Historien bakom Pocahontas

Pocahontas är en av Disneys få filmer som är baserade på en sann berättelse. Efter att ha läst den här texten förstår ni nog vart Disney fått sin inspiration ifrån samt varför det kom en uppföljare.
 

Pocahontas föddes runt 1595/1596 i Werowocomoco som nu för tiden kallas för Virginia i USA. Hennes riktiga namn var egentligen Matoaka och Pocahontas var hennes smeknamn. Namnet har flera olika betydelser, som "hon som är lekfull" eller "min favoritdotter". Hennes pappa Wahunsonacock (även känd som Powhatan) hade flera barn, men Pocahontas var hans favoritdotter.
 
När Pocahontas var elva år och nybyggarna från England kom för att bygga "Jamestown" tog Powhatan grundaren John Smith till fånga. Smith hade dödat ett par krigare utan anledning, vilket ledde till att han dömdes till döden. Smith gav hövdingen en kompass i hopp om att dom skulle visa nåd, men hövdingen gick inte med på det. Enligt en legend band man Smith och la honom med huvudet mellan två stenar. I samma stund som Powhatan gav order om att han skulle dödas rusade Pocahontas fram och lade sig över hans huvud för att rädda honom från döden. Powhatan mjuknade av sin dotters handling och John Smith togs upp av hans stam. Pocahontas och John Smith hade aldrig något förhållande, men det råder inget tvivel om att de kände varandra innan Smith togs till fånga. Smith lovade att göra vad han kunde för att hjälpa sina nya vänner. Hövding Powhatan visste vad han ville ha och bad Smith ordna en slipsten och två kanoner. Smith släpptes fri för att ordna detta, men hördes aldrig av igen.
 
 
När Pocahontas var sjutton år tillfångatogs hon och fördes till Jamestown där hon behandlades väldigt bra. Hon träffade den elva år äldre mannen John Rolfe som hon gifte sig med. Hennes pappa godkände giftemålet eftersom han ansåg att det kunde behålla freden mellan folket. Pocahontas och John Rolfe fick en son som dom döpte till Thomas. Rolfe var tobaksodlare och det var för att göra reklam för tobaken som han tog Pocahontas, deras son och några av Pocahontas väninnor till England. Hon mottogs som en prinsessa och det var ständigt stor uppståndelse kring henne. Hon fick bland annat träffa kungen. Det engelska klimatet var dock mycket påfrestande för Pocahontas och hon var ofta sjuk i feber. När familjen skulle segla hem till Virginia blev Pocahontas sjuk i smittkoppor och avled samma dag som dom skulle resa.
 
 
Annan intressant fakta:
- Powhatan gifte sig flera gånger och hade sammanlagt 31 barn.
- John Ratcliffe tillfångatogs av hövding Powhatan och torterades till döds av kvinnor från stammen.
- Pocahontas bytte namn till Rebecka när hon gifte sig med John Rofle.
- En av hennes favoritsysselsättningar i England var att titta på teater.
- Pocahontas levde bara i England i tre år innan hon dog och hon blev 21 år.
- Det var inte förrens efter Pocahontas död, 17 år senare, som John Smith berättade om dessa händelser.

Kommentarer
Postat av: Jonna

Legenden om Pocahontas är intressant. Svårt att säga vad som är sant och inte. Skrev en uppsats i Engelska C där jag jämförde Disneys story med den historiska =)

Svar: Jag har också skrivit en uppsats med exakt samma ämne. :) Det är en intressant historia och det blir nästan komiskt med hur Disney får John Smith att framstå som en hjälte. För övrigt har jag läst någonstans att han nästan bara var 1,50 lång.
disneysworld.blogg.se

2012-07-28 @ 16:19:19
URL: http://yonnalicious.blogspot.com
Postat av: Amanda

Det förklarar tvåan :D
Väldigt intressant inlägg, älskar din blogg ;)

Svar: Det är ju samma sak som i Peter Pan. Dom var tvungna att göra en uppföljare eftersom originalboken faktiskt slutar med att han tar med Lenas dotter till landet Ingenstans.
disneysworld.blogg.se

2012-07-28 @ 19:25:37
Postat av: roxie

Detta förklarar andra filmen. Rolig info att ha! Älskar verkligen den här bloggen :D

2012-07-30 @ 14:55:50
URL: http://roxiies.blogspot.se
Postat av: Emma

Asså varför heter ALLA Jhon!? X)

2012-08-03 @ 00:41:32
URL: http://emmagberg.blogspot.com

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0