Skillnader mellan romanen och filmen

Den italienska författaren Carlo Collodi skrev "Pinocchios äventyr: Berättelse om en marionett" runt 1880-talet. Precis som jag skrivit några gånger tidigare så har Disney alltid gjort en mjukare tolkning av alla sagor och historier som deras filmer bygger på, då originalen oftast är väldigt mörka.

- Pinicchio har ett "levande samvete" i originalhistorien också, dock ändrar karaktären skepnad genom historien. Första gången Pinocchio träffar sitt "samvete" kommer den i form av en talande syrsa som då tjatar på honom att han ska gå till skolan. Dock blir Pinocchio så irriterad av tjatandet att han dödar syrsan. "Samvetet" dyker upp ytterligare två gånger till i sagan, ena gången som en svartklädd doktor och andra gången som ett spöke.

- Även "den blå féen" finns med i originalet, dock även här i olika skepnader. Först får vi träffa henne som en liten flicka som påstår att hon är död för att i nästa ögonblick rädda Pinocchio från döden. Nästa gång hon förekommer säger hon att hon är hans syster, därefter är hon en ung arbetarflicka som tar hand om Pinocchio och säger att hon ska bli hans mamma. Efter det är hon en liten killing för att till sist visa sig i en dröm som den vackra fe som – liksom hos Disney – gör Pinocchio till en livs levande och helt vanlig liten pojke.

- I originalet lever Pinocchio från allra första början som en ”arbetande docka” som Gepetto från början ville tjäna pengar på.


Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0