Inspiration till Lejonkungen

Under en lång tid trodde många att Lejonkungen var en helt och hållet påhittad berättelse som Disney studio själva hittat på. Men den är inspirerad av tre historier som i grund och botten påminner väldigt mycket om varandra.  Producenterna sa att tanken bakom filmen var "Bambi i Afrika möter Hamlet". Dom kallade filmen för "Bamlet" på skämt.


Här är dom tre historierna i korthet:

Hamlet, av William Shakespear
Prins Hamlet är son till den avlidne kungen och får snart höra av kungens vålnad att den nuvarande kungen, Claudius, har mördat fadern. Claudius förstår att Hamlet är honom på spåren och skickar honom till England för att dödas, osv...

Osirian, fornegyptisk mytologi
I Osirianmyten blir kungen dödad av hans avundsjuka bror och den rättmätige arvingen skickas i exil som ung pojke. Den mördade kungen besöker sin son som spöke och arvingen blir myndig återvänder han att hämnas på sin fars mördare.

Lejonkungens handling liknar även en historia som är känd i Afrika, men relativt okänd i vår västerlänska kultur. Den är baserad på en sann historia som självklart blivit kryddad.

Det är en berättelse om en ung prins, Sundiata (vilket direkt översatt betyder "Lejonkungen") som blir förvisad från sitt hemland efter att hans far dött. Historien berättar sen om hur han återvänder till sitt rike och slåss mot en ond trollkarl tagit över kungariket.Scen inspirerad av Hamlet
"Att vara eller inte vara..."


Kommentarer
Postat av: grönapa

Kan du inte skriva/forska lite om hur typ berättelserna uppkom? En kompis berättade att Snövit typ från början kommer från en snövitmänniska som hade hamnat hos 7 män och blivit våldtagen och sådant och sedan hade disney gjort den lite mer 'barntillåten' då. Men skulle vara kul att läsa om!

2012-02-13 @ 18:04:37
Postat av: Miriam

Tror Kimba the white Lion of Ozamu Tezuka var en rätt stor inspirationskälla också. ^^;

http://www.kimbawlion.com/rant2.htm

2012-02-15 @ 09:45:34

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0