Designhjälp!

Jag satt och kollade igenom mina kategorier när jag upptäckte att den lilla knappen längst ner på sidan ("nästa sida"/"föregående sida") försvunnit. Detta leder till att man till exempel i kategorin "blandat" inte kan se äldre inlägg och måste bläddra runt i arkivet för att kunna hitta dom. Det här problemet gör det otroligt svårt för läsare (och självklart mig) att hitta vissa inlägg. Jag har googlat runt lite för att hitta en kodmall där jag kan ta den lilla delen som gör att man kan gå bakåt i en kategori, men jag hittar ingen som verkar fungera.

Finns det någon som vet hur man gör eller måste jag byta design? Jag har provat lite olika designer på bloggen och den här känner jag mig ganska nöjd med förutom färgerna som jag ska ta tag i någon dag när jag har tid och ork, så det hade känt tråkigt om jag var tvungen att byta ännu en gång.

Paus över helgen

Hej alla läsare!

Det kommer inte bli någon uppdatering över helgen, eftersom jag behöver lite tid för mig själv och ska ta det så lugnt som möjligt. Men från och med måndag kommer jag fortsätta med att försöka uppdatera med minst ett inlägg om dagen. Dock skulle jag uppskatta lite inspiration från er. Vad ska jag skriva om? Vilken film? Vilken karaktär? Vill ni ha någon bakgrund om någon sång? Någon borttagen sång? Fel och missar ur någon film? Fundera och kommentera!

Annars vill jag bara önska er en jättefin helg och så ses vi nästa vecka!
 

Lille John

Visste du att Lille John är inspirerad av Baloo från Djungelboken? I USA gör Phil Harris rösten åt båda karaktärerna så Sverige hängde på och lät också Beppe Wolgers göra rösten åt Lille John, då han redan dubbat Baloo några år tidigare.

Från början var tanken att Lille John skulle vara en elefant, men efter lite skisser kom dom fram till att det skulle passa bättre med en björn.



Humor


Mamma: "Jag skulle bett våra förfäder om lycka."
Mormor: "Vad vet dom om lycka? Dom är döda."

Askungen - Diamond edition


Idag släpps Askungen på DVD och Blu-ray!

DVD
Antal skivor: 1
Extramaterial:
- Se filmen med introduktion av Diane Disney Miller
- Kortfilm: Trassel för evigt
- Bakom magin: Ett nytt prinsessfantasiland

Blu-ray (Combo pack tillsammans med DVD)
Antal skivor: 2
Extramaterial:
- Allt som finns på DVD-versionen
- Bakom kulisserna
- Borttagna filmer
- Musik och mer
- Biotrailers

Tito

- Hans riktiga namn är TiIgnacio Alonzo Julio Frederico de Tito.
- Georgette kallar honom för Alonzo Frederico Tito.
- När Georgette övertalar Tito att tjuvkoppla kranen i Sykes lager som ska rädda Jenny sjunger han "Hej hå, hej då till gruvan nu vi går", vilket är en hänvisning till Snövit och de sju dvärgarna.




Harlan Ellison - avskedad efter fyra timmar


Inte direkt Disneylegend, men lite legendarisk blev han nog.

Harlan Ellison anställdes som manusförfattare för Walt Disney Studios. Under sin första dag började han skämta om att göra en pornografisk animerad film med gruppsex med Disneyfigurer, såsom Musse Pigg, Kalle Anka, Mimmi, Tingeling och de sju dvärgarna. Roy Disney hörde honom och han avskedades med en gång. Ellison hann arbeta på Disney studios i cirka fyra timmar.

Lite kort om vad som hände under produktionen

Enligt animatörerna är Djungelboken den film som dom är mest nöjda med, då dom anser att dom aldrig lyckats teckna karaktärer som spelar så bra mot varandra.
 
Walt Disney var faktiskt inte med och arbetade så mycket med filmen, utan överlämnade den till Bill Peet som skrev ett manus som mer eller mindre baserades helt och hållet på Rudyard Kiplings bok. När Walt läste igenom manuset var han inte nöjd, eftersom han förstod att filmen skulle bli väldigt mörk och dyster.
 
Bill Peet och Walt Disney ordnade ett möte där dom skulle försöka komma överrens om ett nytt manus, men det misslyckades och Bill Peet lämnade studion och återvände aldrig igen.
 
Larry Clemmons tog över Peets jobb och började skriva ett nytt manus. Han hade tidigare bara skrivit manus till spelfilmer och aldrig till en tecknad film.Walt ordnade ännu ett möte med några av arbetarna på Disney studios och inledde mötet med frågan: "Hur många av er har läst Djungelboken, originalet, av Kipling?". Ingen sa något och det gjorde Walt nöjd eftersom han ville att filmen skulle fungera som en barnfilm.

Det gäller att trycka på paus på rätta stället


Walt Disneys död

Hösten 1966 var det ingen som visste att Walt Disney var allvarligt sjuk. Han hade ont i nacken och åkte in till sjukhuset för att undersöka det eftersom han trodde att det var en nerv som kommit i kläm. När läkarna tagit ett antal tester visade proverna att han hade lungcancer. En månad före hans död återvände han till studion. Hans kollegor har efteråt i intervjuer berättat att han såg tunn, tärd och grå ut och att det egentligen inte var förrens då som dom insåg att han verkligen var sjuk.
 
 
Det Marc Davis (Nine old men) reagerade på var att när Walt lämnade studion sa han "hej då", vilket han aldrig någonsin gjort förut. Varje gång han gick ifrån studion hade han alltid sagt "vi ses nästa vecka". Knappt en vecka efter det, den 15 december, runt halv tio på morgonen kom Ollie Johnston in med tårar i ögonen och berättade att Walt var död. Alla hanterade sorgen på sitt egna sätt. Vissa grät, vissa packade sina saker och åkte hem och andra satt helt tysta. Dagen efter hans död hängde alla flaggor på halv stång på Disneyland och en orkester spelade "Ser du stjärnan i det blå".

Dagens fråga

Under alla år som jag lyssnat på Disneysånger har jag märkt att jag missförstått eller hört fel på vissa verser och det har inte varit förrens jag kollat upp texten som jag förstått att jag hört fel i flera år. Av dom som jag nu kunde komma på på rak arm var:

Döttrar till Triton - Den lilla sjöjungfrun
Jag har hört: Vår fader som fött oss och gett oss hjälp
Texten går egentligen: Vår fader som döpt oss och gett oss fjäll

Bli vår gäst - Skönheten och Odjuret
Jag har hört: *aldrig hört vad han säger* och matsalen presenterar stöld...
Texten går egentligen: Här en stol och matsalen presenterar stolt...

Gatans guld - Oliver och gänget
Jag har hört: Man är gatans kung
Texten går egentligen: Man tar gatans guld
 

Dagens fråga:
Vad har du hört för fel text i Disneys alla låtar?


Slutet på Djungelboken


Manusförfattarna stötte på problem när dom nästan skrivit klart hela manuset. Dom upptäckte att dom gjort relationen mellan Baloo och Mowgli så stark att dom inte kunde komma på hur filmen skulle kunna sluta med att Mowgli återvände till människobyn.
 
 
Walt Disney tyckte att det skulle vara en liten flicka som lockade in Mowgli till människorna. Ollie Johnston, som skulle animera scenen, tyckte att det var fruktansvärt men ju mer han tänkte på scenen så kom han fram till att det var en bra idé och började teckna en väldigt öm och känslig scen som kändes naturlig och smakfull.
 

Merlins och Madame Mims duell

 
Striden mellan Merlin och Madame Mim nämns ofta av animeringsexperter som några av de bästa animerade scenerna i modern tid.

En helt ny värld och två månar

Under sången "En helt ny värld" passerar Aladdin och Jasmine en fullmåne, men senare under sången kan man se en halvmåne speglas i vattnet.




Ariels systrar

 
Inte ens Disney själva verkar ha helt klart för sig i vilken ordning systrarna är födda, så jag skrev dom i den ordningen som dom sjunger i sången "Döttrar av Triton". Dock stämmer inte den ordningen i syskonskaran om man tittar på "Den lilla sjöjungfrun 3 - Sagan om Ariel".


Aquata
Hennes namn betyder "vatten" på latin.


Andrina
Det är hon som kommer på att Ariel blivit kär. "Märks inte det, pappa? Ariel är kär."
Hennes namn är den feminina formen av "Andrew". I den tredje filmen är det samma person som gör originalrösten åt henne och Ariels dotter Melody.
 
 
Arista
Hon är med i tv-serien "Den lilla sjöjungfrun" i första säsongen, avsnitt tretton "Beached".
I den tredje uppföljaren märker man att hon, liksom Ariel, är musikaliskt begåvad. Hennes namn kommer från ordet "aristokrat".
 
 
Attina
Hennes födelsenamn är en variant av namnet Athena, samma namn som hennes mamma.
 
 
Adella
Hennes namn är en latinsk form av "Adele".
 
 
Alana
Hon är med i tv-serien i första säsongen, avsnitt tio "Eel-ectric city".
Hennes namn är den feminina formen av "Alan".

Visste du att...?

- Från början var det meningen att filmen skulle heta Kingdom of the Sun.
- Kuzco är i artonårsålder, men David Spade som gör originalrösten till honom var i trettioårsåldern när han spelade in rösten.
- Ljusstaken som är med i scenen där Yzma och Kronk ska äta middag med Kuzco är inspirerad från en karaktär som skulle varit med i filmen.
- ChiCha, Patchas fru, är den första gravida kvinnan i en animerad Disneyfilm.
- I scenen där Pacha bär Kuzco genom djungeln diskuterar dom att Kuzco har blodsockerfall. Det är ett medvetet skämt då David Spade lider av hypoglykemi som är ett medicinskt tillstånd av låg blodsockerhalt.
- Filmen skulle egentligen vara baserad på Prinsen och Tiggarpojken. Den skulle handla om en ung kejsare vid namn Manco som skulle byta plats med bonden Pacha. Den gamle trollkvinnan Yzma skulle få reda på detta och förvandla kejsaren till en lama. När halva filmen var färdig kom man på att manuset inte höll och produktionen avslutades.
- När Tipo säger "Vet du vad, jag tror inte att du är min gammelfaster. Du ser mer ut som min gammal, gammal...", så säger han ordet "gammal" 23 gånger.
- Pachas namn betyder "jord".
- Yzma bär lila kläder genom hela filmen, en färg som ofta förknippas med galenskap.


Rykten om Pixars uppföljare

För några dagar sen skrev jag om att Monsters Inc ska få en uppföljare och nu har jag hittat lite rykten som cirkulerar runt på internet.

Hittills har Pixar producerat tre uppföljare till sina mästerverk, men efter lite slösnokande på internet läste jag att Pixar verkar vara inne på att göra ännu fler uppföljare. Det funderas på att göra en fjärde film om Toy story och även Superhjältarna skulle få en uppföljare, men idéen ligger på is för tillfället.

En annan populär Pixarfilm som kommer få en uppföljare är Hitta Nemo, men den beräknas inte ha premiär förrens 2016.


Vilken Pixarfilm hade du velat ha en uppföljare till?


Lejonkungen och Lejonkungen 3 åter igen på DVD

För er som ännu inte har Lejonkungen på DVD hemma så får ni nu ännu en chans att köpa den. Idag släpps både en box med alla filmerna om Lejonkungen och även Lejonkungen 3 på DVD.



Visste ni att när Lejonkungen släpptes på DVD förra året så fick filmbolaget plötsligt stoppa försäljningen under ett tillfälle? Anledningen var att det kom in många klagomål på att framsidan var dåligt animerad och att karaktärerna inte såg ut som dom gjorde i filmen? En ny framsida fick målas upp och försäljningarna fortsatte. Om ni tittar på dom båda bilderna och jämför dom så förstår ni vad jag menar. Speciellt Nala fick göras om från grunden då hon bland annat hade bruna ögon istället för blå/gröna, morrhår och annorlunda formade ögonbryn.


Tim Burton och Disney

Visste du att filmregissören och producenten Tim Burton har jobbat på Disney studios? Han hade ett finger med i Taran och den magiska kitteln och var även med och animerade i Micke och Molle.

Han är annars känd för att ha skapat bland annat Edward Scissorhands, Kalle och chokladfabriken och Corpse Bride. Andra filmer som han regisserat och som även tillhör Disney är The nightmare before christmas och Alice in Wonderland.


Rapunzels torn finns på Disneyland

Visste ni att filmen Trassel blev så populär att man lät bygga en modell av tornet på Disneyland? I Tyskland finns det även en till modell (bilden längst ner) som byggdes i samband med en festival.




Monsters Inc får en uppföljare

2001 producerade Pixar Monsters Inc och nu är det klart att det 2013 kommer en uppföljare. Den kommer heta "Monsters university" och kommer utspela sig före den första filmen och kommer handla om när Mike och Sulley studerade på universitetet.


Humor


Jane: "... Och pappa, dom tog min sko!"
Professor Porter: "Men det är ju dom som jag köpt."

RSS 2.0