Gott nytt år

Simba lärde mig att man bygger en bättre framtid genom att lära från sitt förflutna
Belle lärde mig att sann skönhet kommer från insidan
Herkules lärde mig att en sann hjälte mäts genom kärlek i ditt hjärta
Ariel lärde mig att tystnad kan säga mer än ord
Aladdin lärde mig att människor kan vara mer än vad de verkar
Mulan lärde mig att det är ens plikt att lyssna till sitt hjärta
Pocahontas lärde mig att man inte alltid får leva lycklig i alla sina dagar


"Ramlade lillprinsen omkull?"


Originalmanuset till "Ni förkrympta små liv"

Det ursprungliga manuset till scenen innan Ariel förvandlas till människa är ganska lik den scenen vi känner igen idag, förutom några detaljer. När Ariel anländer till Ursulas grotta har hon inte många repliker, utan det är Ursula som småpratar sig fram ända tills hon börjar sjunga. I originalmanuset börjar hon beklaga sig över att hon är bannlyst från palatset och då påpekar Ariel väldigt uppnosigt att det berodde på att Ursula försökte ta över tronen. Sen fortsätter scenen väldigt likt som filmen ser ut idag, förutom några väldigt små detaljer i låten "Ni förkrympta små liv".

Här ser ni originalskisserna till scenen och låten.
Bibbidi-Bobbidi-Boo


Dom bästa manliga karaktärerna - Topp 25

100 Disneyfans fick göra sin egna topp 25-lista över dom bästa manliga Disneykaraktärerna genom tiderna och här är resultatet! Jag har klippt ut några kommentarer från deras motiveringar.


Jack Skellington - The nightmare before christmas
(1993)
"Jack skapar mer problem än han kan lösa, men han har hjärtat på rätta stället. Han ser det vackra med julen och vill bara dela med sig av den."Pongo - Pongo och de 101 dalmatinerna (1961)
"Pongo anstränger sig verkligen för att hans husse ska hitta en partner och gör sedan allt för att Perdita ska må bra."Flik - Ett småkrypsliv (1998)
"Han är extremt klumpig och lite av en nörd, fast han menar väl med allt han gör."
Shang - Mulan
(1998)
"Shang visar hans goda egenskaper genom att både respektera och hedra Mulan."
John Smith - Pocahontas
(1995)
"Till skillnad från resten av besättningen, så förstår John att dom kan lära sig från indianerna."Eric - Den lilla sjöjungfrun (1989)
"Vi får inte lära känna Eric så mycket genom filmen, men vi får se att han har ett gott hjärta.
. När omständigheterna kräver Eric att måste vara modig, svarar han genom att besegra Ursula."


Sulley - Monsters INC
(2001)
"Sulley är helt enkelt en hjälte. Han är en trogen anställd på Monsters Inc där han är omtyckt av alla sina kollegor. Trots att hans jobb är att skrämma barn så tar han hand om flickan Boo."


Jim Hawkins - Skattkammarplaneten (2002)
"Han börjar som en trubbelmakare, men mognar med tiden och lär sig se skillnad mellan rätt och fel."


Marlin - Hitta Nemo (2003)
"Filmens titel ger intrycket av att det är Nemo som är hjälten, trots att det egentligen är hans pappa. Trots havets alla farligheter visar Marlin både att han är modig och att han är fullt kapabel till att rädda sin son."Stitch - Lilo & Stitch (2002)
"Stitch hamnar i Lilos liv när hon behöver någon som bäst. Han räddade henne även och hjälper henne att inse att en familj kan komma i alla former och storlekar."Lufsen - Lady och Lufsen
(1955)
"Trots att Lufsen egentligen har allt han kan önska så väljer han att leva som ett husdjur tillsammans med Lady."Bambi - Bambi
(1942)
"Trots att Bambi förlorar sin mamma i tidig ålder, växer han upp till en godhjärtad hjort som visar samma kärlek till Faline som han fått från sina föräldrar."Robin Hood - Robin Hood
(1973)
"Han tar från dom rika och ger till dom fattiga. Det säger allt."
Woody - Toy Story (1999)
"Hans liv kretsar runt att göra Andy och dom andra leksakerna nöjda. Genom filmen upptäcker han vad som är viktigt i livet och lever därefter."Peter Pan - Peter Pan
(1953)
"Många Disneyfigurer fångar det oskyldiga i barndomen, men få gör det så effektivt som Peter Pan."Musse Pigg
"Musse är snarare en kulturikon än en filmkaraktär. Vilken roll han än spelar i en film, så spelar han ändå alltid en hjälte."Prins Philip - Törnrosa
(1959)
"Den onda féen hånade Philip med orden "sann kärlek övervinner allt", men med hjälp av de tre goda féerna visade han att det var sant."Buzz Lightyear - Toy Story
(1999)
"Buzz må vara en leksak, men han är den coolaste hjälten genom tiderna."
Quasimodo - Ringaren i Notre Dame (1996)
"Trots allt elände Quasimodo gått igenomatt räddar han en kvinna som han sedan blir kär i. När han upptäcker att hon inte älskar honom tillbaka får han inte ett utbrott, utan accepterar det. Det, för mig, är sann kärlek."


Tarzan - Tarzan (1999)
"Tarzan är varje flickas hemliga drömkille. Han är stark, snygg, känslig och han svingar sig genom träden för att rädda dig."Mr Incredible - The Incredibles (2004)
"Anledningen till att jag tycker om honom så mycket är för att han påminner mig om min pappa."Herkules - Herkules (1997)
"Hans mognad som person kommer till en slutsats när han inser att ett odödligt liv kan inte jämföras vad han har på jorden. Han bevisar också att han är en hjälte trots att han inte har sin gudastyrka när han hämtar tillbaka Megs själ i slutet."


Odjuret - Skönheten och Odjuret (1991)
"Han är
sympatisk, dramatisk och intressant.
"Vem kan någonsin lära sig att älska ett odjur?" Många tydligen."Simba - Lejonkungen
(1995)
"Simba är en av de modigaste karaktärerna i Disneys historia! Även om han först är rädd, lär han sig senare sin läxa och risker sitt liv för att ta sin plats i livets stora cirkel."Aladdin - Aladdin
(1992)
"Aladdin är den enda Disneyprinsen som visar att det inte handlar om hur mycket pengar man har, utan att det är insidan som räknas. Han går från att vara en gatunge till att gifta sig med sultanens dotter. Dessutom lyckas han lura filmens skurk att förgöra sig själv på slutet.

__________________________________________________
Karaktärer som var nära att hamna på listan:
Nalle Puh, Pinocchio, Jack Sparrow, Baloo,
Mufasa, Bernard, Basil Mus, Långben och Dumbo.

Myrra MalmbergMyrra Malmberg föddes den 20 december 1966 i Chicago. När hon var tonåring flyttade familjen till Sverige där hon började på ett musikgymnasium. I vuxen ålder har hon dubbat många kvinnliga karaktärer i animerade filmer.

Inom Disney gör hon rösten till Jasmine i alla filmerna om Aladdin, Meg i Herkules, Ariel i uppföljarna "Havets hemlighet" och "Sagan om Ariel", Lena i båda filmerna om Peter Pan, Anita i Pongo och de 101 dalmatinerna, mamman i Toy Story och Mary Poppins i den dubbade versionen.
Halva listan på dom mest populära manliga karaktärerna

"Jag undrar vilka andra manliga Disneyhjältar som ligger på listan, eftersom Odjuret är på plats nummer tre över listan på dom bästa manliga Disneyhjältarna. Skulle vara jättekul att veta;)"

Hela listan i sig visar 25 olika karaktärer, så jag börjar med att visa topp tio och om någon vill se hela listan med lite motiveringar så är det bara att säga till så på publicerar jag den senare.
Här är hela listan

1. Aladdin
2. Simba
3. Odjuret
4. Herkules
5. Mr Incredible
6. Tarzan
7. Quasimodo
8. Buzz Lightyear
9. Prins Philip
10. Musse Pigg

Odjuret/The beast


Odjuret är känd från Skönheten och Odjuret från 1991.

Innan Odjuret fick det utseendet som han har idag, blev han först skissad som bland annat en apa. Efter ett tag började animatörerna bland ihop massa olika vilda djur. Han fick horn som en buffel, armar och kropp som en björn, tänder och man som ett lejon, betar av ett vildsvin och svans som på en varg.

Förutom Disneys klassiker, så medverkar han även i uppföljarna "Den förtrollade julen" och "Belles magiska värld". Han syns även till i "Hos Musse", "Kingdom hearts" och som leksak i den senare klassikern Aladdin.Visste du att...?
- Hans riktiga namn är Adam.
- Han ligger på plats nummer tre över listan på dom bästa manliga Disneyhjältarna.
- Han är den första Disneyprinsen som inte räddar den kvinnliga hjältinnan i slutet på filmen.
- Han är även den första Disneyprinsen som blir skadad av filmens skurk.
Historien bakom "Från oss alla till er alla"

På juldagen 1950 sändes Disneys allra första TV-show i USA. Den hette "One hour in Wonderland". Förutom att göra reklam för deras nya klassiker Alice i Underlandet så visade dom även några kortfilmer som Walt Disney valt ut. Programmet fick bra kritik och nästa år visade dom en liknande julspecial som hette "The Walt Disney christmas special".


One hour in Wonderland

 

Det var den 19 december 1958 som premiärsändningen skedde för "From all of us to all of you". Den började med att Tingeling trollade fram en Walt Disney i miniatyr på en spiselkrans där han önskade TV-publiken god jul och lämnade över ordet till Benjamin Syrsa. Karaktären skötte sen rollen som presentatör genom attn visa upp julkort och framföra hälsningar från olika Disneyfigurer. Till sist avslutade Benjamin Syrsa med att sjunga "When you wish upon a star". Denna välbekanta stuktur återkom med få ändringar varje år i flera olika länder. Dom enda kortfilmerna som visats varenda år sen början är Jultomtens verkstad (1932) och Plutos julgran (1952).


Kalle Ankas julafton har alltid varit ett av årets mest sedda program i Sverige. 1967 gjordes de första riktiga mätningarna, och man kunde konstatera att det var över 2 miljoner tittare som såg programmet. Nu för tiden ligger tittarsiffrorna på mellan 3,5-4 miljoner tittare. Årets julvärd är Kalle Moraeus.


Milstolpar:
1967: Detta år börjar man ändra runt i programmets tablå som ditintills varit oförändrad. Man ersatte kortfilmen Kalle Anka som jultomte mot kortfilmen Kalle Anka på camping. Pinocchio och Bambi ersattes av Plutos julgran och Nalle Puh och Honungsträdet. I Askungen bytte man ut scenen med Mössens arbetsång till gudmoderns sång Bibbidi-Bobbidi-Boo. Detta år bytte man även ut det engelska originalljudspåren för långfilmerna, till det svenska.
1978:
Man byter ut den svart-vita versionen av Jultomtens verkstad till färgversionen.
1979:
TV2:s nytillträdda barnchef, Helena Sandblad, ville slopa Kalle Ankas Julafton, men bemöttes av en kraftig reaktion från TV-tittarna.
1980:
Programmet fick undertext.
1982
: Bytte man ut Tjuren Ferdinand mot Den fula Ankungen, vilket skapade tittarstorm. Så pass att man var tvungen att visa kortfilmen efter programmet.
1997:
Programmet restaurerades, fick klarare färger, repor togs bort. Den svarta bakgrunden på undertexten togs bort.
1998:
Klippet med Robin Hood sändes inte. SVT:s avtal för det klippet hade nämligen gått ut, så de fick inte sända programmet. Nästa år var dock Robin Hood tillbaka.
1999:
SVT:s programdirektör, Mikael Olsson, ville lägga ner Kalle Ankas Julafton, men bemöttes även han av en kraftig motreaktion.

Dagens fråga till er läsare

Vilken är din favorit bland dom kvinnliga Disneykaraktärerna?
(Det behöver inte vara någon på bilden och djuren såsom Nala och Lady räknas också)


Kändisar som dubbat Disneyklassiker


Claes Malmberg som bland annat spelar pappan i "Lotta på Bråkmakargatan" gör rösten till Lefou i Skönheten och Odjuret.


Dan Ekborg som bland annat medverat i "Tomten är far till alla barnen" gör rösten till Hades i Herkules och Anden i alla tre filmerna.


Rikard Wolff som både är musiker och skådespelare och medverkat i "Änglagård" gör rösten till Scar.


Mikael Persbrandt som mest är känd för sin roll i Beckfilmerna gör rösten till Shan-Yu i Mulan.


Lill-Babs som är musiker och senast har setts i TV-programmet "Så mycket bättre" gör rösten till Mormor Fa i Mulan.


Lasse Berghagen som även han är musiker och setts senast i "Så mycket bättre" gör rösten till Flynt i Tarzan.


Sara Sommerfeld som bland annat medverkat i "Hem till Midgård" gör rösten till Kida i Atlantis.


"Dom är sva... Hur ska jag kunna veta det?!"


Upp - Visste du att...?

- I de flesta scener med huset så används 10 297 ballonger i renderingen men i scenen då huset lyfter är det upp mot 20 622 ballonger. En person på Pixar räknade ut att det skulle behövas runt 20 till 30 miljoner ballonger för att verkligen kunna lyfta Carls hus.
- Denna film var öppningsfilmen till Cannes filmfestival 2009, vilket gör den till den första animerade långfilm som någonsin varit öppningsfilm för denna prestigefulla filmfestival.
- Dogges pose där hela hans svans, rygg och huvud är i en perfekt rak linje, är en hyllning till den identiska posen som Musse Piggs hund Pluto ofta gör.
-
Carl Fredricksen's ansikte är inspirerat från skådespelarna Spencer Tracy och Walter Matthaus utseenden.
- Citatet "I have just met you and I love you" som Dogge säger till Fredricksen är taget från en liten flicka som sa samma mening till en av männen som jobbade med filmen.
- Alla karaktärer är baserade på cirklar och rektanglar, förutom skurkarna som är trianglar.
- Innan filmens titel blev "Upp", kallades den för "
Helium".
- Det är den andra Disney/Pixar-filmen som blivit nominerad till bästa film på Oscarsgalan...
- ... Den vann även.

Gott och blandat

Lite olika scener från Herkules, Ringaren i Notre Dame, Aladdin, Pocahontas och Taran och den magiska kitteln.


Skönheten och Odjuret's priser

Academy award's Oscar, nomineringar:
Film:

Bästa långfilm
Musik:
Bästa sång (Be our Guest, Bli vår gäst)
Bästa sång (Belle)
Bästa ljud
Academy award's Oscar, vinster:
Musik:

Bästa sång (Beauty and the beast, Skönheten och Odjuret)
Bästa originalmusik

Golden globe, vinster:
Film:

Bästa film i kategorin komedi/musikal
Musik:
Bästa sång (Beauty and the beast, Skönheten och Odjuret)
Bästa sång (Be our Guest, Bli vår gäst)
Bästa originalmusik


Skönheten och Odjuret är den första tecknade filmen i världshistorien som blivit Oscarsnominerad till bästa långfilm.

Trassel får en uppföljare

2012 kommer Trassels uppföljare som kommer heta "Tangled ever after". Den kommer handla om Rapunzels bröllop.


Riddle diddle, borttagen sång

Den här sången skulle De tre goda feerna sjunga under tiden dom städade, bakade och sydde medans Aurora var ute i skogen. Melodin hörs dock fortfarande i filmen.


Julkort med Robin Hood

Under 70-talet skulle Robin Hood komma ut på bio i december och då skapades det även julkort med karaktärerna på.
Här är två som gick att köpa.


Anders Öjebo- "Dubbarkungen"


Anders Öjebo föddes den 10 mars 1966 i Göteborg. Han jobbade från början som ljudtekniker, men har sedan 90-talet levt på att dubba Disneykaraktärers röster, såsom Musse Pigg och sjunga introsånger till tv-serier.

Introlåtar
Ankliv, Darkwing Duck, Luftens hjältar, Långbens galna gäng,
Quack Pack, Timon & Pumbaa och Disneydags.
Karaktärer
Klassiker:
Jago (Aladdin), Hermes (Herkules), Mullvaden (Atlantis),
Banzai (Lejonkungen) och Pongo (Pongo och de 101 dalmatinerna).
Omdubbningar:
Peter Pan, Timothy Mus (Dumbo) och Tito (Oliver och gänget).
Uppföljare:
Sebastian (Den lilla sjöjungfrun 2 och 3).
TV-serier:
Dijon och Bubba (Ankliv), Vildkatt (Luftens hjältar), Darkwing Duck, PJ (Långbens galna gäng),
Jago (Aladdin), Timon och Pumbaa (Timon), Kent Korre (Quack pack) och Sebastian (Den lilla sjöjungfrun).Disneydags

Darkwing Duck

Luftens hjältar

Ankliv

Långbens galna gäng

Timon och Pumbaa

Live action reference, Aurora


Live action reference, Tingeling


Före och efterBorttagen scen

Taran och den magiska kitteln är en av Disneys mörkaste filmer (läs mer här), men om dom hållt sig till originalmanuset hade den varit värre.

Här är en bild från en scen som ströks från manuset. Den visar hur en mans hud fräts bort.


Inspiration till Lady

Walt Disney bestämde att animatörerna skulle teckna av verkliga husdjur innan produktionen av Lady och Lufsen sattes igång. Modell för Lady blev filmens regissör Hamilton Luskes hund Blondie.Visste du att...?

Endast 950 ord talas i filmen om Bambi. Istället är det musiken och sångerna som framhäver filmen.

Filmen har blivit Oscarsnominerad till bästa sång (Love is a song), bästa originalmusik och bästa ljud. Walt Disney vann även Golden Globe Specialpris för filmen.


"Jag måste erkänna att jag inte kan sätta foten på det just nu..."


Vargflocken adopterar Mowgli


Gifter sig Belle och odjuret?

"Hej, jag är ett disney fan precis som du antar jag, och jag blev super glad när jag hittade den här bloggen. jag vill bara flika in att Bell gifter sig väl antagligen med odjuret och han är ju en prins, eller har jag bara hittat på det själv? ska nog ta och kolla upp det senare idag. så kan jag återkomma :D"

Jag tror också att dom gifter sig, men det är ingenting som man får se i filmen. Dom flesta Disneyfilmerna slutar med att man får se ett bröllop, men Skönheten och odjuret slutar bara med att dom dansar i sina "vanliga" kläder och trots att det kommit en uppföljare så är det ingen som nämner något om man och hustru.

Sen är ju Belle en ganska självständig tjej, så hon kanske nöjer sig med att bara vara hans flickvän och inte har något behov av ett bröllop. ;)

RSS 2.0