Historielektion - Pongo och de 101 dalmatinerna

Pongo och de 101 dalmatinerna är den första Disneyfilmen som utspelar sig i nutid, nämligen 60-talet i London, England.

Den baserades på barnboken "De hundra och en hundarna" av Dodie Smith som publicerades första gången 1956. Smith hade själv dalmatiner, varav en hette Pongo. Smith fick inspirationen till boken när en nära vän till henne kommenterade att djuren hade vackra pälsar som skulle göra sig utmärkta som klädesplagg.

 

 


Sådan är den genomsnittliga Disneyprinsessan

Moviezine har skrivit en artikel där dom jämfört alla Disneyprinsessor och kommit fram till hur den typiska prinsessan är.

Hon är oftast under 20 år.
 
Sex av tio är från Europa.
 
Hon är oftast vit.
 
Hon gifter sig oftast på slutet.
 
Hon är oftast duktig på hemmasysslor.
 
Båda hennes föräldrar är döda.
 
Hon bär klänning.
 
 
"Den genomsnittliga karaktären i en Disneyfilm är alltså en föräldralös prinsessa med rötter i Europa. Hon är vit, med svart hår. Hon gillar att sy, har ett djur som närmaste sidekick, och trots den unga åldern mellan 14-19 år har hon i slutet av filmen hunnit stadga sig med en karl."

Snövit satte alltså ribban högt för dom kommande prinsessorna i ledet efter henne.

Odjuret från Oz

När Odjuret gör sig i ordning inför middagen med Belle gjorde animatörerna en liten hyllning till Det fega lejonet från Trollkarlen från Oz.
 
 

Herkules och Ariel är släkt

Ariel är dotter till Triton som i sin tur är son till havsguden Poseidon. Poseidons bror är Zeus som är pappa till Herkules. Alltså innebär detta att Ariel och Hercules är släkt med varandra.
 
 

Om Disneyprinsessorna hade haft mänskligt hår

 

RSS 2.0