18 Disneyfrågor - Del 4

10. Vilken känslosam Disneyscen tycker du bäst om?
Det tog lång tid för mig att bestämma mig på den här frågan, så allt slutade med att jag valde ut flera olika scener som antingen får mig att gråta eller rysa varje gång jag ser den.

Från höger
När Kida hittar Atlantis hjärta, en av Disneys mest mäktiga scener.
När Koda träffar sin mamma igen på slutet, det är så himla fint.
När hela Kina bugar för Mulan, jag ryser överdrivet mycket varje gång.
När Tarzan tar Jane och resten till gorillornas område, det är så häftigt när alla gorillorna kommer fram från sina gömställen.
När Odjuret räddat Belle från vargarna och hon tänker rida därifrån, men ångrar sig. Min favoritscen ur Skönheten och Odjuret.
När Kung Triton förvandlar Ariel tillbaka till människa. "Då har jag väl bara ett problem kvar... Hur mycket jag kommer att sakna henne."
När Micke anfaller grizzlybjörnen för att rädda Molle. Jag gråter inte när tanten lämnar Micke i skogen, jag gråter när den här scenen kommer.
När Joey släpper lös Marahute. Gåshud.
När Simba tror att han ska få se sin pappa och istället ser sin spegelbild. Jag både gråter och ryser.
När Nanny märker att valparna blivit stulna. Jag får alltid en liten klump i magen.
Och sist... Hela filmen Ringaren i Notre Dame. Varannan minut händer det något som antingen får mig att gråta eller rysa sönder.11. Vilket barn är ditt favoritDisneybarn?
Toulouse från Aristocats och Molle från Micke och Molle. Toulouse är så charmig med sina vildkattsfasoner och Molle är bara allmänt fin, dock tycker jag inte om honom när han är vuxen.


12. Vem är ditt favoritDisneydjur?
Bambis pappa är absolut nummer ett. Dock får man inte se så mycket av honom men han är så otroligt vackert målad och jag gillar verkligen honom i uppföljaren. Annars gillar jag Rafiki och Percy från Pocahontas.


Jag vill jättegärna höra era svar också, så lägg en minut på att svara på dessa tre frågor.
Tack på förhand!

 


Disneykaraktärer i flera filmer

Angående det här inlägget

"Jag älskar när man hittar såna detaljer :) Det vore awesome om du sammanställer ett inlägg med såna. Hm, om du inte redan gjort det alltså, måste kika igenom arkivet nu, haha"Mycket riktigt så har jag gjort ett sånt inlägg. Det kan du läsa här.

Rottigan + Georgette = sant

Jag har tidigare skrivit lite kort om att man kan se Rottigan från Mästerdetektiven Basil Mus bland Georgettes foton. Nu har jag hittat bilden.


Rundturen i kungariket


Sarafinas repliker

Nalas mamma Sarafina, som endast är med i scenerna innan Simba och Nala beger sig till elefantkyrkogården och när Scar tar över tronen, hade egentligen fler repliker.

I dagens film när Nala frågar om hon får följa med Simba till vattenhålet svarar hon "vad tycker du, Sarabi?".

I originalmanuset skulle hon bland annat säga "Nala, du har precis badat. Försök att hålla dig ren för en gångs skull och kom hem igen innan solnedgången", men scenen var tvungen att kortas ner för att inte filmens tempo skulle bli för långsamt och alla Sarafinas repliker förutom en ströks.Missar med flaggan

Pocahontas är än så länge den enda Disneyklassikern som är baserad på en verklig händelse. Dock har dom gjort en historisk miss i filmen. Storbritanniens flagga "Union Jack" fanns inte under den tiden som filmen utspelar sig i.

Dessutom så slits flaggan sönder i stormen i början av filmen, men en kort stund senare under samma scen är den hel igen.


Visste du att...?

- Från början hade Chip bara en replik.
- I Frankrike fick Clocksworth namnet Big Ben, efter den kända klockan i London.
- Walt Disney hade planer på att göra Skönheten och Odjuret redan på 50-talet, men skrotade filmen när han inte kunde komma på ett passande manus.
- Animatörerna gjorde så att Belle är den enda personen i staden som är klädd i blått, för att verkligen utmärka att hon är annorlunda. Det är också anledningen till varför Odjuret är klädd i blått när han äter middag med Belle.
- Sången "Bli vår Gäst" var från början skriven för Belles pappa Maurice som gäst, men man ville inte lägga ett såndant bra sångnummer på en birollsinnehavare, så man bytte till Belle istället.
- 370 män och kvinnor var inblandade i filmens produktion. 43 av dom var animatörer.
- Det är den sista filmen där Alan Menken och Howard Ashman skrev musik ihop.
- Paige O'Hara (som gör originalrösten till Belle) grät på riktigt när hon läste sina repliker under scenen där Belle sörjer Odjurets död.


Björnbröder på DVD 18 januari 2012

En läsare ville ha fakta om filmen Björnbröder. Jag har skrivit ner det jag hittat och publicerat det i Björnbröderkategorin och om jag hittar något mer så kommer jag att skriva om det.

Idag släpps i alla fall Björnbröder åter igen på DVD.


Svenska dubbningsinsatser, del 2


En värld full av liv

Texten i början till öppningslåten "En värld full av liv" lyder följande:
Nants ingonyama bagithi Baba
Sithi uhm ingonyama
Nants ingonyama bagithi baba
Sithi uhhmm ingonyama
Ingonyama Siyo Nqoba
Ingonyama Ingonyama nengw enamabala

Den texten kan ungefär översättas så här:
Här kommer ett lejon, far
Oh ja, det är ett lejon
Här kommer ett lejon, far
Oh ja, det är ett lejon
Ett lejon vi kommer att erövra
Ett lejon, ett lejon och en leopard kommer till denna öppna plats


Visste du att...?

En läsare bad om att få mer fakta om Lilo & Stitch eller uppföljarna. Jag har publicerat all fakta jag hittat om Lilo & Stitch, men om jag någon gång hittar mer kommer jag självklart att skriva om det här. Jag letade runt lite om fakta om uppföljarna, men det var dåligt med information om dom.

Det jag kunde hitta var två saker:


1. Dr. Jacques von Hamsterviel från "Stitch - experiment 626" är baserad på den franska hånande vakten från Monty Python and the Holy Grail från 1975.

2. I "Stitch Has a Glitch" var Daveigh Chase som gör originalrösten till Lilo så upptagen med att jobba med tv-serien Lilo & Stitch att hennes bästa kompis Dakota Fanning fick göra Lilos röst i filmen.

Daveigh Chase och Dakota Fanning

18 Disneyfrågor - Del 3

7. Vilken är din favoritdansscen?
Jag har tidigare skrivit om att Disney använder samma dans till olika filmer och trots att Belle och Aurora dansar samma dans på slutet, så föredrar jag att se Törnrosaversionen då jag gillar detaljen att hennes klänning byter färg om och om igen. Sen älskar jag när Ariel får dansa för första gången och när Esmeralda dansar under festivalen.Esmeraldas dans börjar på 2:17


8. Vilken är din favoritDisneykyss?
Utan tvekan Aladdin och Jasmines första efter deras flygtur och när prinsen väcker Snövit. Hela slutscenen är ett rent mästerverk.
9. Viken är din favoritfamiljescen?
Här kunde jag inte bestämma mig riktigt, så det blev fyra olika. Den korta scenen när Pongo lägger sig brevid Perdita när hon fött alla valparna, den lilla cermonin innan Simba visas upp inför kungariket, bråket mellan Kung Triton och Ariel och när Rapunzel får träffa sina föräldrar igen.Jag vill jättegärna höra era svar också, så lägg en minut på att svara på dessa tre frågor.
Tack på förhand!

"Han var inte min far, men ändå hör vi ihop"

Angående det här inlägget
"Han är inte Scars son, det skulle bli incest eftersom Kiaras pappas farbror är Scar haha :)
Om jag inte missminner mig skulle det vara så ifrån början men när de insåg att det skulle bli incest ändrade de det"


Nej, Kovu är inte Scars biologiska son men dom räknades som familjemedlemmar, vilket nämns lite då och då under filmen. Jag vet att jag kunde valt ett annat ord i det inlägget, men alla som har sett filmen vet hur deras relation ser ut och det skulle bli så krångligt om jag skrev "I uppföljaren får vi se Kovu, som typ räknas som Scars son fast han egentligen inte är det" eller något liknande. Appropå detta, så läste jag någonstans att produktionsteamets tanke bakom hela släktdramat var att Scar valde ut Kovu som sin efterträdare och därefter adopterade honom, vilket aldrig nämns i filmen.

Så i uppföljaren får vi se Scars adoptivson, för att vara exakt.


Visste du att...?

I originalmanuset fanns det en karaktär som var en speldosa. Den skulle vara filmens "gulliga" karaktär, men ströks när animatörerna började skissa på Chip. Dock kan man se speldosan i scenen innan byns män anfaller Odjurets slott.


Disneys dolda budskap (med glimten i ögat)En läsare tipsade om den här videon och jag blev inspirerad till att skriva ett inlägg om det. Under 2000-talet har det blivit vanligare att smutskasta Disneys klassiker och den hårdaste smällen har prinsesskaraktärerna fått ta. Genom åren har det alltid funnits kommentarer om att deras kroppar inte är realistiska och därför kommer ge en sned bild av hur kvinnokroppen ska se ut till yngre tjejer, men nu för tiden har kritiker även börjat ge sig på filmernas och karaktärernas handling och många påstår att Disneyfilmer kan vara skadligt för barn att titta på.


Så trots att jag älskar Disney så har jag tänkt tillbaka på vissa filmer och tänkt så kritiskt jag kunde och självklart kan jag förstå att många tycker att detta är opassande:


Askungen både pratar och sjunger om att alla drömmar kommer bli sanna om man önskar tillräckligt mycket. Hon ville gå på balen, men hade inte tid att sy om sin klänning så mössen stal material från hennes styvsystrar och sydde klänningen åt henne. När klänningen sen förstördes av de elaka styvsystrarna så kom en god fée och trollade fram en ny klänning. Med andra ord: om du bara väntar tillräckligt länge så kommer universum att fixa alla dina problem. Det spelar ingen roll att du bara är en hushållerska. Dröm på, så kommer du att gifta dig med en kunglighet förr eller senare.


När Snövit får det förgiftade äpplet som hon tror är ett önskeäpple så har hon chansen att önska att drottningen aldrig ska hitta henne eller att hennes folk ska skonas från den elaka drottningen, men väljer istället att önska att den där killen som hon träffade i två minuter ska hitta henne igen så att dom kan gifta sig. Dessutom är det egentligen ingenting som hindrar henne från att själv gå ut i världen för att leta upp honom igen eftersom hon säger att drottningen aldrig kommer att hitta henne där hon befinner sig.

Törnrosa har växt upp med dom tre goda féerna mitt ute i skogen och när hon väl får reda på att hon egentligen är en kunglighet och ska få träffa sina biologiska föräldrar börjar hon gråta över att hon då kommer missa sin date med killen som hon träffade i skogen. När hon sen är påväg till slottet där hon för resten av sitt liv kommer bli bortskämd och uppvaktad ser hon ut som om hon går mot sin egna avrättning. Askungen skulle då inte klagat...


Ariel lämnar sin familj, ger upp sin största talang och ändrar sin kropp för att kunna leta upp den där prinsen som hon aldrig ens pratat med. Hon mer eller mindre säljer sin själ till en häxa och behöver aldrig ta konsekvenserna för det eftersom hennes pappa bryter kontraktet och hennes prins besegrar häxan. På slutet får Ariel som hon vill och får dessutom tillbaka sin röst.

Odjuret låser in Belle i sitt slott som sin fånge och låter henne inte få mat om hon inte äter tillsammans med honom. Speciellt Skönheten och Odjuret får ofta ta skit, eftersom folk ser filmen som ett exempel på en destruktiv relation där kvinnan borde stanna kvar hos den skrikande och våldsamma mannen, eftersom han egentligen är snäll innerst inne.

För att sen gå in på lite småsaker från filmerna i helhet så kan man ju med riktigt kritiska ögon se att Lejonkungens budskap handlar om att man måste döda personer för att kunna bli mäktig eller framgångsrik. I det här fallet syftar jag på att Scar dödade Mufasa för att bli kung och att Simba sen blev kung genom att döda Scar. Och för att få en tjej så spelar det egentligen ingen roll om du är ärlig om dig själv eller inte.  Aladdin ljuger, men får ändå prinsessan på slutet.

Jag kan hålla med om att Disneys dolda budskap oftast verka handla om att man hittar kärleken så förblir man lycklig. Som ett exempel så vantrivs Jasmine i palatset, men när hon träffar Aladdin och han blir sultan och hon måste fortsätta att leva där så nämner hon det inte mer. Belle vill se världen, men kommer bara en bit in i skogen där hon träffar Odjuret som hon stannar hos.

Men trots att jag kan se det kritiska i Disneys klassiker, så anser inte jag att det kan ställa till med problem för barn. Jag, precis som miljontals andra tjejer och killar, är uppvuxen med Disney och trots att vi lekt lekar som varit inspirerade från filmerna, så såg vi inte på filmerna med dom ögonen som vuxna gör idag. Läste någon texten i mitt nyårsinlägg? Disneyfilmer kan bara göra skada om man ser på dom med fel ögon.

Men om du är sugen på lite mer pajkastning mot Disney så kan ni gå in på Lady Dahmers blogg och bland annat läsa det här inlägget eller det här.


Så till dagens frågor
1. Har Disney påverkat din uppväxt?
2. Kommer du låta dina barn titta på Disneyfilmer?
3. Finns det någon Disneyfilm som du tycker sänder ut ett negativt budskap?

Visste du att...?

- Filmens titel skulle egentligen varit "Djungelns konung", tills produktionsteamet kom fram till att lejon inte bor i djungeln.
- Repliken "Vad vill du att jag ska göra då? Klä ut mig som tjej och dansa hula hula?" var improviserad av Nathan Lane som gör originalrösten till Timon.
- När animatörerna skulle börja skissa på karaktärerna tog man in ett vuxet lejon och en lejonunge i studion.
- Elton John och Tim Rice blev chockade när dom insåg att producenterna tänkt låta deras kärleksballad "Känn en doft av kärleken" sjungas av Timon och Pumbaa.
- När Simba har besegrat Scar och hälsar på Nala, Sarabi, osv, kan man se att Zazus näbb rör sig utan att några ord kommer ur. Hans replik var "ers majestät", men man valde att ta bort alla repliker förutom Rafikis för att inte förstöra stämningen i scenen.
-
I slutet av scenen där Mufasa förklarar för Simba att stjärnorna är gamla kungar kan man se stjärnbilden Leo (lejonet) på himlen.
- Zazus originalröst görs av Rowan Atkinson, som även är känd för sin roll som Mr Bean.
- I det ursprungliga manuset var tanken att Scar skickade iväg den vuxna Nala från Lejonklippan för att hon ignorerade hans romantiska uppvaktningar. Idéen skrotades då man ansåg att det var opassande att ha med sexuella trakasserier i en familjefilm.
- Nalas mamma heter Sarafina. Detta nämns aldrig i filmen.
-
Tanken från början var att filmen skulle handla om en konflikt mellan lejon och babianer och Scar skulle varit babianernas ledare.
- Mathew Broderick (originalrösten till den vuxna Simba) och Nathan Lane (originalrösten till Timon) träffades bara en enda gång i en hall. Båda två spelade in sina röster till filmen separat.
- Anledningen till att Mufasas och Scars utseende skiljer sig så mycket från varandra är att dom inte från början skulle vara besläktade.
- Allt rytande genom filmen kommer från tigrar, eftersom lejon inte låter lika mäktiga.


Kort om Pocahontas vs Lejonkungen

I mitten av 90-talet delade Disney upp hela företaget i två "lag", eftersom dom planerade att släppa två filmer samtidigt. Lag A fick jobba med den viktigaste filmen, Pocahontas, eftersom dom visste att den skulle bli en stor succe. Lag B fick jobba med Lejonkungen som snarare bara var ett sidoprojekt för att resten av studion skulle ha något att göra. Disney var helt säkra på att Lejonkungen ändå skulle hamna i skuggan av Pocahontas så på slutet slängde man bara snabbt ihop ett avslutande på B-lagets film och sen släpptes båda två på bio.

Lejonkungen vann en Golden Globe Award i kategorin "Bästa film - Musikal eller Komedi" och tre Annie Awards  för "Bästa Animerade Film". Filmen blev den ditintills mest sålda videofilmen i Disneys historia. Den såldes i mer än 55 miljoner kopior. Pocahontas hade inte en chans.Visste du att...?

Mufasas dödsscen där gnuerna flyr i panik tog Disneys animationsavdelning tre år att göra.Svenska dubbningsinsatser, del 1


7 minuter lång scen - svenska vs engelska


Gilla bloggen på Facebook

Om du har Facebook så kan du nu gå in och gilla bloggens egna sida. Den kommer att uppdateras varje gång bloggen gör det och innehålla bilder, dagens citat, osv.

Klicka här för att komma till sidan eller tryck på länken i menyn.
Glöm inte att bjuda in kompisar!


Disneys guldår

"Vilka filmer är det som är med i Disneys guldår?"

Disneys guldår kallas dom åren där Disney producerade sina största och mest populära klassiker. Under 80-talet kom filmer som bland annat Micke och Molle, Taran och den magiska kitteln (som tystnades ner), Mästerdetektiven Basil Mus och Oliver & gänget. Även om filmerna drog in pengar fick dom inte lika mycket uppmärksamhet som tidigare filmer.

Det hade gått nästan 20 år sedan Disney gjort en tecknad långfilm med en prinsessa (Törnrosa) i huvudrollen, men 1989 producerades Den lilla sjöjungfrun som blev en stor succe och Disneys guldår startade. Efter den kom Skönheten och Odjuret, Aladdin, Lejonkungen, Pocahontas, Ringaren i Notre Dame, Herkules, Mulan och Tarzan. Jag är faktiskt inte riktigt säker på vid vilken film guldåren slutade, men man brukar säga att det är alla filmer som producerades under 90-talet.


Visste du att...?


- Robin Hood är den första Disneyfilmen med djur som rör sig som människor.
- Marian och Robin Hood är det andra paret i Disneys historia som vuxit upp tillsammans, skiljts åt och sen blivit kära i vuxen ålder. Det första paret var Bambi och Faline och det senaste var Simba och Nala.

- Marian är den enda kvinnliga karaktären i filmen som har skor på fötterna, alla andra honor är barfota.
- Marian har funnits på Disneyland, men försvann under 80-talet.


Tidigare skiss på Marian och Robin Hood


Tidigare skisser på Marian

18 Disneyfrågor - Del 2

4. Vem är din favoritsidekick?
Med en sidekick så menar man ju en nära medhjälpare till filmens hjälte, så jag är inte riktigt säker på om Rafiki passar in i den kategorin men han hjälper ju Simba flera gånger i filmen så jag tycker att han räknas. Dessutom är Rafiki med i två av mina absoluta favoritscener i Lejonkungen. Min andra favoritsidekick är Dodger från Oliver och gänget.


5. Vem är din favoritskurk?
Åh, den här var klurig. Jag tycker att Disney har två sorters skurkar, dom allvarliga och dom komiska. Dom allvarliga är bara rent ondsinta, vilket dom komiska också är förutom att man ändå kan skratta åt dom under filmen. Jag har några stycken i båda kategorierna.

Allvarliga skurkar:
- Den onda féen, Ursula,
Scar och Mor Gothel.
Komiska skurkar:
Kapten Krok, Gaston,
Hades och Yzma.


6. Vilket är ditt favoritpar?
Lady och Lufsen och Belle och Odjuret.


Jag vill jättegärna höra era svar också, så lägg en minut på att svara på dessa tre frågor.
Tack på förhand!

"Äh, du röker som min gamla farmor..."


Vart kan man se Lilo & Stitch på svenska online?

"Åh jag älskar Lilo och Stitch!! Du vet möjligtvis inte vart man kan se filmen på svenska online? :)"

Jag har letat men kan inte hitta den på svenska så att du kan titta på den direkt på internet. Det du kan göra är att ladda ner den, men om du vill se den lagligt så kan du iallafall se den på youtube, dock på engelska.


Visste du att...?

Skulpturerna som man kan se runt Odjurets slott är tidigare idéer på hur han skulle ha sett ut.


Howard Ashman - En av Disneys största legender


Howard Ashman föddes i Baltimore den 17 maj 1950. Han skrev sångtexterna till några av Disneys mest kända klassiker. Han sammarbetade med sin kollega Alan Menken när musiken skrevs till Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret och Aladdin. Han producerade även Den lilla sjöjungfrun, som är den första filmen under Disneys guldår.
Ashman har skrivit musiken till:
Oliver och gänget, Den lilla sjöjungfrun,
Skönheten och Odjuret och Aladdin.


Under produktionen av Skönheten och Odjuret (som han även var verkställande producent för) kom det fram att Howard hade AIDS och var döende. Han jobbade nästan in i det sista, han hann skriva hälften av sångerna till Aladdin innan han, den 14 mars 1991, gick bort. Han fick inte chansen att se slutresultatet av Skönheten och Odjuret. Han är idag ihågkommen som än av Disneys främsta lyriker och en av dom största Disneylegenderna.

I sluttexten av Skönheten och Odjuret står det:
Till vår vän, Howard,
som gav en sjöjungfru hennes röst och ett odjur hans själ
Vi kommer att vara för evigt tacksamma


Vinster och nomineringar:
1989
Vinst - bästa sång (med Menken) - "Under the Sea" (Havet är djupt) från Den lilla sjöjungfrun
Nominering - bästa sång (med Menken) - "Kiss the Girl" (Ta en kyss) från Den lilla sjöjungfrun

1991
Nominering - bästa sång (med Menken) - "Belle" (Belle) från Skönheten och Odjuret
Nominering - bästa sång (med Menken) - "Be Our Guest" (Bli vår gäst) från Skönheten och Odjuret

1992
Nominering - bästa sång (med Menken) - "Friend Like Me" (En vän som jag) från Aladdin
Howard Ashman sjunger "Beauty and the beast" som han skrev texten till samtidigt som Alan Menken som skrev melodin spelar piano.

Alan Menken - Disneys största levande legend


Alan Menken föddes i New York den 22 juli 1949. Han är en kompositör av filmmusik och har skrivit musiken till några av Disneys mest älskade klassiker. Han sammarbetade med sin kollega Howard Ashman när musiken skrevs till Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret och Aladdin.
Menken har skrivit musiken till:
Den lilla sjöjungfrun, Skönheten och Odjuret, Aladdin,
Pocahontas, Ringaren i Notre Dame, Herkules,
Kogänget, Förtrollad och Trassel.

Menken har hittills tagit hem åtta Oscarstatyetter (vilket är rekordet för en person som lever än idag), samt varit nominerad för ytterligare tre. Utöver detta har han även fått ta emot åtta Golden Globes.

Vinster och nomineringar
1989
Vinst - Original Score - Den lilla sjöjungfrun.
Vinst - bästa sång (med Ashman) - "Under the Sea" (Havet är djupt) från Den lilla sjöjungfrun
Nominering - bästa sång (med Ashman) - "Kiss the Girl" (Ta en kyss) från Den lilla sjöjungfrun

1991
Vinst - Original Score - Skönheten och Odjuret
Vinst - bästa sång (med Ashman) - "Beauty and the Beast" (Skönheten och Odjuret) från Skönheten och Odjuret
Nominering - bästa sång (med Ashman) - "Belle" (Belle) från Skönheten och Odjuret
Nominering - bästa sång (med Ashman) - "Be Our Guest" (Bli vår gäst) från Skönheten och Odjuret

1992
Vinst - Original Score - Aladdin
Vinst - bästa sång (med Tim Rice) - "A Whole New World" (En helt ny värld) från Aladdin
Nominering - bästa sång (med Ashman) - "Friend Like Me" (En vän som jag) från Aladdin

1995
Vinst - Original Musical or Comedy Score (med Stephen Schwartz) - Pocahontas
Vinst - bästa sång (med Schwartz) - "Colors of the Wind" (Färger i en vind) från Pocahontas

1996
Nominering - Original Musical or Comedy Score (med Schwartz) - Ringaren i Notre Dame

1997
Nominering - bästa sång (med David Zippel) - "Go the Distance" (Jag kan klara det) från Hercules


Miss under sången "A pirate's life"
Odjurets födelsedag

I prologen säger berättarrösten att rosen kommer blomma till Odjurets tjugoettårsdag och under låten "Bli vår gäst" säger Lumiere att dom rostat i tolv år. Eftersom det sista bladet faller i slutet på filmen så innebär det att den dagen var hans födelsedag.

Så hur såg dagen ut då?

Negativa händelser:
- Belle lämnade honom.
- En by anföll hans slott.
- Han blev knivhuggen.
Positiva händelser:
- Belle kom tillbaka.
- Han blev förvandlad till människa igen.

Detta innebär hursomhelst att Odjuret var nio år när han blev förvandlad.Bild från uppföljaren "Den förtrollade julen"


18 Disneyfrågor - Del 1

Idag har jag skapat en ny kategori som heter "Dagens fråga". Som vissa säkert märkt så har jag ställt några få frågor till er förut, men jag tänkte börja göra det lite oftare nu och då vill jag samla allt i en kategori.

En läsare har skrivit ner 18 frågor som hon vill att jag och resten av mina läsare svarar på.
Jag tyckte att det var intressanta frågor, så för att jag (och ni andra) ska kunna ge så bra svar som möjligt så ska jag dela in alla frågor i olika inlägg. Det kommer ungefär bli tre frågor om dagen tills vi gått igenom alla 18.
Låter det bra? Då kör vi.1. Vilken är din favoritDisneyfilm?
Jag har tre stycken faktiskt, beroende på vilket humör jag är på. Men Den lilla sjöjungfrun är min absoluta favorit. Jag tycker att hela filmen är så otroligt vacker, både miljön och musiken. Dessutom är Ariel en karaktär som jag verkligen kan se mig själv i. På plats nummer två kommer Lady och Lufsen. Jag gillar hur hela filmen verkligen bara kretsar kring hundarna och deras samhälle. För det mesta får man bara se benen på Ladys ägare, vilket gör att man inte har något annat val än att se hela världen ur hennes synvinkel. Den tredje filmen är Pongo och de 101 dalmatinerna. Den filmen brukar jag kalla för min feel good movie. Hur ledsen jag än är så mår jag alltid bättre efter att ha tittat på den. En dag såg jag den fyra gånger på raken utan paus, så jag kan se den hur många gånger som helst utan att tröttna.


2. Vem är din favorithjältinna?
Förutom Ariel, så är jag lite småkär i både Marahute från Bernard och Bianca i Australien och Jane från Tarzan. Jane skiljer sig så mycket från dom tidigare hjältinnorna då hon är klumpig, inte sjunger någon sång (har ni också tänkt på det?) och jag tycker att man får se mer av hennes charmiga personlighet än vad man fått se hos tidigare karaktärer.

Marahute kan jag inte sätta fingret på vad det är som gör att jag tycker om henne så mycket, hon är helt enkelt bara en av Disneys mest älskvärda karaktärer enligt mig.


3. Vem är din favorithjälte?
Lufsen och Robin Hood. Båda två är egentligen "bad guys", Lufsen som är ökänd och lever livet med varenda tik i hela stan och Robin som är kriminell och efterlyst. Men Robin tar allt han stjäl och ger till dom fattiga och Lufsen hjälper alla hundar som hundfångaren tar.Jag vill jättegärna höra era svar också, så lägg en minut på att svara på dessa tre frågor.
Tack på förhand!


När kommer Tangled ever after till Sverige?

"Vet du när Tangled ever after kommer till Sverige? Hittar bara datum för USA."

Den släpps ju i USA den 20 januari och om jag förstått allt rätt så kommer den till Sverige ganska kort efter det, nämligen någon gång mellan februari och juli. Jag kommer ta upp detta igen när jag fått ett datum.

Filmen kommer släppas samtidigt som Skönheten och Odjuret kommer ut i 3D, så i reklamen för filmen får man även se en kort scen ur Trassels uppföljare.


RSS 2.0