Musse Piggs röst genom tiderna

Karaktären Musse Pigg/Mickey Mouse blev färdig 1928. Från början skulle han heta Mortimer, men Walts fru tyckte att det lät bättre med Mickey. Den lilla musen har sedan dess varit symbolen för Disneys företag och han har medverkat i hela 121 kortfilmer, men vilka ligger bakom hans röst?
 

Walt Disney (från 1928 till 1946)

 
 
 
John James Macdonald (från 1946 till 1977)

John Macdonald var den första som tog över rösten till Musse år 1946 eftersom Walt vid det här laget hade börjat få problem med rösten efter flera års rökande. James har bland annat dubbat Musses röst i kortfilmen "Musse Piggs husvagn" som vi är vana vid att se på julafton.

1977 gick han i pension och dog 1991 i hjärtförlamning.

 
 

Wayne Allwine (från 1977 till 2009)

Wayne Allwine är mest känd, efter Walt Disney förstås, som Musses röst. Han har gjort rösten i dom klassiska filmerna Musse Piggs julsaga, Hos Musse, Musse, Kalle och Långben: De tre musketörerna och Vem satte dit Roger Rabbit.

Wayne dubbade Musses röst i 32 år fram till 2009 då han dog av diabetes. 
En rolig detalj är att hans fru Russi Taylor under samma period dubbade rösten till Mimmi Pigg. Båda två blev utsedda till Disneylegender 2008.
 


Bret Iwan (från 2009 och framåt)
 
Brett Iwan har dubbat Musses röst sedan Wayne Allwines död. 
 
 


Svenska dubbningar

Rune Enok Halvarsson (från 1950 till 1960) 
I Sverige började vi inte dubba Musses röst förren på 50-talet. Rune Halvarsson var den första som fick äran, men gick i pension efter tio år. Hans sista jobb var att dubba rösten till Hjalle i Pongo och de 101 dalmatinerna.

Sven-Erik Vikström (från 1983 till 1990)
Sven-Erik Vikström dubbde Musses röst under hela 80-talet. Det är även han som sjunger sången "Bella notte" i Lady och Lufsen.

Anders Öjebo (från 1990 och framåt)
Anders är Svergies mest kända dubbare inom Disney. Läs mer här

Kommentarer

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0