Pocahontas vs Lady och Lufsen II

Tommy Nilsson har dubbat rösten till John Smith i Pocahontas och Buster i Lady och Lufsen II. Idag hittade jag en video på Youtube där användaren lagt in några repliker från Lady och Lufsen II i en scen från Pocahontas. Vad tycker ni?


Historielektion - Alice i Underlandet

Den här filmen är en av dom få filmerna som nästan följer bokens handling helt och hållet. Filmens början utspelar sig i samma land där den skrevs, nämligen England.

 

Alice Liddell var tio år när hon under en båttur bad Lewis Carroll, som var en vän till familjen, att underhålla henne och hennes systrar genom att berätta en saga. Han började berätta om flickan Alice som föll ner i ett kaninhål och hamnade i en fantasivärld.

 Alice Liddell

Alice blev väldigt förtjust i sagan och bad Carroll att skriva ner historien för henne. Det tog honom två år att få ihop historien och hon fick den första upplagan av "Alice äventyr i Underlandet" som var skriven helt och hållet för hand. Detta skedde 1865 då Carroll var trettio år gammal. Genom slumpen råkade en annan författare vid namn Henry Kingsley få syn upplagan och övertalade Carroll att få den publicerad som en riktig bok.

Boken blev så populär att den sju år senare 1871 fick en uppföljare som döptes till "Alice i Spegellandet" ("Through the looking-glass and what Alice found there"). Spelfilmen Alice in Wonderland från 2010 är baserad på uppföljaren.

Hans riktiga namn var Charles Dodgson och han använde bara Lewis Carroll som författarnamn. När Disney gjorde sin animerade version av boken stavade dom fel på hans efternamn i förtexten.

 

Frågor och svar

Efter att blogg.se ändrat om så att man kan svara på kommentarena direkt i fältet har jag blivit lite förslappad med att uppdatera i den här kategorin, så nu kommer ett inlägg med några frågor som kommit in den senaste tiden.
 


(Angående det här inlägget)
 
Men om de satsade så mycket mer på Pocahontas hur kan då Lejonkungen se så mycket noggranare gjord då? (Jag tänker mest på bakgrunderna och naturen, de är mycket finare i Lejonkungen)

Det är ju olika animatörer. Bara för att Pocahontas fick dom bästa, så betyder inte det att dom som animerade Lejonkungen var dåliga. Sen så utspelar sig filmerna i helt olika miljöer och det är enklare att ge Afrika en färgglad miljö. Till exempel så har Disney lagt ner en jättestor summa på Mulan, men trots det så har dom använt dom mest simpla bakgrunderna eftersom det ser ut så på asiatisk konst. :)

 

När släpps Frost på DVD?

Jag kunde inte hitta någon information om det, vilket antagligen beror på att den precis börjat visas på bio. Men den har redan släppts i Norge, så Sverige kommer nog göra samma sak i vår eller tidigare i sommar.


Jag har hört att de har gjort om Frost lite beroende på vilket land som den visas i? Stämmer det? Är det dubbat eller animerar de om replikerna för varje land kanske? Är det något mer de ändrat? Klimat, ansiktsuttryck osv?

Jag förstår att du undrar, men så är det tyvärr inte. Amerikanerna animerar en film och sen "får resten av världen anpassa sig" efter filmen. Alla repliker översätts till svenska till exempel och sen får man ändra om lite här och där för att det ska funka med munsynkroniseringen. Att ändra animeringen för varje språk hade tagit alldeles för mycket tid och pengar. Om du till exempel tittar på Herkules i den scenen när Hades försöker få Meg att lura Herkules, så säger hon "forget it" och hennes mun formas precis efter meningen. Men när Sverige dubbade om det till "glöm det" såg hennes mun jättekonstig ut, men det är sånt vi får leva med. :)


Var hittar du all fakta?:3
Och vet du vad låten heter på orginal och svenska som sjungs i Bambi under åskvädret?:)

Överallt. Man får googla filmens titel och massa ord efteråt och hoppas på det bästa. Det här inlägget var ju ändå ganska kort, men det har krävts fyra olika googlingar efter filmen och boken och sen en omgång med om det stämmer med alla djuren.
Låten heter "dropp dropp dropp" på svenska och "Little april shower" i originalet.


Vet du var man kan få tag på alla originalhistorier eller om de har något sammanband med bröderna Grimms berättelser som också var väldigt bizarra och grova?

Varje Disneyfilm är mer eller mindre löst baserad på en saga eller bok, så om man vill ha tag på alla originalhistorier så får man antagligen gräva sig ner på biblioteket. Jag har nämnt lite här och där i bloggen vilka filmer som är baserade på vilka sagor och om man missat det, så får man en chans till nu när jag börjat med "historieprojektet". Alla inlägg som heter "historielektion" innehåller boken titeln och författarens namn för dom som vill läsa originalet och jämföra med boken.

Just Bröderna Grimm är såpass kända att man oftast kan hitta deras historier direkt på internet, men annars kan man gå till biblioteket och hitta alla deras sagor i en enda bok. Bröderna Grimm är ju kända för att ha väldigt obehagliga barnsagor och dom filmerna som Disney har gjort har mer eller mindre mjukats upp för att passa bättre inför en barnpublik.


(Angående det här inlägget)
Jag har en fråga: Hur ändrade du så att de som hade skägg inte hade det? (För det ser jättecoolt ut!) Eller hittade du dom bara på nätet?

Jag hittade bilderna på internet. Personen som gjort bilderna har antagligen använt ett verktyg i Photoshop som man bland annat använder när man retuscherar bort finnar.


Hej, vet du när Frost släpps på DVD i Sverige nu?

Inte ännu, men jag har fixat så att jag kommer få ett mail när det kommit ett datum och då skriver jag ett inlägg om det.

Senaste svaren

Vi avslutar den här veckan med dom senaste svaren i kategorin "Gissa filmen". 
Bernard och Bianca i Australien. När Bernard och Bianca anländer till Sidney med Wilburs hjälp.
Alice i Underlandet. När larven läser upp poesi.- Det här är dagen då dina drömmar går i uppfyllelse.
- Vad vet du om mina drömmar?
- Massor! Hör på, föreställ dig bara. En avskild jaktstuga, dagens byte steker på elden, min lilla fru masserar mina fötter medan barnen leker på golvet med hundarna. Vi ska ha sex, sju stycken.
- Hundar?
- Nej, stora pojkar. Som jag!
- Tänka sig...

Skönheten och odjuret. Gastons första försök till att fria till Belle.

Lady och Lufsen. När Ladys matte och baby kommit hem från sjukhuset."Inte meningen att du skulle se det, men ni vet när man känner en sådan där manlig instinkt och bara måste döda någonting!"

Mulan. När Mulan försöker utsäkta slagsmålet som hon råkade starta."Sluta och småle! Det småles inte i armen!"

Djungelboken. När Hathi försöker få ordning på sin arme. (Den här var svårare än vad jag hade trott. Folk gissade även på Robin Hood och Mulan.)- Men du är ju aldrig rädd för någonting ju.
- Men jag var det idag.
- Var du?
- Ja, jag trodde att jag skulle förlora dig.

Lejonkungen. När Mufasa och Simba pratar om elefantkyrkogården.- Vi är tvillingar.
- Man kan nästan säga att vi är besläktade.

Aristocats. När gässen Amelia och Abigail presenterar sig. 
Micke och Molle. När Micke vaknar upp för första gången i skogen efter att ha blivit övergiven."Jaha, så du trillade in till teet i alla fall. Du är lite sen förstås."

Svärdet i stenen. När Pysen trillar in i Merlins stuga. (Här försökte jag göra en fuling genom att ta en replik som både innehöll te och tid för att tankarna skulle gå mot Alice i Underlandet, men det lurade inte alla.) 
Oliver & gänget. När Jenny är i hamnen och försöker tyda Fagins karta."Snälla, hör på mig och svara på min bön. Jag måste få veta, vem är jag? Vart hör jag hemma?"

Herkules. När Herkules ber till Zeus staty.- Sådärja! Snart är du torr som ett fnöske!
- Ingen kan bli torr på det här sättet!
- Struntprat! Jag är redan alldeles snustorr.

Alice i Underlandet. När Dodo får Alice att springa runt i en ring.

Stitch i olika Disneyfilmer

Kommer ni ihåg hur Disney gjorde reklam för deras nya film Lilo & Stitch 2002?

Dom gjorde fyra olika trailers som började med att Stitch förstörde en klassisk Disneyscen och sen visade dom resten av trailern för hans egna film. Här är ett klipp med alla scener!Karaktärer med eller utan hår

Jag hittade några bilder på internet där någon photoshoppat bort eller till hår på Disneys karaktärer.

Ser det annorlunda ut och villket passar dom bäst i?

 

Oscarsgalan 2014 - resultatet

Gårdagens Oscarsgala gav Disney några nya priser. Förutom att "Get a horse!" förlorade mot "Mr. Hublot", så vann Disney alla andra kategorier som dom var nominerade i.

Frost blev årets bästa animerade film och låten "Let it go" från filmen blev årets bästa sång.
Multi-language - Let it go på 25 olika språk.

Oscarsgalan 2014

Inatt klockan 02:30 sänder kanal 9 Oscarsgalan 2014 direktsänt från Hollywood.

 

Disney är nominerade i kategorierna:
Bästa animerade film - Frost
Bästa animerade kortfilm - Get a horse!
Bästa smink - The lone ranger
Bästa sång - "Let it go" från Frost

"Let it go" är skriven av det gifta paret Kristen Anderson-Lopez och Robert Lopez. Låten är framförd av Idina Menzel och hon kommer även att sjunga den under galan inatt.

RSS 2.0