Dagens fråga

 
Glad halloween allihopa!
Har du någonsin klätt ut dig till en Disneykaraktär på halloween?
Om inte, vem skulle du vilja klä ut dig till?

Den elaka drottningen

Before evil sorcerers cast their spells,
Before perilous rulers would be kings,
Before wicked witches ruled the sea,
There was an apple...
 
Veckans tema är över och jag kommer att avsluta den med att skriva om den första Disneyskurken som skapades.
 
Hennes riktiga namn är Drottning Grimhilde. Drottningen animerades först som en ganska ful och komisk karaktär, men Walt Disney ville att filmen skulle vara realistisk och eftersom drottningen ska föreställa den näst vackraste kvinnan i landet så målades hon om till det utseendet som vi är vana vid att se idag.
 
 
Lucille La Verne gjorde originalrösten till Den elaka drottningen. Disney hade tänkt ha en annan röstskådespelerska till häxan, men La Verne ville verkligen göra båda rollerna så hon tog ut sina löständer och det gjorde att hon både fick en annan röst och även rollen som häxan. Skriket som häxan ger ifrån sig när hon faller ner från berget användes igen i filmen Törnrosa när Den onda féen som drake får svärdet i bröstet.
 
Lyssna och jämför rösterna
 
 
 
En tidig idé var att drottningen skulle kidnappa prinsen och sätta honom i fängelsehålorna. Hon skulle berätta om sin plan om hur hon skulle göra sig av med Snövit och även försöka övertyga honom om att han kommer få känslor för drottningen. Han skulle senare lyckas rymma och bryta Snövits förtrollning. Idéen skrotades pågrund av att man ville fokusera mer på dom större karaktärerna och beslöt att prinsen endast skulle dyka upp i dom viktigaste scenerna. Dock inspirerade den här scenen till scenen i Törnrosa när Den onda féen pratar med Philip i fängelsehålan.
 
Skillnaden mellan romanen och filmen
- I Bröderna Grimms saga försöker drottningen döda Snövit tre gånger. En gång genom att dra åt snöret på Snövits korsett tills hon slutar andas, en annan gång genom att sätta en förgiftad kamm i hennes hår och tredje gången genom att ge henne ett förgiftat äpple. Dock förgiftar hon bara halva så att äpplet är hälften vitt och hälften rött. Hon ger Snövit den röda halvan och äter själv den vita, för att bevisa för Snövit att det inte är någon fara att äta äpplet.
- I Bröderna Grimms saga förvandlar sig drottningen inte till en gammal tant, utan använder smink för att föråldra sitt utseende.
- I en av dom tidigaste versionerna av Snövit och de sju dvärgarna är Den elaka drottningen Snövits riktiga mamma.
- I filmen dör drottningen genom att falla ner från en hög höjd. I originalsagan blir hon bjuden till prinsens och Snövits bröllop. När hon anländer tvingar prinsen på henne ett par glödande skor av järn och tvingar henne att dansa framför Snövit tills hon faller ner död.

Askungens uppföljare på DVD och Blu-ray

Idag släpps alla Askungens uppföljare. Man man antingen köpa dom en och en på DVD eller en box på Blu-ray.

Askungen II - Drömmen slår in (DVD)
Antal skivor: 1
Extramaterial:
- Spel: Askungens förtrollade slott
- Sagostund: Ett litet missförstånd
- Kortfilm: Magisk musik
- Musikvideo: "Samla ihop det"
 
Askungen III - Det magiska trollspöet (DVD)
Antal skivor: 1
Extramaterial:
- Spel: Bibbidi bobbidi
- Askungens balsal
- Musikvideo med Hayden Panettiere
 
Askungen II + III - Box (Blu-ray)
Antal skivor: 2
Extramaterial:
- Förvandlas till en prinsessa, del 1
- Förvandlas till en prinsessa, del 2
- Kortfilm: Magisk musik
 

Gothel - Visste du att...?

- Gothels klänning är från renässansen, vilket är 400 år före filmens handling utspelar sig, nämligen 1780. Animatörerna ville att publiken skulle förstå hur gammal hon faktiskt är.
- Hon är alltså den äldsta av alla Disneyskurkar.
- Man hör aldrig Gothels namn, förutom i början när berättarrösten nämner henne.
- Hon målades med mörkt lockigt hår för att hon skulle vara Rapunzels motsats.
- Gothel är även en väldigt unik skurk, då hon faktiskt visar att hon bryr sig om Rapunzel. Hon lagar hennes favoritmat och ger sig ut på en lång resa för att skaffa en födelsedagspresent till henne.
 

Ursula

På tidigare skisser kan man se att Ursula inte alltid var tänkt att se ut som en cecaelia, med andra ord hälften människa och hälften bläckfisk. Animatörerna testade många olika havsdjur innan dom fick fram det slutgiltliga resultatet. Ursula var den karaktären som gick igenom flest förändringar. När dom väl bestämt sig för att göra henne till en bläckfisk målades hon först i en smal version, men efter att ha testat att göra henne i en överviktig version märkte dom att det gav henne ett mycket mer unikt och speciellt utseende. Ursulas ansikte är inspirerat från en känd drag queen vid namn Divine.
 
 
När Ursula sjunger sången "Ni förkrympta små liv" sjunger hon:
"Dom män som finns där uppe hatar pladder, på flickor som mest sladdrar blir man trött.
Så på land är lyckan gjord om kvinnor spar på sina ord".
Trots att hon hypnotiserat Eric så lyder hon sina egna råd då karaktären Venessa aldrig säger ett ord inför honom. Första gången man får höra hennes röst är när hon skriker för att hon bli anfalld av ett antal havsdjur och nästa gång för att försöka hindra Ariel och Eric att kyssa varandra. Animatörerna ville att visa att hennes kraft försvagades mer och mer, så efter att snäckan gick sönder målade dom henne på ett sätt som visade att hennes skönhet bleknar mer och mer.
 
 
Visste du att...?
- I tidigare manus var tanken att Ursula skulle vara Tritons syster och Ariels faster.
- Ursula dör inte av att bli spetsad av skeppet, utan av att hon blir träffad av blixten ett antal gånger.
 
 
 
Skillnad mellan filmen och novellen
- Sjöhäxan finns med i sagan, men bara under en kort stund när sjöjungfrun blir människa.
- I sagan skär sjöhäxan ut sjöjungfruns tunga med en kniv och sliter hennes stjärtfena i två delar. Disney tyckte att det skulle bli för brutalt att animera, så dom gjorde om scenen till att det var magi som förändrade sjöjungfrun.
 
Fel och missar
- Trots att en riktig bläckfisk har åtta tentaklar så har Ursula tekniskt sätt bara sex, men då hon har två människoarmar så fick animatörerna nöja sig med det för att spara tid och pengar.
- Under hennes dödsscen kan man se att hon har ett skelett, trots att hon är en bläckfisk.
 

Gaston

Gaston anses vara den yngsta av alla Disneyskurkar, då hans ålder är någonstans i tjugoårsåldern. Under Gastons och Odjurets strid skriker Gasto "Belle är min!", men munnen formar en annan mening. Tanken från början var att han skulle skrika "dags att dö!", men man tyckte att det skulle bli för mörkt för barnen så repliken ändrades trots att animatörerna animerat munnen till den ursprungliga meningen.
 
När filmen släpptes på DVD kunde man se döskallar i Gastons ögon precis innan han faller ner från tornet.

Dödsscenen är också ändrad för barnens skull. Gaston skulle hugga Odjuret med kniven flera gånger och sen begå självmord genom att hoppa från tornet samtidigt som han skulle skratta som besatt. Första idéen på hur han skulle dö skulle äga rum i skogen där Gaston efter en lång strid mot Odjuret skulle falla ner från en klippa och bryta benet. När han skulle försöka resa sig upp skulle vargarna komma och göra slut på honom. Idéen skrotades som sagt, men man använde sig av något liknande i Lejonkungen för Scars död.

 
Bloggens mest onödiga fakta: Bill Farmer som gör rösten till Långben gör ljudet som kommer från Gaston när han sväljer äggen under hans sång.

Sykes och Roscoe och DeSoto

Mr Sykes fullständiga namn är William Bill Sykes och hans röst görs av Robert Loggia, en skådespelare som är känd för att spela roller som maffiabossar och liknande. I en scen tar Sykes upp en pistol och laddar den innan han går ut från rummet. Det är andra gången publiken får se en skurk med en pistol, då det finns en scen med Kapten Krok där han skjuter en pirat i Peter Pan cirka trettio år tidigare.
 
Hans hundar Roscoe och DeSoto pratar i den amerikanska versionen med en svag italiensk brytning som en hänvisning till den italienska maffian. Inspirationen till hundarnas namn kommer från två gator som ligger några mil ifrån Walt Disney studios, Roscoe Blvd och DeSoto Ave.
 
 
 

Hades - Visste du att...?

- Eftersom Hades är en gud och därmed odödlig så dog han inte när han trillade ner i dödsfloden Styx.
- Ett komiskt fel i filmen är att Hades inte själv visste att Herkules fortfarande levde efter alla år, speciellt med tanke på att han är dödsguden och tar emot alla själar.
- Han är en av dom få skurkarna som har historisk betydelse, såsom John Ratcliffe (Pocahontas) och hunnerna (Mulan).
 

Kapten Krok

Hans fullständiga namn är Kapten James Bartholomew Krok.

Frank Thomas hade problem när han skulle animera karaktären eftersom det var svårt att hitta en balans mellan att skapa en hotfull karaktär som ändå skulle ha en svaghet, nämligen krokodilen. Från början var tanken att Kapten Krok skulle dö i slutet på filmen, men man märkte att testpubliken kände sympati för honom och scenen där krokodilen skulle äta upp filmens skurk ströks. Det var Walt Disneys idé att den sista scenen med Krok skulle vara en komisk scen där krokodilen jagade honom mot solnedgången.

I ett tidigare manus skulle Kapten Krok varit med i "Pirates of the caribbean - At worlds end" i scenen när alla piratledare träffas.


Shere Khan - Visste du att...?

- Shere Khan betyder "lejonkung" på hindi.
- Han är en Bengalisk tiger, även kallad Indisk tiger. Den är utrotningshotad och livnär sig bland annat på björnar, vilket gör att han är en naturlig fiende till Baloo.
- I första filmen vet Shere Khan inte vad Mowgli heter, utan kallar honom bara för "mansvalpen". I uppföljaren tilltalar han dock Mowgli vid namn.
- I boken som filmen är inspirerad av dör tigern en ganska liknande död som Mufasa gick till mötes, nämligen att bli ihjältrampad av en panikartad flock bestående av bufflar.
 

Om en vecka...

...är det Halloween och det firar bloggen med att varje inlägg fram till den 31 oktober kommer handla om Disneys skurkar.
 
Before evil sorcerers cast their spells,
Before perilous rulers would be kings,
Before wicked witches ruled the sea,
There was an apple.
 
 
Tidigare inlägg som enbart fokuserat på filmens skurk:
Madame Medusa
Scar
Cruella De Vil
Den onda féen

Topp tio

En läsare bad mig för ett tag sen att göra en topp tio med mina favoritDisneyfilmer och nu är jag färdig med den.
 
Den lilla sjöjungfrun
Hela filmen är så fruktansvärt vacker. Jag verkligen älskar animeringen, varesig man ser miljön i havet eller på land. Filmen har scener som får en att bli jättelycklig och riktigt känslosamma scener som får en att gråta. Dessutom är detta en av dom få Disneyfilmerna där jag kan stå ut med varje sång, förutom "Havet är djupt". Jag vet inte hur det är för er, men jag har väldigt svårt att tycka om varenda sång jag hör i en Disneyfilm.
 
 
Pongo och de 101 dalmatinerna
Av alla filmer i hela världen är detta min bästa feel good movie. Den får mig alltid på bra humör när jag mår dåligt.
 
 
Lady och Lufsen
Den är så mysig pågrund av att hela filmen kretsar kring hundarna. Sättet hundarna pratar om deras halsband, ägare, osv. Dom har ett eget samhälle. Märks det att jag tycker om hundar? Första scenen där man får se Lufsen är också en av mina favoritscener i Disneyfilmer.
 
 
Bambi
Egentligen händer det inte så mycket i filmen och det sägs inte så mycket, men animeringen slår allt man någonsin sett i Disneyfilmer... eller någon annan tecknad film. Detta var även Walt Disneys personliga favorit och han planerade att göra denna före han började med Snövit och Pinocchio, men ville vänta tills han kunde göra den perfekt. Bambi har jag för övrigt aldrig sett på svenska. Jag växte upp med den amerikanska versionen och VHS-bandet är idag helt sönderspelat, så trots att jag aldrig förstod vad någon sa så såg jag den galet många gånger.
 
 
Aristocats
Jag tror att mysfaktor är viktigt för mig när jag tittar på tecknad film, för jag tänker använda samma mening igen: den här filmen är så mysig. Scener som i början när kattungarna ska måla och sjunga, när Thomas O'Malley dyker upp, när dom dricker mjölk från flaket, osv. Alla scener är så varma. Jag gillar också att animeringen är annorlunda, bakgrunderna är verkligen jättefina.
 
 
Törnrosa
För det första, har ni tänkt på hur kort den här filmen är? Den är en timme och femton minuter lång, vilket jag alltid reagerar på varje gång jag tittar på den eftersom den tar slut så fort. Jag vet inte vad det är som gör att filmen kommer så högt upp på listan, men jag tror att det har att göra med Den onda féen. Törnrosa är som en animerad skräckfilm och utan att avslöja min ålder så kan jag säga att det inte finns en chans att jag tittar på den här filmen mitt i natten.
 
 
Ringaren i Notre Dame
Detta är enligt mig Disneys mäktigaste film. Det här är även den första filmen som jag kommer ihåg att jag sett på bio, även om mina föräldrar säger att jag sett flera filmer före den här.
 
 
Björnbröder
Det här är enligt mig den sista filmen Disney gjorde som var bra och ren Disney. Jag hade faktiskt gett upp hoppet om att dom skulle kunna göra något bra igen innan Bolt kom och även om den är bra så får man inga direkta Disneyvibbar från den. Prinsessan och grodan hade animeringen, men jag tål inte en enda låt och trots att jag tycker om prins Naveen så har jag aldrig sett en sämre Disneyprins. Jag tänkte börja skriva om Trassel nu också, men det här ska handla om Björnbröder. Jag gillar handlingen, alla låtar, karaktärer och miljön är helt otrolig. Uppföljaren är också jättebra.
 
 
Pocahontas
Pocahontas var min favoritfilm när jag var liten, så det sitter väl kvar än idag.
 
 
Mulan
Jag är väldigt förtjust i Asien, så det är bland annat varför jag tycker om den här filmen. Jag gillar sättet den är tecknad på, även om jag tycker att bakgrunderna är lite bleka. Dessutom tycker jag om alla karaktärer och alla sånger.
 
 
 
Vilka tio filmer är dina favoriter?

Fel och missar

Både Simbas och Mufasas morrhår försvinner och återvänder lite då och då under filmens gång.


Dagens fråga

När jag var liten fick jag några så kallade "Disneyovanor". Jag härmade helt enkelt det jag såg på film.
 
Den dyraste historien är väl att jag envisades med att alltid komma hem med enbart en sko, eftersom jag lämnat den andra någonstans utomhus. Jag gjorde så med flera par och när mamma frågade mig varför jag gjorde det svarade jag "Hur ska prinsen annars kunna hitta mig?". Mamma suckar fortfarande lite då och då över hur mycket pengar hon lagt på skor åt mig när jag var liten. Lite billigare historier är dom där jag aldrig åt fil eller gröt med sked, utan drack direkt ur skålen som i Skönheten och Odjuret. Jag hade även en period då jag vägrade borsta håret med en borste, utan det skulle göras med en gaffel och jag kommer fortfarande ihåg besvikelsen i badkaret när jag märkte att badskummet inte alls flyger iväg i fina bubblor om man blåser på dom som i Den lilla sjöjungfrun.
 

Detta är bara några få historier om vad Disney fått mig att göra som barn, så dagens fråga lyder: Vad härmade du från Disneyfilmerna när du var liten?

Alla animerade filmer

Eftersom det är Disneys födelsedag idag så tänkte jag ge den kompletta listan på alla animerade filmer som Disney producerat genom åren. Observera dock att jag inte tagit med kortfilmerna.
 
30-talet
1937
Snövit och de sju dvärgarna (Klassiker)


40-talet
1940
Pinocchio (Klassiker)
Fantasia (Klassiker)

1941
Dumbo (Klassiker)
Den Fredliga Draken (Delvis animerad film)

1942
Bambi (Klassiker)

1943
Saludos Amigos (Klassiker)
Victory Through Air Power (Delvis animerad film)

1944
The Three Caballeros (Klassiker)

1946
Spela för mig (Klassiker)
Sången om södern (Delvis animerad film)

1947
Pank och fågelfri (Klassiker)

1948
Melody Time (Klassiker)

1949
The Adventures of Ichabod and Mr. Toad (Klassiker)
Det svarta fåret (Delvis animerad film)


50-talet
1950
Askungen (Klassiker)

1951
Alice i Underlandet (Klassiker)

1953
Peter Pan (Klassiker)

1955
Lady och Lufsen (Klassiker)

1959
Törnrosa
Kalle i Mattemagikens land (Featurettes, film på cirka 20 - 40 minuter)


60-talet
1961
Pongo och de 101 dalmatinerna (Klassiker)

1963
Svärdet i stenen (Klassiker)

1964
Mary Poppins (Delvis animerad film)

1967
Djungelboken (Klassiker)

1969
Att vara fågel det är svårt det (Featurettes, film på cirka 20 - 40 minuter)


70-talet
1970
Aristocats (Klassiker)
Sängknoppar och kvastskaft (Delvis animerad film)

1973
Robin Hood (Klassiker)

1977
Filmen om Nalle Puh (Klassiker)
Bernard och Bianca (Klassiker)
Peter och draken Elliott (Delvis animerad film)

1978
Min lilla åsna (Featurettes, film på cirka 20 - 40 minuter)


80-talet
1981
Micke och Molle (Klassiker)

1982
Tron (Delvis animerad film)

1983
Musse Piggs julsaga (Featurettes, film på cirka 20 - 40 minuter)

1985
Taran och den magiska kitteln (Klassiker)

1986
Mästerdetektiven Basil Mus (Klassiker)

1988
Oliver & Gänget (Klassiker)
Vem satte dit Roger Rabbit (Delvis animerad film)

1989
Den lilla Sjöjungfrun (Klassiker)


90-talet
1990
Bernard och Bianca i Australien (Klassiker och uppföljare)
Farbror Joakim och Knattarna i jakten på den försvunna lampan (Övrig animerad film)
Prinsen och Tiggarpojken (Featurettes, film på cirka 20 - 40 minuter)

1991
Skönheten och Odjuret (Klassiker)

1992
Aladdin (Klassiker)

1993
The Nightmare before christmas (Övrig animerad film)

1994
Lejonkungen (Klassiker)
Jafars återkomst (Uppföljare till klassiker)

1995
Pocahontas (Klassiker)
Janne Långben - The Movie (Övrig animerad film)

1996
Ringaren i Notre Dame (Klassiker)
Aladdin och Rövarnas Konung (Uppföljare till klassiker)
James och jättepersikan (Delvis animerad film)

1997
Herkules (Klassiker)
Skönheten och Odjuret - Den förtrollande julen (Uppföljare till klassiker)
Nalle Puh och Jakten på Christoffer Robin (Övrig animerad film)
Belles magiska värld (Episodfilm, film som innehåller flera korta episoder)

1998
Mulan (Klassiker)
Lejonkungen II - Simbas skatt (Uppföljare till klassiker)
Pocahontas II - Resan till en annan värld (Uppföljare till klassiker)

1999
Tarzan (Klassiker)
Fantasia 2000 (Klassiker)
Musse Pigg och hans vänner firar jul (Episodfilm, film som innehåller flera korta episoder)


200-talet
2000
Kejsarens nya stil (Klassiker)
Den lilla Sjöjungfrun II - Havets hemlighet (Uppföljare till klassiker)
Lady och Lufsen II - Ludde på äventyr (Uppföljare till klassiker)
En extremt långbent film (Övrig animerad film)
Tigers Film (Övrig animerad film)
Dinosaurier (Övrig animerad film)
Buzz Lightyear Rymdjägare - Äventyret börjar (Övrig animerad film)

2001
Atlantis - En försvunnen värld (Klassiker)
Ringaren i Notre Dame II (Uppföljare till klassiker)
Tarzan & Jane (Episodfilm, film som innehåller flera korta episoder)

2002
Lilo & Stitch (Klassiker)
Skattkammarplaneten (Klassiker)
Peter Pan i Tillbaka till Landet Ingenstans (Uppföljare till klassiker)
Askungen II - Drömmen slår in (Episodfilm, film som innehåller flera korta episoder)

2003
Björnbröder (Klassiker)
Djungelboken 2 (Klassiker)
De 101 dalmatinerna II - Tuffs äventyr i London (Uppföljare till klassiker)
Atlantis - Milos återkomst (Uppföljare till klassiker)
Stitch! Experiment 626 (Uppföljare till klassiker)
Nasses stora Film (Övrig animerad film)

2004
Kogänget (Klassiker)
Lejonkungen 3 - Hakuna Matata (Uppföljare till klassiker)
Mulan II (Uppföljare till klassiker)
Kalle, Musse och Långben: De tre musketörerna (Övrig animerad film)
Nalle Puh - Vårkul med Ru (Övrig animerad film)
Musses jul i Ankeborg (Episodfilm, film som innehåller flera korta episoder)

2005
Lilla Kycklingen (Klassiker)
Tarzan 2 (Klassiker)
Lilo & Stitch 2 - Stitch Has a Glitch (Uppföljare till klassiker)
Kejsarens nya stil 2: Kronks nya stil (Uppföljare till klassiker)
Puhs film om Heffaklumpen (Övrig animerad film)
Puhs Heffaklump Halloween (Övrig animerad film)
Kim Possible: Drypande dramatik (Övrig animerad film)

2006
Vilddjuren (Klassiker)
Bambi 2 (Uppföljare till klassiker)
Björnbröder 2 (Uppföljare till klassiker)
Leroy & Stitch (Uppföljare till klassiker)
Micke och Molle 2 (Uppföljare till klassiker)
Kim Possible: Tidsapan (Övrig animerad film)

2007
Familjen Robinson (Klassiker)
Askungen - Det magiska trollspöet (Uppföljare till klassiker)
Förtrollad (Delvis animerad film)

2008
Bolt (Klassiker)
Den lilla Sjöjungfrun - Sagan om Ariel (Uppföljare till klassiker)
Tingeling (Övrig animerad film)

2009
Prinsessan och Grodan (Klassiker)
Tingeling och den förlorade skatten (Övrig animerad film)
En julsaga (Övrig animerad film)

2010
Trassel (Klassiker)
Tingeling och älvornas hemlighet (Övrig animerad film)
Tron Legacy (Delvis animerad film)

2011
Gnomeo & Julia (Övrig animerad film)
Milo mot Mars (Övrig animerad film)
Nalle Puhs film - Nya äventyr i Sjumilaskogen (Övrig animerad film)

Grattis på födelsedagen, Disney!

Idag är det 89 år sedan The Walt Disney Company grundades av bröderna Walt och Roy Disney. Företagets första namn var The Disney Bros. Cartoon Studio, men redan två år senare tyckte Roy att namnet skulle ändras till Walt Disney Studios och så blev det.

Grattis på åttionioårsdagen!

 
"Always remember that this whole thing was started with a dream and a mouse.”

Animatörernas tanke bakom Odjuret

När animatörerna tecknade Odjuret var dom väldigt noga med att publiken skulle kunna följa hans mänskliga utveckling. I början av filmen rör sig Odjuret precis som ett djur. Han går oftast på alla fyra ben och har få, sönderrivna klädesplagg. Ju längre filmen håller på, desto mer rätar han på sig. Han börjar gå på två ben och använder flera klädesplagg som är hela.
 

Har du tänkt på...?

- Att Oliver är den enda av sina syskon som har lugg?
- Lådan med kattungar står mitt ute på New Yorks gator med en lapp där det står vad kattungarna kostar. Men med tanke på att lådan står mitt ute i det fria, vem ska man betala till?

 

Blandade Disneypar

På Youtube finns det videos där användarna har klippt ihop scener från olika Disneyfilmer och blandat ihop paren. Programmet dom flesta använt heter "sony vegas 8.0" och här kommer några exempel på vad man kan skapa om man är riktigt kreativ.

 
 

Out of Scale (1951)

 

Har du tänkt på...?

Allan i dalen bevisar under filmens gång att han håller koll på politiken i Nottingham, men när kyrkklockorna ringer i slutet utbrister han "det är bäst vi går till kyrkan, det verkar som om någon håller på att gifta sig". Hur kunde han missa att Robin och Marian bestämt sig för att gifta sig när alla andra karaktärer vi sett under filmens gång var på bröllopet? Och varför var han inte bjuden...?


Elton John

 
Sir Elton Hercules John föddes i London, England den 25 mars 1947. Hans riktiga namn är Reginald Kenneth Dwight. Han är musiker, pianist, kompositör och sångare som har sålt 250 miljoner album världen över. Han har även sålt drygt 100 miljoner singlar vilket gör honom till en av de mest framgångsrika artisterna genom alla tider.

När hans farmor satte honom vid ett piano för första gången som femåring märktes det att han var begåvad och han började senare studera vid Royal Academy of Music. När han 1970 fick sin första internationella hit med "Your Song" (som man bland annat kan höra i filmen Moulin rouge) bytte han namn till Elton John. Sex år senare kom han ut som bisexuell. Han har sen 1993 levt i ett homosexuellt förhållande med sin partner David Furnish som han ingick äktenskap med den 21 december 2005. Under 80-talet började Elton missbruka kokain och 1991 behandlades han på en drogklinik och har varit drogfri sedan dess.
 
Några få år efter det fick han i uppgift att skriva musiken till Disneys nya film Lejonkungen tillsammans med Tim Rice. Efter mycket hårt jobb blev båda två chockade när dom insåg att producenterna tänkt låta deras älskade kärleksballad "Can you feel the love tonight" ("Känn en doft av kärleken") sjungas av en surikat och ett vårtsvin.
Dom båda vann en Oscar för låten. Under sitt tacktal tackade han sin avlidna farmor som var anledningen till att han börjat spela piano.
 
Den första januari 1998 adlades han av drottning Elizabeth II och tituleras därmed sir Elton. Han blev utnämnd till Disneylegend 2006 och 2011 producerade han Gnomeo & Julia.

Disneyvinster
Academy Award's Oscar för bästa sång (Can You Feel The Love Tonight)
Golden Globe för bästa sång (Can You Feel The Love Tonight)

Disneynomineringar
Academy Award's Oscar för bästa sång (Hakuna Matata)
Academy Award's Oscar för bästa sång (Circle Of Life)
Golden Globe för bästa sång (Circle Of Life)
Golden Globe för bästa sång (Hakuna Matata)
 

Inspiration till Prinsessan och Grodan

Många tror att Prinsessan och grodan är inspirerad från Bröderna Grimms saga "Grodprinsen" och även om det stämmer till en viss del, så finns det faktiskt en till saga som ligger bakom manuset. Det är dock Bröderna Grimms saga som Tianas mamma läser i början av filmen.
 
 
E.D. Baker - Grodprinsessan (2002)
Esmeralda, som kallas för Emma, är en prisessa som på hennes mammas begäran måste gifta sig med en prins som hon avskyr. Hon flyr ut till ett träsk där hon träffar en groda som påstår sig vara en prins. Han berättar att han blivit förvandlad av en häxa och att en prinsessa måste kyssa honom för att förtrollningen ska brytas. När Emma kysser prinsen förvandlas även hon till en groda. Dom båda ger sig ut på en resa för att hitta häxan så att förbannelsen kan brytas.
 
Bröderna Grimm - Grodprinsen
Den ursprungliga sagan handlar om en prinsessa, som leker med sitt gyllene klot vid en brunn. Klotet faller i vattnet men en hjälpsam groda bringar den tillbaka. Som tack ska grodan få inträde i slottet. När grodan kräver att följa med till sängs får prinsessan nog och kastar den mot väggen. Plötsligt förvandlas grodan till en prins som tar prinsessan till sin fru.

Silly Symphonies - The ugly duckling (1939)

 

H.C. Andersen i TV-serien om Den lilla sjöjungfrun


I TV-serien Den lilla sjöjungfrun kan man se författaren till sagan under andra säsongen. I avsnitt åtta ("The metal fish") besöker en man havets djup med hjälp av en ubåt och får syn på Ariel. Avsnittet slutar med att mannen skriver en saga om en sjöjungfru och när några barn får syn på honom tilltalar dom honom som "Mr Andersen" och ber honom att läsa sagan för dom. H.C. Andersen skrev sagan om Den lilla sjöjungfrun 1837 och 1913 restes en staty av karaktären i Köpenhamn, Danmark.
 

Silly Symphonies - The cookie carnival (1935)

 

Bakgrund till manus, osv

Jag har fått några efterfrågningar om fler inlägg med manusbakgrund, inspiration, osv. Det är tråkigt nog svårt att hitta sån fakta, så tills jag kan skriva ett nytt sånt inlägg så har jag samlat ihop några tidigare inlägg med hur det gick till när filmerna producerades.
 
Om ni fortfarande vill ha mer information så kan ni alltid leta runt bland kategorierna. Det finns många "Visste du att...?-inlägg" som berättar småsaker om filmerna. Inspiration och liknande kan man även hitta i inläggen som heter "Skillnad mellan romanen och filmen".


Inspirationen till Lejonkungen
Kampen mellan Pocahontas och Lejonkungen
Historien bakom Pongo och de 101 dalmatinerna
Historien bakom Skönheten och Odjuret
Historien bakom Snövit och de sju dvärgarna
Historien bakom den riktiga Pocahontas
Inspiration till Mulan
 

Lambert - the sheepish lion (1951)

 
Ser ni att storken i början av kortfilmen är inspirerad av storken som man kunde se i Dumbo tio år tidigare?


Noshörningsanatomi

Det här är egentligen öppet för egen tolkning då Disney inte alltid animerar djur exakt efter hur dom ser ut i verkligheten, men många personer har noterat ett fel under låten "Snart är det jag som är kung". Zazu flyger in i en noshörning vars öron sitter på axlarna.


Det gäller att trycka på paus på rätta stället


Hamilton Luske

 
Hamilton S. Luske föddes i Chicago den 16 oktober 1903. Han började arbeta på Disney studios 1931. När Walt Disney satte igång sitt riskfyllda projekt med långfilmen Snövit och de sju dvärgarna, var Luske den första animatörern som Walt satte in i projektet. Han fick den svåraste av alla karaktärerna, nämligen Snövit. Efter detta gick han över till att vara med och regissera klassiker som Pinocchio, Fantasia, Askungen, Peter Pan, Lady och Lufsen och Alice i Underlandet. Han regisserade även den animerade delen av Mary Poppins. Hamilton Luske dog den 18 februari 1968.
 
Jag har för övrigt nämnt Luske förut i ett inlägg om Lady och Lufsen.
 

Dolt sexuellt budskap

Sen många år tillbaka har Disneys publik försökt hitta såkallade dolda sexbudskap i dom animerade filmerna. I scenen där Aladdin utklädd till Prins Ali flyger upp till Jasmines balkong börjar Rajah morra mot Aladdin som försöker lugna ner tigern. Aladdins replik lyder "come on, good kitty" samtidigt som Anden viskar "take off and go". Den här scenen har blivit väldigt omtalad på internet då flera påstår sig höra "C'mon, good teenagers, take off your clothes" istället.
 

Detta ryktet började spridas när filmen släpptes på VHS under tidigt 90-tal och än idag diskuteras det vad Aladdin och Anden egentligen säger. Många säger dock att bara för att ryktet finns så hör folk vad dom "vill" höra. Lyssna på ljudfilen, vad hör du?
 
Klicka här för att höra ljudfilen

Tarzans föräldrar

Tarzans föräldrar hette Lord John Clayton Greystoke och Lady Alice Greystoke. I Edgar Rice Burroughs originalbok är Tarzans riktiga namn Clayton, men eftersom föräldrarnas namn inte nämns i filmen så lät man filmens skurk ha samma namn. Man kan se på Tarzan i vuxen ålder att han ärvt sin ansiktsform och hårfärg från pappan, men frisyr och ögonfärg från sin mamma.
 
I en borttagen scen skulle vi fått se att Tarzans mamma var den första som dog under Sabors attack och scenen skulle avslutats med att Tarzans pappa sorgset tittade på fotot på familjen innan han också dog.
 
 
PS. Jag har haft den här bilden på datorn hur länge som helst, det var på tiden att jag fick användning för den. :)

Silly Symphonies - King Neptune (1932)

 
Intressant kortfilm som innehåller nakenhet, våldtäktsförsök, våld i allmänhet och alkohol. Man kan även se att vissa scener i Den lilla sjöjungfrun blivit inspirerade av den här kortfilmen.

Modig - Visste du att...?

- Filmen skulle först kallats för "Björnen och pilbågen".
- Det här är första gången Pixar har en kvinna i huvudrollen.
- Reese Witherspoon skulle först gjort originalrösten till Merida.
- Det tog sex år att producera filmen.
- Prinsessan Merida är den första Pixarkaraktären som kommer att ingå i Disneyprinsessgruppen.
- Meridas hår innehåller 1500 lockar.
- Brenda Chapman som först hade huvudansvaret för filmen baserade Merida på hennes egen dotter, medan Elinor baserades löst på Chapman själv.
- The Pizza Planet truck syns i häxans hus.
 

Det gäller att trycka på paus på rätta stället


Kommande Disneyfilmer

En läsare ville veta vilka filmer som åter igen kommer att släppas på DVD och Bluray den kommande tiden. Jag brukar alltid skriva ett inlägg om en release samma dag som den kommer ut i butikerna, men idag tänkte jag skriva en lista på hur hösten, vintern och våren kommer att se ut.
 
 
Hösten och vintern 2012
På releasefronten ser det ganska mörkt ut den här hösten. Vad jag har kunnat hitta än så länge så är det bara Askungen och filmens uppföljare som kommer att släppas igen, både enskilt och i en samlarbox. Detta kommer att ske i slutet av oktober.

I december kommer Hitta Nemo ut ännu en gång, dock endast på bio fast den här gången i 3D. För er som besöker en biosalong kommer ni även att kunna se premiären av kortfilmen Partysaurus Rex och åter igen se karaktärerna från Toy story.
 
Våren 2013
2013 verkar bli ett riktigt Disneyår. Det kommer släppas många nya (observera att alla inte är klassiker) filmer och vissa gamla klassiker kommer visas igen på bio.
Vi börjar januari med Tim Burtons nya film Frankenweenie (som räknas som övrig animerad film) och avslutar månaden med Tarzan i 3D på bio. I februari kommer vi att kunna se Röjar-Ralf som räknas in i klassikerkategorin. I mars kommer även Monsters Inc ut på bio i 3D och senare i månaden kommer spelfilmen Oz: The Great and Powerful som är baserad på Trollkarlen från Oz.
 
Under april kommer det vara ganska tyst, men i juni kommer Johnny Depp att synas i spelfilmen The Lone Ranger. Resten av sommaren, hösten och vintern har jag inga månader på, men som det ser ut nu så kommer min efterlängtade klassiker Frozen att släppas, samt en övrig animerad film som kommer heta Planes. Det kommer också en film som jag inte kunde hitta någon information om förutom att den ska heta Magic Kingdom. Som avslutning kommer King of the elves som jag inte heller kunde hitta någon information om och så självklart Pixars nya uppföljare Monsters University.
 
 
Jag vet att flera äldre Disneyklassiker kommer att släppas på DVD och Bluray under 2013, men än så länge finns det ingen information om vilka.

Farmyard Symphony (1938)

 

Disneyland runt om i världen

Disneyland finns på följande ställen i världen:
- Disneyland Resort (Anaheim Kalifornien, USA) och har funnits i 57 år
- Walt Disney World Resort (Orlando, Florida, USA) och har funnits i 41 år
- Tokyo Disney Resort (Tokyo, Japan) och har funnits i 29 år
- Disneyland Resort Paris (Paris, Frankrike) och har funnits i 20 år
- Hong Kong Disneyland Resort (Hong Kong, Kina) och har funnits i 7 år
 
 
Walt Disney World Resort är idag världens största nöjesparksområde. Den invigdes den 1 oktober 1971 och firar idag 41 år.

 
Har du besökt någon av dessa nöjesparker? Vilken av dom skulle du vilja besöka?

RSS 2.0