Den onda fen


Törnrosa gjordes 1959, vilket var början på en förändring på Disney studio. Animatörerna hade hållt sig till en speciell tecknarstil som Walt Disney gillade, men då konst förändras genom tiderna ville animatörerna testa på något nytt, vilket blev grunden till Törnrosa. Historien utspelar sig under medeltiden, så animatörerna studerade renässansmålningar för att få inspiration. Animatörerna beskriver själva filmens tecknarstil som mörk och goth.


Mer detaljerade teckningar till manuset


Marc Davis från Nine Old Men skapade Den onda fen. Från början skulle hennes kläder gå i svart och rött, men det blev det för mycket rött varje gång hon förvann i elden och trots att man ändrade färgen till lila var man även tvungen att ändra så att elden blev grön så att det inte såg ut som om hon brann upp varje gång hon teleporterade sig. Marc Davis har själv berättat att hon var en av dom svåraste karaktärerna han har målat eftersom hon oftast bara höll långa tal och sällan hade en annan karaktär att spela mot. Om man tittar på scenerna hon är med i så kan man se att animatörerna har lagt ner mycket jobb på kroppsspråk för att scenen inte ska bli tråkig. Davis såg en dokumentär om korpar och bestämde att Den onda fen behövde någon att prata med och korpen Diablo blev lösningen på problemet. Korpen kunde även hjälpa till i handlingen när Den onda fen sökte efter Aurora.


Tidiga skisser på olika utseenden på Den onda fenEleanor Audley som tidigare gjort originalrösten till Den elaka styvmodern i Askungen var en av Walt Disneys favoritröstskådespelerskor pågrund av hennes kraftfulla röst. Hon blev tillfrågad att göra rösten till Den onda fen, men tackade nej eftersom hon kämpade med tuberkulos och hostade väldigt mycket. Som tur är hann hon bli bättre innan Disney satte igång med filmen och tackade ja till rollen.

Hon blev utklädd i mantel och horn och Marc Davis gjorde en snabb skiss på henne som animatörerna senare fick lära sig att måla. En animatör på Disney studio har
i en intervju berättat  att när det var dags för "live action reference" fick alla skådespelare ställa sig på rad innan dom skulle bli utklädda till deras karaktärer. Han hörde en kollega viska "Det är hon! Hon är Den onda fen. Titta på henne! Hon ser precis ut som den vi tecknar".

En annan animatör hade även sagt:
"Om man ser en stillbild av Eleanor Audley ser man Den onda fen. Han tog mycket från hennes personlighet för att få figuren levande".Här kan ni höra Den onda fens röst på olika språk.


Den onda fen ses idag som Disneys mest populäraste skurk. Vilken är din favorit?

Kommentarer
Postat av: Lia

Måste vara Hades =D Om man tänker från när jag var liten och utgår från den läskigaste var det styvmodern från Askungen.

2011-10-10 @ 02:50:31
Postat av: tilda

morgothel. men jag hatar claude frollo

2013-06-28 @ 17:46:43

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0