slända och falla i sömn för evigt. Men Auroras Gudmödrar, de tre god feerna, använder sin goda krafter och omvandlar förbannelsen så att hon kan väckas till liv genom kärlekens kyss. För att skydda henne får hon växa upp i de goda feernas hus och för att ingen ska veta vem egentligen är alar de henne för Törnrosa. Trots det hittar den onda fen henne - och förbannelsen slår in! Nu måste prins Filip besegra den onda fen för att rädda kärleken.


Lady och Lufsen (1955)

Lady and the Tramp
Klassiker nummer 15


Lufsen är en hemlös men glad gamäng. Lady är en söt liten bortskämd cockerspaniel av klass. Trots deras olika ursprung uppstår en osannolik romans då de två plötsligt möts långt utanför Ladys ombonade villavärld. Men vägen till deras eviga lycka är lång. Den kantas av misstänksamma grannhundar, hundfångare och av två skenheliga siameskatter.


Peter Pan (1953)

Peter Pan
Klassiker nummer 14


Följ Peter Pan, Lilla Tingeling och de tre Darlingbarnen på den svindlande resan till det magiska Landet Ingenstans - en fantasivärld med sjöjungfrur och indianer. Men där lurar också skurkarnas skurk Kapten Krok och hans hemska sjörövarkumpaner. Peter Pan är historien om den fantastiske, flygande pojken som aldrig blir vuxen och visar oss hur barndomens drömmar kan leva för evigt.


Alice i Underlandet (1951)

Alice in Wonderland
Klassiker nummer 12


Plötslig rusar en kanin förbi den halvslumrande flickan Alice. Oroligt pekar han på sin klocka. Alice förstår att det är bråttom och kryper nyfiket efter in i hålet där kaninen försvann. Så börjar Disneys fantastiska tolkning av Lewis Carrolls odödliga berättelse om flickan som av ren nyfikenhet råkade hamna i Underlandet. Inlurad i en galen värld möter hon den ena figuren mer kufisk än den andra. Tweedle Dee och Tweedle Dum tillhör den lindrigare sorten. Ett förvirrat teparty hos Hattmakaren gör dock att hon på allvar undrar var hon har hamnat. När Alice sedan möter den beryktade Hjärter Dam är hon helt övertygad om, atti denna värld finns bara en enda vettig varelse, och det är hon själv.


Askungen (1950)

Cinderella
Klassiker nummer 12


Askungen - en flicka som växer upp tillsammans med sin elaka styvmor och hennes två döttrar. Hon är den som får slita i familjen, hon dammar tvättar och jobben tar aldrig slut. Men en kungliga inbjudningar till en bal på slottet sänds ut till alla unga flickor i kungariket. Askungen ser sin chans att få glömma det hårda arbetet, om så bara för en kväll. Hon får gå på balen för sin styvmoder, om har en vacker klänning. Men allt arbete gör att hon inte kommer att hinna sy klart klänningen. Då rycker Askungens små vänner, mössen och fåglarna, och syr klart klänningen i hemlighet...


Bambi (1942)

Bambi
Klassiker nummer 5


Bambi är den varma berättelsen om en ung hjortkalv, och hur han upptäcker livet i den stora skogen. Här möter han många vänner. Den kloka Ugglan, den framfusiga kaninen Stampe och den blyga skunken Blomma. Men i skogen lurar också många faror som endast Bambis far, Skogens Furste, han kan rädda honom ifrån.


Snövit och de sju dvärgarna (1937)


Snow white and the seven dwarfs
Klassiker nummer 1


Ingen annan tecknad film har fängslat fler människor än Walt Disneys första mästerverk "Snövit och de sju dvärgarna". I denna sagornas saga finns allt samlat. Spänning, glädje, dramatik, passion och inte minst de oförglömliga sånger som specialskrevs för denna film.

Möt snövit, den elaka styvmodern, den magiska spegeln, häxan med det förgiftade äpplet, den goda prinsen och framför allt våra älskade favoriter - de sju dvärgarna; Toker, Butter, Blyger, Trötter, Prosit, Kloker och Glader. Njut av denna filmklassiker som ända sedan premiären 1937 har trollbundit oss alla, gamla som unga, över hela världen!Vem var Walt Disney?


Walter Elias Disney föddes den 5 december 1901 i Chicago. Han växte upp på en bonngård där han roade sig med att måla av djuren. Hans pappa som ansåg att konst var slöseri med tid straffade sin son genom att misshandla honom varje gång han kom på honom med att sitta och skissa.

Som vuxen startade Walt företaget Walt Disney studios där han producerade tecknade kortfilmer. Han skapade så småningom en karaktär i form av en mus som han döpte till Mickey Mouse. De första filmerna med Mickey var stumfilmer, men det blev ingen större succe och när företaget låg nära konkurrs gjorde Disney en ny kortfilm som blev kallad Steamboat Willie där Walt själv gjorde rösten till musen.


Steamboat Willie

Filmen drog in pengar och företaget räddades. Några år senare bestämde sig Disney för att göra USA's första tecknade långfilm (Snövit och de sju dvärgarna) som blev en succe och drog in hela 4,2 miljoner kronor.

Walt Disney dog i lungcancer den 15 december 1966, strax innan premiären på Djungelboken. Han har under sitt liv producerat 19 Disneyklassiker. Walt fortsatte att göra rösten till Mickey Mouse ända fram till hans död.

RSS 2.0