Historien bakom Skönheten och Odjuret

Disney studio visste att företaget hade fått fart genom Den lilla sjöjungfrun och Bernard och Bianca i Australien, men ingen insåg då att dom var i början på en period som dom senare skulle se tillbaka som den bästa och att kritiker skulle kalla dom kommande åren för "Disneys guldålder".

Disney studio tyckte att Skönheten och Odjuret var tidernas största kärlekshistoria. Walt Disney hade flera gånger tidigare försökt spinna på idéer till filmen, men det slutade alltid med att produktionen lades på hyllan. Han ansåg att handlingen lätt kunde bli tråkig, men han ville ändå hålla sig så mycket som möjligt till originalet.

 
När filmbolaget till slut bestämde sig för att satsa på sagan och göra en film, letade dom fram Walt Disneys tidigare skisser och kommentarer och började arbeta. Dom jobbade med ett manus och en story board i lite mer än ett halvår för att till sist visa upp det dom hitills hade kommit fram med. Publiken var inte imponerad och allt arbete slängdes bort och dom fick börja om från början igen.
 
Disney studio sätter alltid en deadline och en budget på sina filmer, eftersom dom anser att folk gör sitt bästa om dom har en tidspress. Filmteamet hade två år på sig att göra filmen och efter att det första året var helt bortkastat hade dom plötsligt bara ett år kvar och pressen började växa fram. Manusförfattare och animatörer började bråka om hur filmen skulle se ut, tills dom till slut fick kalla till ett möte och försöka lösa alla problemen. Det löste sig genom att man lät dom personerna som inte kom överrens med varandra jobba i samma rum. Dom började prata mer under dagarna, diskutera idéer och förstod till slut varandra och lärde sig att sammarbeta.
 
Ett av dom stora problemen var vilken karaktär filmen egentligen skulle ha fokus på. Skulle det vara Skönhetens berättelse eller skulle det vara Odjurets? Man jämförde dom båda karaktärerna och kom överrens om att den karaktären som förändras och utvecklas mest i filmen både på utsidan och insidan är Odjuret, vilket ledde till att mycket fokus lades på honom.Det var inte förrens dom första scenerna började färgläggas som Disney kände att dom höll på att skapa något riktigt bra. Filmen visades för första gången på New York Film Festival, dock var den inte helt och hållet färdig då. Den största delen av filmen hade färglagts, men vissa scener var ännu inte färdiga. Producenterna satt med i publiken och var riktigt nervösa och började plötsligt fundera över hur dom tänkte när dom bestämde sig för att visa en ofärdig film för en stor publik, men redan efter låten "Belle" började publiken applådera. Senare under "Bli vår gäst" började publiken åter igen att applådera.

Howard Ashman jobbade både som producent och låtskrivare under Skönheten och Odjuret. Teamet fick ofta flyga från New York för att jobba med Ashman i hans hemstad Fishkill. Personalen antog att det var för att Ashman var en så viktig person i filmen, men sanningen var att han var sjuk i Aids. När han först fick reda på att han var sjuk höll han det länge för sig själv, men ju längre tiden gick, ju mer lättirriterad blev han på jobbet. Han visste att han jobbade med sin sista film och sina sista låtar och ville att allting skulle bli perfekt. När han berättade för allihopa på Disney studio att han var döende fick alla förståelse för hans humör den senaste tiden och gjorde allt för att underlätta arbetet för honom. Stora delar av produktionen av filmen pågick i Ashmans hem. Ashman var så energisk och produktiv under hela produktionen att ingen egentligen förstod hur sjuk han var. Han skrev sin vackraste musik under dom sista månaderna av sitt liv. När Ashman hamnade på sjukhuset vägde han 35 kilo och han hade tappat synen. När produktionsteamet besökte honom för sista gången var han klädd i en T-shirt med Skönheten och Odjuret på. Fyra dagar efter deras farväl dog han. Han hann aldrig se den färdiga filmen.Produktionen hade pågått i tre år när filmen äntligen var färdig och släpptes på bio. Den fick en fantastisk respons från både publik och kritiker. Ingen animerad film hade vid det här laget någonsin blivit nominerad till en Oscar, så det kom som en lycklig chock när Disney studio fick beskedet om att Skönheten och Odjuret blivit nominerad till "bästa film". Samma dag fylldes studion med champagne och på en av flaskorna skrev dom filmens titel och dagens datum. Den flaskan finns kvar i studion än idag.Robby Benson som gör originalrösten till Odjuret sa i en intervju: "Jag tror aldrig det kommer komma en dag, oavsett vilken teknologi, vi ser eller gör saker med, där man inte kommer se den här filmen utan att bli rörd av den."

Kommentarer
Postat av: amanda <3

Intressant inlägg! :D jag har alltid älskat skönheten & odjuret! :))

Svar: Vad roligt att du gillade det! Det tog väldigt lång tid att skriva det. :)
disneysworld.blogg.se

2012-07-14 @ 14:50:52
URL: http://amandamj.blogg.se
Postat av: Lina

Coolt! Fick rysningar när du skrev om den achman :o Väldigt intressant!

Svar: Om du vill läsa mer om Howard Ashman kan du gå in i kategorin "Disneylegender". Där har jag skrivit ett kortfattat inlägg om honom, hans vinster och nomineringar, osv.
disneysworld.blogg.se

2012-07-14 @ 15:36:09
Postat av: Maj - en bra träningsblogg

bra läsning och bra senaste inlägg :))))

Svar: Tack så hemskt mycket!
disneysworld.blogg.se

2012-07-15 @ 09:48:44
URL: http://majjohansson.blogg.se
Postat av: Lina

Hattmakaren i Alice i underlandet har en lapp på sin hatt där det står 10/6. Vet du varför? :)

Svar: Ja, det gör jag. Jag ska skriva ett inlägg om det inom en snar framtid.
disneysworld.blogg.se

2012-07-15 @ 13:48:12
Postat av: Amanda

Vilket bra och intressant inlägg, jag älskar verkligen att läsa din blogg och att lära mig nya saker om Disney :)
Rip Howard Ashman <3

2012-07-21 @ 00:57:13

Innan du kommenterar...

Jag blir jätteglad av era kommentarer, så jag tackar redan nu. Om du har en fråga så ställ den och så svarar jag antingen direkt i kommentarsfältet eller i ett inlägg som hamnar i kategorin "Frågor och svar".

Om det finns någon speciell film du vill läsa mer om, så tveka inte att skriva. Även om filmen inte är så populär så kan man alltid hitta något.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0